Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

No to tak. Kupiłem używanego DSX1. Był on kupiony nowy w styczniu 2025, a ja odkupiłem go z drugiej ręki z przebiegiem ok 500-600 km.

jakież było moje zdziwienie podczas ustawiania przerzutek, jak usłyszałem szumienie łożysk w tylnym kole. Efekt występuje gdy rozpędzę koło i przestane kręcić pedałami. Niestety szum jest dość głośny, więc pewnie przeoczony też przez poprzedniego użytkownika i dlatego nic z nim nie robił.

Obstawiam Łożyska bębenka. Kupiłem już potrzebne klucze (klucz Special B, Klucze konusowe smary itp.) aby go rozkręcić.

Chciałem zapytać o wasze zdanie na podstawie doświadczenia. Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? Czy jednak ograniczyć się do wymycia i przesmarowania wszystkiego na nowo? 

Nie lubuje się w takich naprawach (mechanika), więc nie chciał bym rozbierać tego 2x.

W razie potrzeb mogę nagrać filmik tego dźwięku aby zobrazować skale problemu.

Z góry dzięki za pomoc,

Napisano
Cytat

Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? 

Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje.

Napisano
Cytat

Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje.

No nic, wrócę dzisiaj do domu to pierwsze co nagram symptomy. i prześle update.