Gural23 Napisano Czwartek o 11:49 Napisano Czwartek o 11:49 Witam, szukam niedrogiego siodełka w zastępswie za te które przyszło z rowerem. Ważę ok 100kg a rozstaw kości kulszowych wnosi 11-11,5cm, siodełko zamontowane w rowerze to: Selle Italia X-Base 150mm szerokości. myślałem nad zakupem tego siodełka z tego linku: https://allegro.pl/oferta/siodelko-rowerowe-zelowe-wygodne-siodlo-rower-miekkie-antywstrzasowe-mtb-m-13580747761?context=f75f496c0311ccf48e5d4571722cfba51a74085460f7cb80dd1b8c0b6382838bb88e478f70c7a79bc0f98b437f932e8a631c6a83e0b17b065088debfd53f8bdfc98f187e57d1e6b9a63b4e33eea682bd29cd5b376e028a793d9926ac79e48f9cb1d44ff45c9f4513201e967c7b5a5ff2b81779aabac3e0bba1eaa33e553ab57b46ee1fc3c071f52dbfba27f409128525&sellerHasChanged=false&fromVariant=17997575231 Oczywiście żeby sprawdzić czy się nada zamiast wydawać 500zł w ciemno. Pytanie brzmi czy siodełko jest odpowiednie i tylko moje 4 litery są nieprzyswojone (rower mam tydzień zrobiłem 110km a dawno nie jeździłem) czy to które przyszło z rowerem jest przy mojej masie pod mój zadek za twarde? Po 10km już mnie bolało, a co dopiero na następny dzień. Obolałość nawet po 2 dniach przerwy pozostała i torchę odbiera mi to frajdę z jazdy bo chciałbym jedzić po 40km+. Cytuj
Eathan Napisano Czwartek o 12:03 Napisano Czwartek o 12:03 Model X miałem w poprzedni gravelu. Zrobiłem sporo kilometrów. Zmieniłem z powodu problemów z mocowaniem torby pod siodłem. Jednak samo siodło u mnie się sprawdziło i dobrze je wspominam. Jeżdżąc na tym siodle ważyłem 90 kg. Do tego dobrej jakości wkładka w spodenkach i było bardzo komfortowo. Oczywiście siodło jest z tych twardszych ale dla mnie to akurat plus. Z minusów to siodło potrafi zjadać spodenki z uwagi na plastikowe wykończenie na krawędziach. Napisałeś, że nie masz jeszcze wysiedzianych dupogodzin. To znaczy, że każde siodło będzie niewygodne. Zacznij od dobrej wkładki, poprawnego ustawienia pozycji na siodle, potem szukaj innych modeli siodła. Pamiętaj, że im bardziej miękkie siodło tym mniej wygodne na dłuższych jazdach. Szukaj twardszego ale sprężystego. 2 Cytuj
Gural23 Napisano Czwartek o 14:20 Autor Napisano Czwartek o 14:20 No ja nie planuje kupować spodenek z wkładką, i tu może być ta różnica. 10kg nadwyżki to sporo więc wydaje mi się że miększe siodełko i brak pieluchy może dać efekt jak u Ciebie z wkładką. To MTB, na gravel lub szosowke zapewne kupiłbym pieluchę i siodełko deskę ale to nie dla mnie bądź jeszcze nie na ten moment. Jeśli wychodzę z błędnego założenia teraz to mnie proszę popraw. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 14:56 Napisano Czwartek o 14:56 Ja miałem któreś siodło Selle Italia z serii X i dla mnie było mega niewygodne. W czasach jak jeszcze jeździłem bez pieluchy i później w fitnessie/commuterze muałem siodełko żelowe Authora o szerokości 150 mm i było wygodne. Nie pamiętam modelu, chyba ten: https://www.rowertour.com/p/g0258470/siodelko-author-vector-ergo-gel-x8 Te z Twojego linku wygląda trochę jak siodełko Wittkop, które też kiedyś miałem i było dla mnie niewygodne. Ale każdy tyłek jest inny. Możesz kupić, owinąć pręty montażowe czymś, żeby nie porysować, przejechać się i jak będzie niewygodne to oddać Cytuj
StrayRider Napisano Czwartek o 15:07 Napisano Czwartek o 15:07 Cytat (rower mam tydzień zrobiłem 110km a dawno nie jeździłem) za krótki czas na ocenę - tym bardziej że była przerwa od jeżdżenia. Jeszcze z dwa takie interwały z przerwą na "regeneracje" tego co siedzi na siodełku i będzie wiadomo Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 17:57 Napisano Czwartek o 17:57 Mam tego rodzaju doświadczenie. Około 2014 roku zacząłem jeździć "trochę więcej" po latach przestoju. Na początku kombinowałem z jakimiś żelowymi siodłami pokroju selle italia man gel flow czy sportourer talisman. Gdy trochę schudłem przestało to być potrzebne i zadowalałem się OEMowym siodłem w stylu selle italia x1. Mogłem przejechać 200km jednego dnia i nie stanowiło to dla mnie problemu. W zimę 2025/2026 darowałem sobie rower. Ostatni raz jeździłem 24 grudnia i do połowy marca nie ruszałem roweru, było dużo śniegu i jeździłem na nartach biegowych. Gdy w drugiej połowie marca wsiadłem byłem w ciężkim szoku, dupsko bolało! Potrzebowałem dobrych dwóch tygodni by na nowo się przyzwyczaić do siedzenia na siodełku. Także polecam w pierwszej kolejności schudnąć, w drugiej kolejności też schudnąć, w trzeciej kolejności dać sobie czas na przyzwyczajenie. Siodełko weź sobie jakie chcesz, to żelowe może być. Moim zdaniem sportourer talisman to jedne z najbardziej miękkich, ale wciąż sportowych siodeł jakie są na rynku w rozsądnych pieniądzach. Cytuj
leotdipl Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) Nie wiem jakie dokładnie jest siodełko, które jest w Kross Earth 3.0 na Shimano. Bałem się go przed kupnem roweru czy będzie wygodne. Niepotrzebnie. Jest Mega wygodne. Na stronie pisze, że to Selle Royall i tyle. Zmierzyłem - 14 cm max. szerokości. Rozstaw kości kulszowych mam 11 cm (90 kg). Czyli po 1,5 cm z każdej strony zapasu. Siodełko nie opada na boki. Jestem zaskoczony bardzo pozytywnie. A mam swoje problemy kręgosłupowe, stąd wspomniane obawy. Edytowane 17 godzin temu przez leotdipl 1 Cytuj
KSikorski Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Dobra oferta na tego eartha, poważnie go rozważałem ale brak zdalnej blokady tyłu pogrzebał zagadnienie. Cytuj
leotdipl Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) Ty piszesz o wersji Kross na SRAM ? Są 2 wersje. Z i bez tylnej blokady. Wiedziałeś ? Jaka jest akt. dostępna - tego nie wiem. Ja mam jeszcze poprzedni model - na SHIMANO. I blokady są tutaj dwie na jeden przycisk. Korzystam tylko na asfalcie. Wracając do siodełka. Jest SUPER wygodne. Powtarzam się. Wiem. Naprawdę jestem zaskoczony, gdyż nie wyglądało optycznie na wygodne i w myślach po zakupie rozważałem już z góry jego wymianę. Nic bardziej mylnego. Miłe rozczarowanie. Jak napisałem. Nie wiem dokładnie co to za model. Dla mnie zagadka. Edytowane 14 godzin temu przez leotdipl Cytuj
KSikorski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Mam na myśli Earth 3.0 Deore za 6999zł i Earth 3.0 GX za 7999zł, obydwie są w bardzo dobrej cenie i niestety bez tylnej blokady. Co więcej, szukałem i jest dużo tanich sidlux`ów w pasującym rozmiarze, ale z wyprowadzeniem linki do góry. Tych z wyprowadzeniem linki w dół nie ma na rynku w ogóle. Można byłoby rozważać przejście na DT Swiss lub Foxa, ale wtedy to w komplecie z widelcem i niszczy to sens ekonomiczny zakupu. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Earth ma oryginalnie mocowanie linki od góry przy damperze. Edytowane 1 godzinę temu przez marcin_ostrów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi