Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono. Jestem początkującym rowerzystom z kilkuletnim doświadczeniem. Aktualnie posiadam GIANT DEFY 1 L 105 Endurance do codziennej jazdy. Z racji miejsca zamieszkania (Beskid Makowski) szukam dobrego roweru w las i góry. Po wstępnym zapoznaniu się z tematem zależało by mi na MTB, full suspension, elektryk z hamulcami hydraulicznymi, stosunkowo bezawaryjny w przystępnej cenie (20000 zł). Czy możecie coś polecić? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

20k to zacny budżet na elektryka. Odpowiedz na poniższe pytania.

• czy jeździć będziesz dynamicznie, po trudnych trasach, takich jak zjazd z normalnych schodów w domu czy raczej szutrówki i łagodne ścieżki? Czy bezproblemowy jest dla ciebie uskok o wysokości 20, 50, 100 czy 200cm, jeśli lądowanie jest na pochyłości?
  • jakie przewyższenia planujesz robić na raz? Jakie dystanse?
  • czy chcesz aby rower jechał przy niewielkim twoim wysiłku, czy tylko pomagał?
  • ile ważysz?

Na jednym krańcu masz rowery takie jak ten https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-ghost-path-riot-ltd-axs-pd52712/ - że stosunkowo słabym silnikiem i małą baterią, ale lekkie i w zamyśle fajnie zjeżdżające i z dobrymi komponentami , albo np. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-haibike-allmtn-6-pd44834/ - duża bateria, mocny motor, ale gorsze zawieszenie i duża masa.

Te dwa przykłady to tak pierwsze z brzegu. 20000 to sporo, ale trudno mieć za to wszystko (super osprzęt, baterie, masę, zawieszenie) a jak dojdziesz to tego, czego chcesz, to poszukasz optymalnego modelu. 

Napisano

Dziękuje za odpowiedź, 
-Rower ma mi służyć do rekreacyjnej jazdy po górskich ścieżkach w okolicy z dużą ilością kamieni, korzeni itp. oraz z dużą ilością przewyższeń z uskokiem do 50 cm.(Nie planuje skakać po hopkach)
- Całkowite przewyższenie to 700 metrów a dystans 20-30km.
-Chodzi o to aby nie wypompować się przy 2 podjazdach i nie zawrócić po kilku kilometrach, tylko objechać 20-30km trasę z dużą ilością wzniesień i zjazdów. (Weekendowy rowerzysta - aktualnie jeżdżę po asfaltowych drogach). 
- ważę 76 kilogramów i mam 178cm wzrostu. 

Napisano

celuj coś w stylu poniżej, tj. silnik bosch SX, Fazua Ride 60 lub TQ HPR-50.

https://www.canyon.com/pl-pl/rower-elektryczny/rower-elektryczny-mtb/neuron-on/neuron-on-fly/neuron-onfly-cf-7/4060.html?dwvar_4060_pv_rahmenfarbe=M166_P01

lub cube ~17kg, cuba poszukaj z 2025r/może '24. to w 20k powinieneś się zamknąć

https://www.bike24.pl/produkty/959311?sku=3236355&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Cube AMS HYBRID ONE44 SLX 

Napisano

Też tak uważam.  Jest kilka ciekawych modeli lekkich elektryków w centrum rowerowym, ale może masz jakiś sklep w okolicy. Ja mam Focusa Jam SL, ale na oko ten ghost, co podałem link fajniejszy. 

Napisano
1 godzinę temu, anonim12 napisał:

- Całkowite przewyższenie to 700 metrów a dystans 20-30km.
-Chodzi o to aby nie wypompować się przy 2 podjazdach i nie zawrócić po kilku kilometrach, tylko objechać 20-30km trasę z dużą ilością wzniesień i zjazdów. (Weekendowy rowerzysta - aktualnie jeżdżę po asfaltowych drogach). 
- ważę 76 kilogramów i mam 178cm wzrostu. 

Masz mało realne wyobrażenie co do przewyższeń i dystansu co może nie dziwić ale już przeraża, że doradzają ci lekkiego elektryka. Dwa podjazdy nie wysokich lotów i masz już nabite te nawet ponad 700 metrów przy czasem połowie dystansu. Gdzie tu się chcesz wypompować? Lekki elektryk i skuteczny podjazd na kamerdolcach z korzeniami się wyklucza chyba, że masz nogę jak koń. Nie masz to będziesz z nim chodził obok tak samo jak z analogową wersją a chyba nie w tym celu idzie się w prąd.

Półmetrowe uskoki potencjalnie i 140 mm skoku...serio? 

• +1 pomógł 2
Napisano
Cytat

Półmetrowe uskoki potencjalnie i 140 mm skoku...serio? 

Przy dobrej technice to i Wigry 3 wybierze. ;) 

Napisano
9 godzin temu, Tyfon79 napisał:

Masz mało realne wyobrażenie co do przewyższeń i dystansu co może nie dziwić ale już przeraża, że doradzają ci lekkiego elektryka. Dwa podjazdy nie wysokich lotów i masz już nabite te nawet ponad 700 metrów przy czasem połowie dystansu. Gdzie tu się chcesz wypompować? Lekki elektryk i skuteczny podjazd na kamerdolcach z korzeniami się wyklucza chyba, że masz nogę jak koń. Nie masz to będziesz z nim chodził obok tak samo jak z analogową wersją a chyba nie w tym celu idzie się w prąd.

Bez przesady. Można iść w prąd by rower jeździł za ciebie bądź po to by pomagał. Ja nie jeżdżę po takich trasach ale na baterii 400 Wh bez problemu po asfalcie i drogach polnych jeździłem pod 100 km i przewyższenia 1200m a nie mam nogi jak koń. A klo Wojcio jeździ z żoną na lekkich elektrykach po górach i też mają jak opisuje że dwa razy większe przebiegi i przewyższenia.

Jedynym problemem może być oszacowane przez autora wątku przewyższenie - mi też na początku wydawało się że będzie 400 m. a okazywało się że było pod 1000m.

Napisano

Przy podobnych założeniach myślałem o takich rowerach:

1. Mondraker Crafty Carbon r (https://www.ridewill.com/p/en/mondraker-01025342-crafty-carbon-r-29-12v-160mm-800wh-bosch-performance-line-cx-cruise-grey-red-2025-size-m/1620776/) z kodem 24CLUB8FANTIC wychodzi poniżej 5000 euro z przesyłką do polski.

2. Cube One44 lub One77 w wersji co najmniej SLX. One44 ma 140mm skoku i koła 2x29, a one77 ma 170 skoku ale koła mulet. Największą wadą Cube'ów wg mnie to prowadzenie linek przez stery. Można je znaleźć w dobrych cenach w niemieckich sklepach typu Bike-discount.de, https://www.biker-boarder.de/bike-shop, https://www.fahrrad-xxl.de/, ale lokalnie myślę, że SLX'a można wytargować poniżej 20 tyś. zł.

Ostatecznie miałem trochę większy budżet i kupiłem nowego Specialized Turbo Levo Comp Alloy w moim lokalnym sklepie rowerowym.

Napisano
36 minut temu, PiotrWie napisał:

Bez przesady. Można iść w prąd by rower jeździł za ciebie bądź po to by pomagał. 

Od kiedy to mocniejszy elektryk jeździ za użytkownika? To chyba zależy od ustawień parametrów a nie co do zasady bo tak. Jeszcze raz w góry kupuje się coś na czym będzie przyjemność z jazdy na maxa bez oglądania się na limit w baterii, moc i całej reszty. Lekki elektryk jest dla mocnej osoby na szybki wypad singlowy a nie chęć weekendowych wypadów. Osoby mocnej ale i doświadczonej, która doskonale wie czego chce. W innym przypadku to strzał w stopę no chyba, że pytający chce robić max trasy typu Maków-Koskowa czy coś w tym stylu na max 3 godziny jazdy to ujdzie. Nie śledzę jakoś super runku ale obecnie też od jakiegoś czasu schodzi się z wagą na mocniejsze elektryki więc nie trzeba kupować jakiegoś blisko 30kg klocka. 

