Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ja mam powerbank Garmin Charge 3100 mah podpinany od spodu uchwytu Edge . Mogę nim zasilić 1040/GoPro/ION200 RT/AT1600, a nawet doładować Forerunnera.

Edytowane przez dfq
Napisano (edytowane)

Bierzemy T6 , odkręcamy  cztery wkręciki i zciągsmy " pupkę " . Ukazuje się oto taka gumowa uszczelka.20260701_121802.thumb.jpg.bff885ec23ee1b32f9f39fd049325634.jpg

Podważamy i wyjmujemy  aby zobaczyć takie coś20260701_121831.thumb.jpg.01c38d478e90d311be998ef33f073f1d.jpg

Delikatnie ten kabelek razem z tym gumowym organizerkiem kierujemy wzdłuż portu usb na zewnątrz. Zastaniemy pod spodem 20260701_121906.thumb.jpg.d4fda227f4eb2c42911da7f6b01b019a.jpg

Odspajamy tą przekładkę ogniwa i mamy taki o to obraz20260701_123113.thumb.jpg.501be1c88eb38387b0cc60f6daca3dee.jpg

Jak widać rozpoczynają się schody . Ogniwo jest zgrzane do pcb. Mało tego , można je tylko wydobyć mniej więcej  na pięć milimetrów w górę. Aby całość wydobyć należy rozkleić przód aby przy soczewce odkręcić pozostałe wkręty. Na tym etapie nie będę uskuteczniał destrukcji bo mija to się z celem . Na razie musi zostać tak jak jest. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No nie wiem. Po co mieliby skręcać pcb po obu stronach? Wszystkie lampki jakie się rozbierało od dupy strony miały zazwyczaj jakiś patent na wysunięcie wkładu. Wysunięcie było blokowane np przez gumową nasadkę przycisku. W magicshinach owym patentem było odwrócenie lampki do góry nogami, przyciskiem w dół, wtedy się układało wszystko tak, że się wyjeżdżało całym wkładem.

EDIT: widzę że przycisk w niej jest przykręcony wkrętami. Zdecydowanie tu bym się doszukiwał blokady a nie po stronie optyki.

Edytowane przez cervandes
Napisano

Lampka z action ma dołączoną instrukcje odłączenia baterii przed utylizacją lampki, tu to bardziej skomplikowali. Wadą dla mnie jest długie lądowanie, 1.5A przy 5V trochę schodzi, wiem że niby działa to lepiej na długość życia baterii. 

Napisano (edytowane)

@cervandes przycisk rozkręcony. Była obracana na wszystkie strony , macana ,pukana i dopiero pod " mikroskopem " zobaczyłem śrubki pod optyką. Tam właśnie ją trzymało jak patrzyłem przez dziurkę przycisku.

@wolek właśnie tak sobie sprytnie myślałem ..... wyciągnę ogniwo , wrzucę na maszynę aby sprawdzić realną pojemność a zamiast tego  "walnę "  Xtara 6000mAh.  Wszystko rozsypało się jak domek z kart.   Z ciekawości zobaczę jak w MAGICSHINE  to rozwiązali. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
W dniu 11.04.2026 o 18:59, cervandes napisał:

I lampka się ułamie... No weźcie.

Jak ktoś jeździ po arcy-trudnych warunkach, to można kupić Rockbros RHL1500D albo RHL3000D (pojemniejszy, ale cięższy). W wersji podwieszanej (GoPro) mają one ręcznie przykręcaną śrubę. Nie ma bata, żeby to się samoczynnie odczepiło.

To są tańsze lampki, ale nieinteligentne (bez komunikacji BLE).

Natomiast co do reszty, to szkoda, że te lampki (wzorem radarów) nie są uniwersalne. Te Magenki obsługują tylko Magene i Garmina.
Natomiast dla iGPSPORT pozostaje VS1800S, VS1200S albo VS1200 (bez S). Obsługują one nawigacje (oraz aplikację Android) tej firmy, ale z kolei nie obsługują Garmina.

Własnościowy protokół komunikacji to największa chyba wada tych wszystkich lampek.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano (edytowane)

@SanchoPancha właśnie  mnie to bardzo niepokoi.   Firmy tworzą  własne protokoły  bądź zamykają   , wszystko ma się  toczyć w około ich ekosystemu . Zmuszanie klientów  do zakupu tylko jedynego słusznego szpeju. Taki precedens ustanowił Garmin  (powiedzmy 😉),  Chińczyki też widzą w tym żyłę złota.  Za chwilę  będzie tak , że byle jaki pulsometr ( tak dla przykładu )  będzie tylko pokazywał puls . A jak chcesz coś więcej  to kup Pan nasz licznik albo zegarek  i opłać subskrypcję  abyś mógł wieczorami patrzeć na swoje słupki / wykresiki  .  

Jak się nie mylę to chyba Lezyne w swoich e-lampach też ma swój własny protokół nazywający się "Smart Connect "  . 

Edytowane przez pecio
Napisano

A jak jest z radarami? Kupiłem np ostatnio iGPSPORT Sr Mini (była promka za pół ceny Varii).
No i niby radar powinien działać z każdym licznikiem.

No ale radar ma też lampkę, która jest widziana tak jakby osobny czujnik (osobne urządzenie). Patrząc na ten temat, zastanawiam się, czy nie będzie tak, że jak podepnę do Garmina to radar będzie działał, ale lampka już nie.

Napisano (edytowane)

@SanchoPancha lampka z radarem  zawsze   pracuje dwu- kanałowo.  Na jednym leci radar a na drugim  sterowanie światłem .   Wszystkie  tego typy  urządzenia pracują z każdym licznikiem . Jest tylko jedno małe ale ,  nowa RearVue Varia 820    w trybie otwartym po ANT+ działa z każdym  innym komputerkiem .  Natomiast jak już chcesz  mieć te nowe bajery  to musisz przejść na zamknięty BLE .  A z tym działają tylko najnowsze liczniki Garmina i nic po za tym .  Przy czym   radar  leci po tym "nowym" BLE  a światła po ANT+ . Kiedy wykorzystujesz do sterowania świateł SBL  to w trybie obejścia  "zamknięcia "  leci już po trzech kanałach .   Radar po " zamkniętym BLE "  , światła po ANT+ ,  " raportowanie zmian radaru  " po ANT+ .

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, wolek napisał:

Tego typu urządzęnia są zawsze wykrywane jako radar i światełko, czyli osobno. 

Nieprawda, bo chiński W100 jest radarem i lampką w jednym, a wykrywany jest tylko jako radar przez liczniki

Edytowane przez smw44199
Napisano (edytowane)

@smw44199 Ten chiński wynalazek zwany W100 mało liczników wspiera.  Nawet jak  oświetlenie odpalasz w telefonie a  radar wysyła sygnał  do licznika ,  to czy tego chcesz czy nie  działa na dwóch kanałach .

Edytowane przez pecio
Napisano

Ja tylko dodam, że urządzenia iGPSPORT można obsługiwać w pełni przez komórkę, z poziomu ich apki. Którą to apkę każdy może zainstalować w trymiga.
Jeśli więc kupimy lampkę i radar z tej firmy, ale mamy np licznik Garmina. To wszystko to czego nie obsłużymy bezpośrednio z poziomu licznika, można ustawić z poziomu komórki (np sterowanie światłami).

Także nawet jeśli są jakieś własnościowe ficzery, protokoły, to nie powinno to aż tak krytycznie przeszkadzać. A w każdym razie nie skreśla to użytkowania tych urządzeń z licznikami firm trzecich.

Napisano
1 godzinę temu, pecio napisał:

@smw44199 Ten chiński wynalazek zwany W100 mało liczników wspiera. 

Nie wiem co to znaczy "mało", ma ANT+ więc powinien działać z wszystkim co to wspiera. Sprawdziłem na 4 różnych i ze wszystkimi działa jak należy

Napisano (edytowane)

Działanie a działanie to są dwa odzielne systemy walutowe 😁 Owszem na każdym będą wskazania radaru ( i przez to złudzenie ,że działa super )  ale czy możesz sterować oświetleniem z poziomu każdego licznika ?  Czy na twoim osobistym " liczniku "  możesz zmieniać tryby oświetlenia ? Czy możesz włączyć lub  dezaktywować oświetlenie z poziomu komputerka ?

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Znalazłem coś takiego:

1613852601-825449339.jpg.44b1d9c4e0483e73dd52728e89dde9b9.jpg

16138526011152352829.jpg.af24a63f2c035f6bd341333d4be9bcb7.jpg

Wspiera prawie wszystkie liczniki dostępne na rynku*. Wadą jest natomiast mała bateria 2500 mAh.

Z tego ci widzę, to wszystkie te lampki mają jakieś tam wady i zalety. Warto poczytać komentarze, bo w jednych narzekają na luzy uchwytu, w innych na rozproszoną wiązkę światła, w jeszcze innych na słabe odcięcie.

Natomiast co do obsługi przez licznik, to w przypadku przedniej lampki nie wiem czy to jest aż taki priorytet. Przednia lampka jest pod ręką, ale w tylnej ma to już większe znaczenie.
Część lampek też (np Rockbros) nie obsługuje co prawda liczników, ale ma pilota.

*) EDIT: Z tego co doczytałem, to obsługa liczników przez tą lampkę dotyczy tylko samej kompatybilności uchwytu, a nie możliwości komunikacji.
Tylko model FR300 ANT+ od tej firmy komunikuje się z licznikiem i tylko z Garminami.
Także tu też działa vendor lock-in, a uniwersalnych (kompatybilnych ze wszystkimi licznikami) lampek, chyba nie ma w ogóle na rynku.

Edytowane przez SanchoPancha