nikbar1 Napisano Poniedziałek o 20:20 Napisano Poniedziałek o 20:20 No więc w jednym rowerze chciałem podnieść błotnik ( rama aluminiowa) jest na 3 śrubach, są na inbusy, dwie odkręciłem ,ale jedna to byłą masakra istna, inbus zniszczył otwór, dałem radę dopiero obcęgami złapać po złamaniu podkładki plastikowej (na szczęście była akurat w tym miejscu problematycznym), no i muszę manewr powtórzyć w drugim identycznym, jak to zrobić fachowo, jak się przygotować, są jakieś patenty na takie śruby ? jakieś spryskiwacze, podgrzewanie, opukiwanie, na pewno muszę kupić inbus do grzechotki, bo taki klasyczny nie daje rady(ciężko się tam dostać) jak to odkręcać, szybkim ruchem,czy powoli ? Cytuj
karczk Napisano Poniedziałek o 20:58 Napisano Poniedziałek o 20:58 1) Najlepiej dociskać śrubę podczas odkręcania, bo wtedy jest mniejsze ryzyko, że klucz się ześliźnie i uszkodzi główkę. 2) Uszkodzona główka - spróbować wbić w nią nasadkę z gwiazdką (torx) i wtedy spróbować odkręcić. 3) Uszkodzona główka - użyć wykrętaka, który podczas wykręcania będzie się na początku wkręcać w uszkodzoną śrubę, a później ruszy docelową śrubę. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Grzechotką to tym bardziej uszkodzisz gniazdo, bo klucz jest sztywny i nie czujesz czy śruba zaczyna się obracać czy to może grzechotka już obrabia gniazdo. Jeżeli w dane miejsce wchodzi grzechotka z bitem, to nie bardzo sobie wyobrażam jak tam może nie wejść klucz imbusowy. Kup sobie porządny klucz imbusowy typu Wiha, Wera itd i próbuj odkręcać. Kiepskie klucze najpierw obrabiają same siebie lekko, a potem gniazdo i konieć końców efekt jest jak u Ciebie. Przy montażu nowych śrub użyj pasty przeciw zapiekaniu. U mnie sprawdza się Shimano Anti Seize, ale takie ze sklepu motoryzacyjnego też będę dobre jak nie lepsze. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 19 godzin temu Mod Team Napisano 19 godzin temu 9 godzin temu, nikbar1 napisał: na inbusy iMbusy. Cytuj
nikbar1 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, przecietny.kolarz napisał: Jeżeli w dane miejsce wchodzi grzechotka z bitem, to nie bardzo sobie wyobrażam jak tam może nie wejść klucz imbusowy. Wchodzi,ale nie ma pola manewru, przeszkadza głęboki błotnik i części trójkąta, dlatego nie mogę wcisnąć go tak jak radzi karczk, a pryskanie np wd40 ma sens ? bo jakoś wydaje mi się ,że nic to nie da. "iMbusy" zapamiętam Cytuj
chester_jds Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu No jeśli nie miałeś za bardzo miejsca pracy i krzywo aplikowałeś klucz na tę śrubę, to sam sobie narobiłeś szkody WD-40 zawsze zrobi więcej dobrego niż złego w tym przypadku, bo to środek silnie penetrujący, to może i dotrze tam, gdzie nic nie dociera, ale WD-40 to, jak nazwa mówi, tylko water displacement (attempt 40 . Natomiast możesz spróbować innej chemii, do tego przeznaczonej, np: https://www.centrumrowerowe.pl/odrdzewiacz-finish-line-chill-zone-pd2576/?v_Id=191498 https://www.centrumrowerowe.pl/odrdzewiacz-bike7-deblock-pd39357/?v_Id=216566 oczywiście bez gwarancji efektu. Jeśli śruba ma wystający łeb, to może da radę ją chwycić w jakieś solidne szczypce i tak obrócić? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 53 minuty temu, nikbar1 napisał: Wchodzi,ale nie ma pola manewru, przeszkadza głęboki błotnik i części trójkąta, dlatego nie mogę wcisnąć go tak jak radzi karczk, a pryskanie np wd40 ma sens ? bo jakoś wydaje mi się ,że nic to nie da. "iMbusy" zapamiętam Nadal nie wiem jak większa grzechotka wejdzie, a mniejszy imbus nie. No ale mniejsza o to. To kup imbus i go utnij, żebyś porządnie go wsadził w gniazdo. Cytuj
nikbar1 Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Obrazowo, to większe to planowana grzechotka z przedłużką , na rysunku nie uwzględniłem trójkąta, też przeszkadza Cytuj
raven82 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 2 godziny temu, sznib napisał: iMbusy. mylisz się, inbus to poprawna nazwa tego klucza (to "in" jest od innen czyli wewnątrz, reszta od nazwy firmy co to wymyśliła Bauer & Schaurte Karcher) w polsce mówi się imbus , bo podobno trudniej się wymawia inbus, co wg. mnie bzdura Cytuj
chester_jds Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Ale inba https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/inbus-a-nie-imbus;3818.html 1 Cytuj
JWO Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 26 minut temu, nikbar1 napisał: Obrazowo, Moze takie cos by pomoglo: Cytat mylisz się, inbus to poprawna nazwa tego klucza W jezyku niemieckim. W jezyku polskim jest to 'imbus', bez wzgledu dlaczego 'n' zastepiono przez 'm' Cytuj
nikbar1 Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Chryste panie,to wygląda prawie jak rura do gastroskopii poprzestanę na grzechotce chyba. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 6 godzin temu, nikbar1 napisał: Obrazowo, to większe to planowana grzechotka z przedłużką , na rysunku nie uwzględniłem trójkąta, też przeszkadza Dobra, ma to sens. Dociśnij porządnie klucz, żeby mocno siedział w gnieździe. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi