ThWe Napisano Sobota o 17:23 Napisano Sobota o 17:23 Witam, Posiadam dość stary rower i amortyzator jest montowany do główki na gwint. Limituje mnie to do używania amortyzatorów z rurą 1 calową i gwintem, gdzie takich modeli jest znikoma ilość i nie są już spotykane o czym na pewno wiecie. Pytanie brzmi następująco, czy da się jakoś zmodyfikować główkę ramy lub ją zmienić w jakiś sposób tak aby montaż odbywał się na rure sterową 1 1/8 cala Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj
Seb Napisano Sobota o 20:06 Napisano Sobota o 20:06 (edytowane) Nie przejdziesz na 1 1/8" (chyba że ja coś nie wiem i się pozmieniało :D) , co najwyżej możesz przejść na 1" amortyzator zwykły z gwintowanego wymieniając stery i pewnie stosując odpowiednie przejściówki, wciąż mając problem z zakupem amortyzatora. Amortyzatory 1" już wyszły z użytku. Edytowane Sobota o 20:06 przez Seb 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 04:10 Mod Team Napisano wczoraj o 04:10 10 godzin temu, ThWe napisał: czy da się jakoś zmodyfikować główkę ramy lub ją zmienić w jakiś sposób tak aby montaż odbywał się na rure sterową 1 1/8 cala Da się. Są magicy od spawania (SFR Bikes) co by ucięli starą główkę i w jej miejsce wspawali nową, pod nowszy standard. Ale to raczej ciekawostka, bo kosztowo to tanio nie wyjdzie. Kiedyś na ich FB widziałem jak w starym Specu Enduro wymienili w ten sposób główkę i mocowanie tylnego koła z Qr9 na sztywną oś, całość - 1,5tys. Czyli realnie więcej niż rama warta. A to jeszcze malowanie nie było zrobione. 1 Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 06:30 Napisano wczoraj o 06:30 Nie wspomniano nic o materiale ramy - czy to rower z hi-ten z marketu i pospawa go hydraulik, czy jakieś tytanowe cudeńko. A może karbon? Taka akcja ma sens w niewielkim zakresie przypadków, gdy rama nie ma wybitnej wartości zabytkowej (nie szkoda psuć), a jednocześnie ma wartość i stan zachowania uzasadniający wydanie jakichś pieniędzy. Cytuj
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 06:43 Mod Team Napisano wczoraj o 06:43 Tak, dlatego pisałem że to ciekawostka. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 06:46 Napisano wczoraj o 06:46 Taniej i bezpieczniej nabyć inna, nawet używaną ramę. 1 Cytuj
zekker Napisano wczoraj o 07:53 Napisano wczoraj o 07:53 Da się też wymieniać rury sterowe ale to raczej taka sama ciekawostka jak spawanie nowej główki, choć prawdopodobnie wyjdzie taniej. Cytuj
ThWe Napisano wczoraj o 10:25 Autor Napisano wczoraj o 10:25 3 godziny temu, Wojcio napisał: Nie wspomniano nic o materiale ramy - czy to rower z hi-ten z marketu i pospawa go hydraulik, czy jakieś tytanowe cudeńko. A może karbon? Taka akcja ma sens w niewielkim zakresie przypadków, gdy rama nie ma wybitnej wartości zabytkowej (nie szkoda psuć), a jednocześnie ma wartość i stan zachowania uzasadniający wydanie jakichś pieniędzy. Rama stalowa, chciałem ją zachować ze względu na sentyment ponieważ ma ona ok. 20 lat, jest w stanie perfekcyjnym, 0 wgnieceń, 0 rdzy, kilka rys. Lecz jako iż teraz widzę że zmiana główki jest dość nietypowa i trudna do wykonania, nachodzi mi na myśl inne pytanie, mam amortyzator z rurą sterową która pasuje w pełni do ramy, czy jest opcja zamienić rury sterowe tego już sprawdzonego amortyzatora z innym? Cytuj
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 10:48 Mod Team Napisano wczoraj o 10:48 Tak. Np. tutaj: https://activia.sgl.pl/amortyzatory_sklep/serwis/3 1 Cytuj
ThWe Napisano wczoraj o 11:32 Autor Napisano wczoraj o 11:32 Wielke dzięki za pomoc, Napisałem do nich wiadomość i zobaczę czy przeprowadzą taką operacje Cytuj
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 12:12 Mod Team Napisano wczoraj o 12:12 Jak mają w cenniku to przeprowadzą. Wymiana z Tapera na prostą to 200zł rura stalowa i 240 rura alu. Tylko pamiętaj żeby wysłać samą górę amora, bo jak wyślesz cały to doliczają 100zł za rozbiórkę i ponowne złożenie. Cytuj
ThWe Napisano wczoraj o 12:18 Autor Napisano wczoraj o 12:18 Rozumiem, jako iż nie jestem bardzo dobrze zaznajomiony z tymi rzeczami to jestem ciekawy czy da się zmienić w widelcu rure sterową z 1 1/8" na 1". Czy wiesz może czy jest to możliwe, również dołączyłem to pytanie do wiadomośći skierowanej do serwisu? Cytuj
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 12:22 Mod Team Napisano wczoraj o 12:22 Da się, bo oni sami te rury robią i w takim przypadku rura na dole jest na małym odcinku szersza, żeby ją wprasować w większy otwór. Cytuj
ThWe Napisano wczoraj o 12:24 Autor Napisano wczoraj o 12:24 Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc Cytuj
Seb Napisano wczoraj o 13:04 Napisano wczoraj o 13:04 No jeżeli mówimy tutaj o ingerencji w strukturę ramy jak odcięcie główki ramy i przyspawanie nowej 1 1/8" tapered to tak da się, ale czy się opłaca to już inna sprawa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi