jeanspepe Napisano wczoraj o 15:21 Napisano wczoraj o 15:21 Witam aktualnie zostal zakupionych full mtb. Problem polega na tym że jest troszeczkę za wysoki ok 3-4cm. Ze względu na mój wzrost powinien być zakupionych rower dziecięcy, no ale to nie wchodzi w grę:) proszę o poradę czy jesteśmy wstanie zakupić i czy występują opony niskoprofilowe. Aktualnie na 27,5" jest opona schwalbe nobby 27.5x2.6 i ma wysokosc prawie 7cm od felgi. Kostka musi być bo będzie jeżdżone po lesie. Dzięki za pomoc Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 15:31 Napisano wczoraj o 15:31 Nie słyszałem o niskoprofilowych do MTB. Odpowiednio okrągły profil jest istotny dla prowadzenia. Mogą być ogólnie węższe. Jak dasz opony np. 2.2 to będzie 1cm niżej. Jak jakoś obniżysz 4cm to będziesz haczył korbami przy byle okazji. Temat tu był wałkowany - wiele się nie wywalczy. Buty z troszkę wyższą podeszwą, trochę węższe opony, ale to nie będzie rewolucyjna zmiana. Można obniżać skok widelca i tyłu, ale znów - korby. Trzeba by dać krótkie korby i cienkie pedały, ciekawe jakie masz, bo w elektrykach krótkie bywają seryjnie, albo jest mały wybór. 1 Cytuj
jeanspepe Napisano wczoraj o 15:40 Autor Napisano wczoraj o 15:40 Dostałem informację że jak popuszczę powietrze w tylnym amortyzatorze to mogę zyskać max 2 cm ( tylko czy przy zeskoku nie wróci do pierwotnego stanu i zawadzi o krok). Plus opona mamy już 1cm. Podeszwa może z 1cm. Naciągane 4cm 😕 czuli zamykać temat jak walkowany? Cytuj
przemeg Napisano wczoraj o 15:41 Napisano wczoraj o 15:41 Z tej opony da się urwać trochę wysokości, ale raczej nie pełne 3–4 cm. Przy zmianie z 27,5x2.6 na 27,5x2.1 realnie mówimy raczej o ok. 1–1,6 cm obniżenia całego roweru. Możesz też zerknąć na trochę szybsze opony, nadal z bieżnikiem do lasu, ale z mniejszymi klockami. Przykładowo Schwalbe Racing Ralph albo Smart Sam. Pytanie tylko, czy taki mniej agresywny bieżnik będzie Ci wystarczał w terenie, w którym faktycznie jeździsz. Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 15:46 Napisano wczoraj o 15:46 22 minuty temu, jeanspepe napisał: Ze względu na mój wzrost powinien być zakupionych rower dziecięcy A ile masz wzrostu z ciekawości? Poniżej 155 cm? Dużo? Cytuj
jeanspepe Napisano wczoraj o 15:47 Autor Napisano wczoraj o 15:47 (edytowane) 154cm, poprzedni rower byl skladany specjalne dla mnie. Ale z elektrykiem może być problem:) bateria chyba na bagażniku albo w koszyczku:) aaaa i głównie chodzi o wysokosc pomiędzy stopami a kroczem. Bo wiadomo że niektórym pasują idealnie rowery na 155 ale maja wtedy większą przestrzeń niż ja. Edytowane wczoraj o 15:53 przez jeanspepe Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 15:51 Napisano wczoraj o 15:51 Aaa, bo analog spokojnie na ten wzrost byś znalazła bez żadnych kombinacji. Z elektrykami to nie wiem. A zmieniając opony całkowicie tracisz na właściwościach jezdnych. Cytuj
jeanspepe Napisano wczoraj o 15:54 Autor Napisano wczoraj o 15:54 2 minuty temu, chudzinki napisał: Aaa, bo analog spokojnie na ten wzrost byś znalazła bez żadnych kombinacji. Z elektrykami to nie wiem. A zmieniając opony całkowicie tracisz na właściwościach jezdnych. A to ważne, bo kolos waży 25kg:) 13 minut temu, przemeg napisał: Z tej opony da się urwać trochę wysokości, ale raczej nie pełne 3–4 cm. Przy zmianie z 27,5x2.6 na 27,5x2.1 realnie mówimy raczej o ok. 1–1,6 cm obniżenia całego roweru. Możesz też zerknąć na trochę szybsze opony, nadal z bieżnikiem do lasu, ale z mniejszymi klockami. Przykładowo Schwalbe Racing Ralph albo Smart Sam. Pytanie tylko, czy taki mniej agresywny bieżnik będzie Ci wystarczał w terenie, w którym faktycznie jeździsz. Duża pomoc z Twojej strony!!! Dzięki za konkrety , chcemy wiecej:D Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 17:17 Napisano wczoraj o 17:17 (edytowane) Jak będziesz urywała wysokość z opon, to zaczniesz tracić sens roweru MTB. Niższy profil opony to większa szansa na dobicie obręczą, więc automatycznie musisz pompować wyższe ciśnienie, co pogorszy komfort i przyczepność. Możesz pomyśleć o oponach 2.4 lub 2.2, natomiast zejście niżej nie ma sensu. Ogólnie w czym leży problem? Bo jadąc siedzisz na siodełku lub stoisz na pedałach, więc problem z przekrokiem nie istnieje. No a jeżeli będziesz się zatrzymywać, to można pochylić rower i też jakoś dasz radę. Jeżeli chcesz zyskać centymetry na zawieszeniu, to ja bym próbował zmniejszyć skok, a nie robić to ciśnieniem. Jeżeli chcesz zejść 20mm na zawieszeniu w stanie spoczynku, ten damper to będzie flak totalny. Nie znam się na damperach więc nie podpowiem, natomiast zmniejszenie skoku w widelcu raczej nie powinno być problemem. Edytowane wczoraj o 17:23 przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
kipcior Napisano wczoraj o 18:31 Napisano wczoraj o 18:31 A myk-myk? W najniższym położeniu jest za wysoko? I jak bardzo wystaje z rury? Może da się kupić inny mniejszy model, który maksymalnie wejdzie w ramę. Wtedy pozostaje tylko wyrobić nawyk każdorazowo obniżenia siodła przy wsiadaniu. Cytuj
przemeg Napisano wczoraj o 18:40 Napisano wczoraj o 18:40 Przy tym wzroście to w pełni rozumiem. Moja żona jest podobego wzrostu i jak kupowaliśmy jej trekking to finalnie wybrała rower na kołach 26 cali. Cytuj
PiotrWie Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Co jest złego w jeżdżeniu na dopasowanym do wzrostu młodzieżowym rowerze? Jak zaczniesz kombinować z obniżaniem za dużego roweru to potem rzeczywiście będziesz zahaczać korbami. A problemu z trekkingowe to zupełnie nie rozumiem - moja żona ma 153 cm i zarówno w analogu jak obecnie w elektryku ma koła 28. No chyba że ktoś uważa że jeździć na dance to wstyd - wtedy sam jest sobie winien Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi