Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem dziś odpowietrzyć mój tylny hamulec Tektro hd-m285. Na początku próbowałem przepchnąć strzykawką od dołu do góry co nie przyniosło żadnych efektów. Następnie wymieniłem cały olej przepychając tym razem olej od góry strzykawką do dołu. Gdy cały układ był w nowym oleju pobierałem olej który wypłynął na dół (ten świeży który spłynął na dół do lejka) i ponownie montowałem strzykawkę i pchałem w kółko ten sam olej dopóki nie przestały pojawiać się bombelki. Dzięki temu uzyskałem efekt iż hamulec działał dobrze gdy stał na obu kołach a gdy stawiałem go tylko na tylnim to po paru naciśnięciach klamki, hamulec  robi się miękki i nie hamuje. Następnie postanowiłem razem z tatą aby na górze zamontować lejek i pompować klamką i na dole tylko popuszczać śrubę na chwilę i od razu ją zakręcać co dało najlepszy efekt bo hamulec zrobił się bardzo twardy natomiast gdy założyłem z powrotem klocki a następnie całość na tarczę to hamulec z powrotem zrobił się miękki i gdy stawia się rower na tynki kole to dalej jest ten problem że hamulec jest bardzo miękki. Ponadto po założeniu hamulca zaczepem słyszeć pisk j hamulec bardzo źle hamuje a więc mam olej na tarczy i klockach. Co robić z odpowietrzaniem? I co z tarczami i klockami do wymiany czy można coś z nimi zrobić bo szkoda nowych klocków 

z góry dzięki za każda odpowiedź