Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam dość stary rower i amortyzator jest montowany do główki na gwint. Limituje mnie to do używania amortyzatorów z rurą 1 calową i gwintem, gdzie takich modeli jest znikoma ilość i nie są już spotykane o czym na pewno wiecie.

Pytanie brzmi następująco, czy da się jakoś zmodyfikować główkę ramy lub ją zmienić w jakiś sposób tak aby montaż odbywał się na rure sterową 1 1/8 cala

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie przejdziesz na 1 1/8" (chyba że ja coś nie wiem i się pozmieniało :D) , co najwyżej możesz przejść na 1" amortyzator zwykły z gwintowanego wymieniając stery i pewnie stosując odpowiednie przejściówki, wciąż mając problem z zakupem amortyzatora. Amortyzatory 1" już wyszły z użytku.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano
10 godzin temu, ThWe napisał:

czy da się jakoś zmodyfikować główkę ramy lub ją zmienić w jakiś sposób tak aby montaż odbywał się na rure sterową 1 1/8 cala

Da się. Są magicy od spawania (SFR Bikes) co by ucięli starą główkę i w jej miejsce wspawali nową, pod nowszy standard. Ale to raczej ciekawostka, bo kosztowo to tanio nie wyjdzie. Kiedyś na ich FB widziałem jak w starym Specu Enduro wymienili w ten sposób główkę i mocowanie tylnego koła z Qr9 na sztywną oś, całość - 1,5tys. Czyli realnie więcej niż rama warta. A to jeszcze malowanie nie było zrobione.

• +1 pomógł 1
Napisano

Nie wspomniano nic o materiale ramy - czy to rower z hi-ten z marketu i pospawa go hydraulik, czy jakieś tytanowe cudeńko. A może karbon? Taka akcja ma sens w niewielkim zakresie przypadków, gdy rama nie ma wybitnej wartości zabytkowej (nie szkoda psuć), a jednocześnie ma wartość i stan zachowania uzasadniający wydanie jakichś pieniędzy. 

Napisano
3 godziny temu, Wojcio napisał:

Nie wspomniano nic o materiale ramy - czy to rower z hi-ten z marketu i pospawa go hydraulik, czy jakieś tytanowe cudeńko. A może karbon? Taka akcja ma sens w niewielkim zakresie przypadków, gdy rama nie ma wybitnej wartości zabytkowej (nie szkoda psuć), a jednocześnie ma wartość i stan zachowania uzasadniający wydanie jakichś pieniędzy. 

Rama stalowa, chciałem ją zachować ze względu na sentyment ponieważ ma ona ok. 20 lat, jest w stanie perfekcyjnym, 0 wgnieceń, 0 rdzy, kilka rys. Lecz jako iż teraz widzę że zmiana główki jest dość nietypowa i trudna do wykonania, nachodzi mi na myśl inne pytanie, mam amortyzator z rurą sterową która pasuje w pełni do ramy, czy jest opcja zamienić rury sterowe tego już sprawdzonego amortyzatora z innym? 

• Mod Team
Napisano

Jak mają w cenniku to przeprowadzą. Wymiana z Tapera na prostą to 200zł rura stalowa i 240 rura alu. Tylko pamiętaj żeby wysłać samą górę amora, bo jak wyślesz cały to doliczają 100zł za rozbiórkę i ponowne złożenie.

Napisano

Rozumiem, jako iż nie jestem bardzo dobrze zaznajomiony z tymi rzeczami to jestem ciekawy czy da się zmienić w widelcu rure sterową z 1 1/8" na 1". Czy wiesz może czy jest to możliwe, również dołączyłem to pytanie do wiadomośći skierowanej do serwisu?

Napisano

No jeżeli mówimy tutaj o ingerencji w strukturę ramy jak odcięcie główki ramy i przyspawanie nowej 1 1/8" tapered to tak da się, ale czy się opłaca to już inna sprawa.