bike666 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu mam pytanie, Kupiłem jakiś miesiąc temu hamulec Shimano mt501 z zaciskiem 4 tłokowym mt520 (nowy z olx zalany już olejem). po zamontowaniu hamował świetnie 2 dni później zakupiłem wkład i baryłkę po czym skróciłem linkę (bez zlewania oleju, Jedynie odpowietrzyłem hamulec na resztce z uciętej linki. miesiąc było super był w miarę twardy na klamce, lecz teraz tydzień nie jeździłem wsiadam na rower i hamuje tragicznie praktycznie wogole odtłuściłem wszystko, nic nie dało, zacząłem się bawić w odpowietrzanie i płyn w hamulcu mało że spieniony to biały, W miarę odpowietrzyłem na razie nie przelewając całego układu lecz po zamontowaniu wszystkiego i tak nie hamuje. co mogę zrobić? zacisk nie cieknie ponieważ sprawdzałem to samo z klamka jest sucha Cytuj
KSikorski Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Mogłeś uszkodzić membranę wewnątrz klamki podczas odpowietrzania i po czasie rozerwało ją ciśnienie. Z resztą jak się da odpowietrzyć bez przelewania całości? Wg procedury pchasz najpierw olej od dołu strzykawką, a potem z góry przelewasz grawitacyjnie, więc z definicji zawsze przelewasz. Cytuj
JWO Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cytat więc z definicji zawsze przelewasz. Chodzilo chyba o wymiane calego plynu. Klamka po odpowietrzeniu byla twarda? Cytuj
gnomon Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) Weź może przeredaguj z AI , bo ciężko to czytać, a ai uczciwie Ci sprawdzi i powie że bełkoczesz . Z opisu wynika, że nie dasz rady tego sam zrobić. Edytowane 15 godzin temu przez gnomon Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 12 godzin temu, bike666 napisał: Jedynie odpowietrzyłem hamulec na resztce z uciętej linki. Ile tego płynu tam było? 1ml? Nie da się odpowietrzyć układu taką ilością. Jakiego oleju użyłeś za drugim razem? Co według Ciebie oznacza odpowietrzanie? Nie wiem co masz na myśli pisząc biały, ale "piana" wskazuje że pewnie masz tam masę powietrza. Kup olej Shimano, do tego zestaw do odpowietrzania i zrób to porządnie. Mogłeś też coś uszkodzić, tak jak zostało to zasugerowane powyżej. Nie bardzo da się zrozumieć co i jak robiłeś. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 6 godzin temu Mod Team Napisano 6 godzin temu 13 godzin temu, bike666 napisał: uciętej linki. Gdzie ty masz tam linkę? Cytuj
pecio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @bike666 udaj się najlepiej do serwisu gdzie sprawdzą efekty twojego skracania przewodu i odpowietrzą cały układ. Z opisu twojego wynika , że raczej nie powinneś brać się za dłubanie przy rowerze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi