Aldus Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Cześć, Ogólnie rzecz ujmując po wielu latach postanowiłem powrócić do jazdy/zabawy na rowerze. Obecny, który posiadam to już dość antyczny sprzęt - większości pewnie nic nie powie, ale duncon akita. W skrócie nowy rower ma być do jakiś wypadów do lasu, czy w góry na wycieczkę z drugą połówką, więc podjazdy i raczej spokojna jazda. Z drugiej strony chciałbym żeby nadawał się na wypady do bikeparku, coś żeby trochę poskakać poszaleć jak za dawnych lat😁 rozkminialem używane, ale to się można naciąć.. tak więc raczej będę się decydował na nowy i tutaj na początku rozkminiałem dartmoora bluebirda https://e-rower.pl/trail/10367-52330-rower-bluebird-evo-275-2026-5902891392613.html#/41-kolor-grafitowo_czarny/984-rozmiar_kol_ram_podporek-s jednak 2 dni temu znalazłem takiego cudaka: https://bikepark24.pl/Rower-Focus-Thron-6.9-Silver.html?srsltid=AfmBOoosu501_S0vpF8xBmO8Y1SJGFrQh5790Gd2J9zt7h9m71aZAIu_ focus lepszy osprzęt i bardziej uniwersalny, ale koła 29” trochę mnie przerażają , dartmoora zawsze chciałem mieć i 27.5” 😅 mój obecny ma 26” czy jest jeszcze coś bardziej wartego uwagi w tej kasie lub trochę niższej cenie? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 22 godziny temu Mod Team Napisano 22 godziny temu Cytat ale koła 29” trochę mnie przerażają Dlaczego? Ile masz wzrostu? Cytuj
Aldus Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu 169 28 minut temu, sznib napisał: Dlaczego? Ile masz wzrostu? 169 i cały czas na 26”” jeździłem Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 godzin temu Mod Team Napisano 21 godzin temu No to przy S 29' powinno być ok. Ja proponuję trochę dołożyć i brać Trance'a: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-trance-2-pd47612/ sporo lżejszy od Focusa, co przy dłuższych trasach i podjazdach ważne. No i zawieszenie ramy lepsze.W bikeparku też spokojnie da radę. 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 32 minuty temu, Aldus napisał: 169 169 i cały czas na 26”” jeździłem Nie ma znaczenia na czym do tej pory jeżdziłeś bo i tak dostaniesz giga szok technologiczny i to samo co do jazdy. 29er nie będzie zły ale jak się bardzo boisz to średnie koło też da radę. Ten Trance w super cenie jak za to co oferuje. Normalne stery a nie ten syf co w Focusie, zawias, heble, opony też na plus. Była przed chwilą chyba ostatnia "S" -ka w 27,5 ale już się zmyła. Tylko to nie są rowery na ostrzejsze skakanie no i mam nadzieję, że przy tej wadze nie masz kłopotów z nadwagą. 1 Cytuj
Ślawus Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Jak wolisz koła 27,5 to może takie Fuji będzie ok: https://magazynbike.pl/2026/03/26/fuji-auric-27-5-lt-1-5-test-enduro-6999-zl/ Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Nie masz się czego bać jeżeli chodzi o koła 29". Sam miałem Traila na takich kołach przy wzroście 172 cm. Natomiast muszę też uczciwie przyznać, że co prawda pojeździłem tylko po sklepie, ale koła 27,5" wydawały się nieco bardziej naturalne przy moim wzroście. Na 29" masz wrażenie że siedzisz w środku roweru, a na 27,5" na rowerze. Absolutnie nie jest tak że to coś złego, kwestia preferencji. No i koła 27,5" są nieco wymarłe. Bardzo szybko docenisz większe koła. Miałem niedaleko siebie właściwie nie zjazd, a bardzo pochyły spadek z brzegu na dół rzeki. Mniej więcej z 4 metry różnicy wysokości. Na 26" miałem asbolutnie pełne majty zjeżdzając, a na 29" można było ziewnąć z nudów Edytowane 5 godzin temu przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
Aldus Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, Ślawus napisał: Jak wolisz koła 27,5 to może takie Fuji będzie ok: https://magazynbike.pl/2026/03/26/fuji-auric-27-5-lt-1-5-test-enduro-6999-zl/ Wydaje mi się, że jest mniej uniwersalny niż focus/giant, ale dzięki 17 godzin temu, sznib napisał: No to przy S 29' powinno być ok. Ja proponuję trochę dołożyć i brać Trance'a: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-giant-trance-2-pd47612/ sporo lżejszy od Focusa, co przy dłuższych trasach i podjazdach ważne. No i zawieszenie ramy lepsze.W bikeparku też spokojnie da radę. Wydaje się fajny tylko znowu do dołożenia kolejne 600 + pedały ( a startowałem od 5500) 🙃 17 godzin temu, Tyfon79 napisał: Nie ma znaczenia na czym do tej pory jeżdziłeś bo i tak dostaniesz giga szok technologiczny i to samo co do jazdy. 29er nie będzie zły ale jak się bardzo boisz to średnie koło też da radę. Ten Trance w super cenie jak za to co oferuje. Normalne stery a nie ten syf co w Focusie, zawias, heble, opony też na plus. Była przed chwilą chyba ostatnia "S" -ka w 27,5 ale już się zmyła. Tylko to nie są rowery na ostrzejsze skakanie no i mam nadzieję, że przy tej wadze nie masz kłopotów z nadwagą. Waga w górnej granicy ale jeszcze ok😁 oby mnie ta technologia nie przerosła, bo już widzę że wstępne ustawienia to zawieszenia to będą musiały odbyć się w serwisie. Ale rozumiem że warto dołożyć do gianta 2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: Nie masz się czego bać jeżeli chodzi o koła 29". Sam miałem Traila na takich kołach przy wzroście 172 cm. Natomiast muszę też uczciwie przyznać, że co prawda pojeździłem tylko po sklepie, ale koła 27,5" wydawały się nieco bardziej naturalne przy moim wzroście. Na 29" masz wrażenie że siedzisz w środku roweru, a na 27,5" na rowerze. Absolutnie nie jest tak że to coś złego, kwestia preferencji. No i koła 27,5" są nieco wymarłe. Bardzo szybko docenisz większe koła. Miałem niedaleko siebie właściwie nie zjazd, a bardzo pochyły spadek z brzegu na dół rzeki. Mniej więcej z 4 metry różnicy wysokości. Na 26" miałem asbolutnie pełne majty zjeżdzając, a na 29" można było ziewnąć z nudów Właśnie przesiadka z 26” więc myślałem jednak o zmianie „o jeden” rozmiar do 27.5” żeby nie było takiego szoku, ale jak rozglądam się po tym co oferuje teraz rynek to czeka mnie totalna rewolucja we wszystkich aspektach😅 Cytuj
Tyfon79 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Tak moim zdaniem warto iść w tego Gianta a co do ustawień musisz albo już masz pompkę do amorów i warto poświęcić z 15 min na materiały jak ustawić zawieszenie w fullu. Zlecanie tego w serwisie jest bezcelowe bo i tak trzeba to umieć. To jest bardzo prosty temat. Jak kupisz, będziesz miał pytania to ci pomożemy. Co do kosztów zakupu to jedno ale potem są inne więc o ile można się nie skusić na coś droższego o powiedzmy 2 tys to pod tysiaka i jest różnica to warto. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Aldus napisał: Właśnie przesiadka z 26” więc myślałem jednak o zmianie „o jeden” rozmiar do 27.5” żeby nie było takiego szoku, ale jak rozglądam się po tym co oferuje teraz rynek to czeka mnie totalna rewolucja we wszystkich aspektach Sam nie lubię tego argumentu, ale weź pod uwagę że za kilka lat może być problem żeby sprzedać rower na kołach 27,5". Przynajmnie tak mi się wydaje, bo nawet teraz jest to bardzo mało popularny rozmiar. Szok Ci przejdzie po jednej jeździe i tyle. 1 Cytuj
NerfMe Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Moja dziewczyna ma 160 cm, jeździ na 29 calowych kołach, też po przesiadce z 26 i jest zadowolona. Też mieliśmy obawy, ale zupełnie niepotrzebnie. 1 Cytuj
Aldus Napisano 12 minut temu Autor Napisano 12 minut temu Proces decyzyjny u mnie trochę trwa - muszę przetrawić temat, ale ten Giant to chyba najsensowniejsza opcja. Może na ten moment na wyrost jeśli chodzi o umiejętności, ale z drugiej strony kompletny, a znów nie tak często (szczególnie w moim wypadku), kupuje się nowy rower 😅 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi