Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie oraz Panie :) pytanie rama karbonowa i uchwyt za ramę chwytać czy nie ? Mam nowy roczny bagażnik miałem aluminiowe rowery zawsze i teraz się bije z myślami czy kupić bagażnik nowy chwytany za oś/koło czy może kupić Thule Carbon farme protector? I chwytać za ramę ale oczywiście z wyczuciem skręcić „łapki” :) 

Rower KTM Myroon Exonic . 

Napisano

chwytać, bagażniki thula (te nowsze) mają ogranicznik - jak klucz dynamomet. - pokrętło klika i chwytak przestaje zaciskać.

Napisano (edytowane)

Ja mam  Westfalię   i swojego " plasticzaka " chwytam   łapą za górną rurę  . Nic się nie dzieje, Tak samo w stojak serwisowy , czasami mocno szarpie  i też nic pacjentowi nie dolega.  Generalnie  i tak wożę  rowery na pace. Ze stojaka na hak korzystam   przy  większej ekspedycji.

Edytowane przez pecio
Napisano
10 godzin temu, PeresKTM napisał:

Panowie oraz Panie :) pytanie rama karbonowa i uchwyt za ramę chwytać czy nie ? Mam nowy roczny bagażnik miałem aluminiowe rowery zawsze i teraz się bije z myślami czy kupić bagażnik nowy chwytany za oś/koło czy może kupić Thule Carbon farme protector? I chwytać za ramę ale oczywiście z wyczuciem skręcić „łapki” :) 

U mnie jest pokrętło ograniczające moment dokręcenia. Stosuje jeszcze te ochraniacze na ramę. Woze dwa carbony już kilka lat. Nic się nie dzieje

Napisano
12 godzin temu, PeresKTM napisał:

Zobacz jak ja to robię. Wątek poniżej:

https://www.forumrowerowe.org/topic/277175-bagażnik-pokrowiec-na-bagażnik-rowerowy-na-hak/

Napisano (edytowane)

OK. Jednak silikon (ten prawdziwy, a nie z Castoramy ... ;) ) jest lepszy. Wspominałem. Kupiłem po przecenie 5 szt. prostych kształtek (rurek) w sklepie fmic.pl za niecałe 100-, zł (kolor na znaczenie - najtańszy zielony!). Podczas gdy opcjonalna od Thule "opaska rozkładająca nacisk pod karbon" kosztuje - jeśli dobrze pamiętam - ... aż 150,- zł (!). A ja mam za 2/3 ceny 5-szt., które mogę oprócz 1 ramy wykorzystać na 2 ramę, i jeszcze 3 szt. na newralgiczne Punkty jak 1.) trójkąt-amor czy 2.) ośka piasty-amor (patrz zdjęcie). Kształtowniki rozciąłem specjalnym nożem - do tapet, tektur.

PS

zmierzyłem obwód i wyliczyłem średnicę (wewnętrzną) tych kształtek do zamówienia.

resized_photo_1859.jpeg

resized_photo_8448.jpeg

resized_photo_1910.jpeg

Edytowane przez leotdipl
  • +1 pomógł 1
Napisano

@emski Zwykły dachowy z zaciskiem na ramę ale jednak zamówiłem nowy mocowany o oś Yakima High Speed

Jednak na rower na dachu działają inne siły niż na haku boję się o tą ramę. Dzięki wszystkim za wypowiedzi ! :) 

Napisano (edytowane)
14 godzin temu, leotdipl napisał:

OK. Jednak silikon (ten prawdziwy, a nie z Castoramy ... ;) ) jest lepszy. Wspominałem. Kupiłem po przecenie 5 szt. prostych kształtek (rurek) w sklepie fmic.pl za niecałe 100-, zł (kolor na znaczenie - najtańszy zielony!). Podczas gdy opcjonalna od Thule "opaska rozkładająca nacisk pod karbon" kosztuje - jeśli dobrze pamiętam - ... aż 150,- zł (!). A ja mam za 2/3 ceny 5-szt., które mogę oprócz 1 ramy wykorzystać na 2 ramę, i jeszcze 3 szt. na newralgiczne Punkty jak 1.) trójkąt-amor czy 2.) ośka piasty-amor (patrz zdjęcie). Kształtowniki rozciąłem specjalnym nożem - do tapet, tektur.

PS

zmierzyłem obwód i wyliczyłem średnicę (wewnętrzną) tych kształtek do zamówienia.

resized_photo_1859.jpeg

@leotdipl możesz podać do nich link i wymiar ?

Wyglądają bardzo obiecująco jako zabezpieczenie przed ocieraniem się rowerów.

Edytowane przez PawelW84
Napisano

Linki podałem wczesniej powyżej.

Teraz dokładnie do prostych złączek:

https://fmic.pl/uklad-dolotowy/laczniki-silikonowe/proste-laczniki-silikonowe

Jak napisałem. Tylko zielone (najtańsze) i dobieramy średnicę (wybór? - milimetr czy dwa różnicy nie będzie mieć i tak znaczenia po ich rozcięciu -> jeśli tylko będzie taniej)

1.) Mierzymy obwód ramy (w miejscu gdzie ją chwytamy) i wyliczamy średnicę wewnętrzną silikonu = Obwód w cm / 3,14259 -> Wynik w cm.

2.) Mierzymy obwód goleni w Najszerszym miejscu (jeśli się zwężają ) ich styku - a.) do osi piast oraz b.) do trójkąta

• +1 pomógł 1