Napisano

@leotdipl bo to jest dobry przykład na ostrzejsze zaczęcie z dłuższą jazdą grzbietem a jesienią w gnoju jakiego mało przez 4x4 w omawianym przewyższeniu i dystansie. Do tego nie ma tu żadnych schronów jak w pozostałych częściach Beskidów. W sumie cokolwiek do podładowania jest w opcji na Myślenickim Chełmie albo obok Kudłacze. Po drugie nie wiem czemu ale w tej części Beskidów spotykam najwięcej osób na elektrykach w odniesieniu do właśnie rejonu Kudłaczy a powinno być odwrotnie. 

Napisano

Mam taką dygresję.

Wziąłem na single emtb full dużo droższego niż 20 tyś. Rower wspaniały, karbon, mulet, wysoka moc silnika, duża bateria, genialne zawieszenie i wiecie co? Jak dla mnie to przesada.

Górki zrobiły się bardziej płaskie, czy to na podjeździe czy na zjazdach, na Ostoi te słynne korzenie przejechane jak po płaskim. 

Prawda taka, że adrenaliny, koncentracji było gdzieś o połowę mniej niż na innych rowerach(te same trasy, hardtail, hardtail z konwersją, full zjazdówka).

Rower zostaje, człowiek myślał, że potrzebuje tylko dwóch rowerów, MTB i szosowy, a tu na same góry potrzeba ze 3 różne rowery.

I bądź tu mądry co doradzić innej osobie co ma kupić.

Napisano

@spiwor jestem zdania, że obecnie zakup elektryka determinuje w większości kwestia czasu i kondycji a cała reszta schodzi dalej. Ja mam czasu w opór jadę kiedy chcę, na ile chcę i jak to odnieść do drugiej strony medalu. Często jak jestem na 5 godzinnym dla mnie szybkim wypadzie do Myślenic to widzę gości co znikają z rejonu po dwóch godzinach jazdy. Są albo przed robotą albo tuż po. Mają nabite te same cyfry co ja analogiem w kwestii przewyższeń i km. Ciężko nad takimi argumentami przejść obojętnie. Gdyby nie fakt, że nadal uwielbiam podjazdy, co rusz zatrzymuje się na widoki już dawno bym śmigał na prądzie. 

Napisano (edytowane)

Korekta: Rczeczywiście mogłem źle zdefiniować przewyższenia będzie to bliżej 1500 jak nie więcej. Częstotliwość jazdy będzie max kilka razy w tygodniu z czego pon-sob sporadycznie po max 2-3h, niedziela dłuższe trasy. Dużo jazdy po graniach, szlakach, lesie jak i ostrych zjazdów w dół. Kondycja średnia: obecnie jeżdzę głównie po asfaltowych i szutrowych drogach z przewyzszeniami do 400m (10-30) km trasy również weekendowo. Rower ma służyć bardziej jako odskocznia żeby sie wyszaleć niż robić jakieś maratony. Przeznaczenie Besid Żywiecki, Makowski, Gorce. (głownie beskid żywiecki okolice babiej góry). Plus minus kilka tysięcy nie robi różnicy bardziej zależy mi na wytrzymałym sprzęcie.  

Edytowane przez anonim12
Napisano (edytowane)

W takim układzie to rzeczywiście lepiej mocniejsza ( i niestety cięższa ) maszyna. Jak będziesz brał pod uwagę napęd Bosch CX to lepiej z baterią 800 Wh niż 750 - bo pomimo że bardziej pojemna to lżejsza. Starsza bateria 750 - 4,4 kg, nowsza 800 jest mniejsza i waży 3,9 kg

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

Sam się bardzo zastanawiam i mam spory dylemat.  Słabszy silnik [ Trek Slash+ ] czy jednak czołg [ Torque:ON CF 8 Shimano Steps EP8 Motor, Fox 38 Performance Grip  800Wh lub Strive:ON CFR Underdog Bosch Performance Line CX, Fox 38 Rhythm Grip 750Wh ]  

Edytowane przez Tsanasahan