Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlaczego? Ktm to karbonowa rama i gorszy widelec. Kellys być może widelec w wersji gold, w tabelce jest recon, w opisie sektor. Do tego przed potoopowe koła.

Napisano

Ja bym się zastanowił do czego będę używał roweru i jakie będę miał opcje rozbudowy. Jak do ciężkiego tyrania w terenie z obciążeniem torbami bikepackingowymi to brałbym aluminium, natomiast jak jazda tylko na lekko to mocno bym się zastanawiał nad KTMem. Karbonowa rama, napęd w sumie wystarczający, jedyny minus to amortyzator - jak można w taki rower pchać takie kowadło ;) Jak autor by za jakiś czas miał wolne środki to można w miarę tanio wymienić na Rebę i wtedy już taki rower byłby całkiem całkiem.

Za Kellys przemawia amor i napęd XT, no ale oba rowery pewnie będą ważyć podobnie, więc jak później da się z KTMa zrobić lekką maszynę do fajnej jazdy to bym rozważył.

Napisano
50 minut temu, chester_jds napisał:

Cały goupset w Kellysie jest co najmniej o schodek wyżej od KTMa.

Karbonowy Myroon lżejszy o circa 1/3 kg od Kellysa (porównując dla obu ram w rozmiarze L)

Największy zysk na wadze będzie w kasecie a ta jest m6100, manetka slx też niczego nie wnosi. 

Napisano
12 godzin temu, wolek napisał:

Dlaczego? Ktm to karbonowa rama i gorszy widelec. Kellys być może widelec w wersji gold, w tabelce jest recon, w opisie sektor. Do tego przed potoopowe koła.

Nie zauważyłem, że KTM ma ramę karbonową ale i tak ze względu na napęd u amortyzator rozważałbym Kellysa bo ja nie mam parcia na wymianę wszystkiego pi zakupie i wolę kupić rower na lepszym osprzęcie niż później połowę gratów wymieniać. Tak mam w obecnym mtb Kellys Gate 30, model z 2020 roku - kupowałem w 2021 roku więc jeszcze w czasie pandemicznych braków kiedy to brało się co było bo było mało, hamulce mt200 wymieniłem na Deore m6000/6100 dopiero w tym miesiącu a amor powietrzny Suntoura nadal nie wymieniony bo w sumie nie jeżdżę po górach tylko mocno rekreacyjnie po lekko pofałdowanych lasach 

Napisano

A jak to jest z tym karbonem? Słyszałem, że po solidnej wywrotce potrafi się coś stać z ramą gdzie przy aluminium nie byłoby dużej szkody.

Rozwiniesz proszę o co chodzi z tymi kołami?

13 godzin temu, wolek napisał: