Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

lubię grzebać przy rowerze, ale zakładanie łańcucha to istny koszmar. Najwięcej  problemu sprawia mi to gdzie ten łańcuch powinien iść? Czy na danym kółeczku przerzutki łańcuch musi iść dołem czy też górą? Próbuję milion kombinacji i nigdy nie wychodzi. Dziś przy okazji końcówka linki od przezrutki dostała się do kółka przerzutki i musiałem ją wyciągnąć. Jeszcze gorsze są te spinki. 

To odrobinę dziwnie zabrzmi, ale prawa połowa spinki łańcucha się spięła i nie mogę jej rozpiąć  a lewa nie spięła się wcale i mam problemy żeby ją zapiąć. Próbowałem to dziś spiąć przez dwie godziny kombinerkami i nic. Prawdopodobnie spinka jest do wyrzucenia. Drugi raz w życiu zakładałem dziś łańcuch i nie ogarniam. Jak widzę jak robią to inni ludzie to wydaje się to 10 do 20 minut  roboty w porywach. Praktycznie wymiana oleju mineralnego razem z  wymianą klocka hamulcowego poszła mi szybciej niż sama wymiana łańcucha. 

Jak zdejmujecie łańcuchy na spinki? Czy macie jakieś rady dla kogoś początkującego?

Edytowane przez RowerowyElf
Napisano

1. To wymaga po prostu wprawy - oglądaj codziennie przed snem filmik park toola jak ma lecieć łańcuch i się w końcu nauczysz.

2. Kup specjalne obcęgi do ściągania i zakładania spinki. Coś w tym stylu:

aliexpress.com/item/1005010596432970.html

Napisano

To się robi może w 2 minuty... Obejrzyj jakiś tutorial pooglądaj zdjęcia jak łańcuch idzie. Spinkę zapinam po prostu naciskając na pedał i sama się zatrzaskuje.

Napisano

Ja mam takie cegi do zapinania i rozpinania w jednym. Zapinanie jest proste. Zapierasz kolo o sciane (moze byc hamulec przedni) i naciskasz pedaly. Z rozpinaniem jest gorzej. Niektorzy potrafia palcami, ale mi sie nigdy nie udalo :D . W warunakch polowych zawijasz sznurek i ciagniesz :D 

Napisano

Czy się uda palcami, to kwestia konstrukcji spinki. Wielorazowego użycia robiło się łatwiej, jednorazowe ciężej.
Do 8rz przeważnie były wielorazowe, od 10rz dają jednorazowe.

Do tych 8-9rz dawałem radę ręcznie, choć czasem było ciężko. Jak pojawił się rower z 12rz, to dokupiłem szczypce do spinek.

@JWO a nie prościej po prostu zacisnąć tylny hamulec, a jak chce się mieć absolutną pewność, to oba?

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

a nie prościej po prostu zacisnąć tylny hamulec, a jak chce się mieć absolutną pewność, to oba?

Prosciej. 
Caly czas mam nawyk z rownin, ze tylny hamulec jest niepotrzebny :P 

Napisano
16 godzin temu, RabbitHood napisał:

2. Kup specjalne obcęgi do ściągania i zakładania spinki. Coś w tym stylu:

aliexpress.com/item/1005010596432970.html

Zgadza się, ale warto ścisnąć jeszcze szczypcami samą spinkę , wtedy łatwiej się rozpina

Napisano

Teoretycznie tak. Missing link dla kmc, ktorych uzywam, jest jednorazowy. Ale rozpinalem i zapinalem kilka razy. Przy ostatnim rozpinaniu urwal sie pin :D 

Napisano

Jeszcze nigdy mi spinka nie puściła podczas jazdy ale też nie katuję napędu zbyt mocno.
Raz rozwaliłem przy rozpinaniu. Coś się zblokowało, dałem mocniej w szczypce i się rozpadła.
Raz (kolejna dąży do tego samego) mi się na tyle wyrobiła (nie ocenię czy przez rozpinanie czy z innego powodu), że praktycznie nie było czuć oporu przy zakładaniu i zdejmowaniu, więc na wszelki wypadek wymieniłem. Prawdopodobnie spinka wielorazowa KMC 8rz. W 10 i 12 rz. na razie się trzymają a kilka zamian łańcuchów już było.

Napisano

No mi spinka się niestety zblokowała na łańcuchu i niestety musiałem ją rozwalić. Mam nadzieję że reszta łańcucha jest w porządku zwłaszcza że to nowy łańcuch. Wymienię spinkę i spróbuję na nim jeździć.