Mikul94 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Witajcie, No to tak. Kupiłem używanego DSX1. Był on kupiony nowy w styczniu 2025, a ja odkupiłem go z drugiej ręki z przebiegiem ok 500-600 km. jakież było moje zdziwienie podczas ustawiania przerzutek, jak usłyszałem szumienie łożysk w tylnym kole. Efekt występuje gdy rozpędzę koło i przestane kręcić pedałami. Niestety szum jest dość głośny, więc pewnie przeoczony też przez poprzedniego użytkownika i dlatego nic z nim nie robił. Obstawiam Łożyska bębenka. Kupiłem już potrzebne klucze (klucz Special B, Klucze konusowe smary itp.) aby go rozkręcić. Chciałem zapytać o wasze zdanie na podstawie doświadczenia. Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? Czy jednak ograniczyć się do wymycia i przesmarowania wszystkiego na nowo? Nie lubuje się w takich naprawach (mechanika), więc nie chciał bym rozbierać tego 2x. W razie potrzeb mogę nagrać filmik tego dźwięku aby zobrazować skale problemu. Z góry dzięki za pomoc, Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cytat Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje. Cytuj
Mikul94 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Cytat Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje. No nic, wrócę dzisiaj do domu to pierwsze co nagram symptomy. i prześle update. Cytuj
cervandes Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu No ale chwilunia, zanim zaczniesz spawać i ciąć kątówką. Łożyska bębenka NIE PRACUJĄ gdy przestajesz pedałować. One się kręcą tylko podczas pedałkowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi