Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyszedł czas na zakup okularów fotochromowych. Jaki model polecilibyście do 600zł? Jaką markę wybrać? Zależałoby mi aby były bez dolnej ramki, miały regulowane noski oraz aby były lekkie i wygodne. Mogę ew. troszkę zwiększyć budżet jakby okulary były tego warte.

Napisano (edytowane)

Mam dwie pary. Rudy Project Spinshield Air i Scott Sport Shield Light Sensitive. Obydwa modele godne polecenia. Tyle tylko, że okulary zawsze warto przymierzyć, najlepiej razem z kaskiem.

Miałem wcześniej Oakley Sutro Lite Photochromic. ale rysowały się nawet od leżenia na półce...

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
Napisano

Też mam wrażenie, że okulary Oakley rysują się jak głupie. Mam dwie pary Sutro (fotochromy i kat 3 z niebieską szybą) i obydwa modele miały pierwsze rysy już po tygodniu użytkowania a wydaje mi się, że dość pedantycznie podchodzę do tematu używania/przechowywania okularów.

Rudy ma opinię firmy mocno specializującej się w fotochromach i byłem bardzo zadowolony z pracy szoczewek kiedy je testowałem (Rudy ma program wypożyczania okularów do testów) ale średnio mi leżały na głowie. 

W tym roku chyba zrobię zakup, któregoś modelu od Jublo i zobaczę jak te się sprawdzają.

• +1 pomógł 1
Napisano

Używam JULBO ULTIMATE Reactiv Cat 0-3. Bardzo fajne ale wcześniej używałem UVEX SPORTSTYLE 804 V za które zapłaciłem połowę ceny Julbo. W Uvex były przebłyski i flary przy mocnym niskim bocznym świetle (wschody i zachody). Jednak Uvex były chyba wygodniejsze no i brak górnej ramki jednak był dla mnie plusem. 
Do tego Julbo na początku skrzypiały w zawiasach - okulary za 800 zł i kwiczą jak te z Orlenu. 

Kształt Uvex do tego stopnia mi odpowiadał że kupiłem model 803 ze stałym przyciemnieniem i są to moje ulubione okulary.

• +1 pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Okulary trzeba mierzyć i to najlepiej w kasku, najlepiej wybrać się do sklepu o ile jest taka możliwość, a jak nie, no to zamawiać i nastawić się na to że będziemy odsyłać - zupełnie jak z kaskami. Nim ja swoje zakupiłem to trochę ich odesłałem. Wpierw były jakieś z Decathlonu, nawet nie pamiętam jaki model, ale były jakieś Van Rysele i były całkiem spoko, jak na swoją cenę ale nie za bardzo mi leżały. Potem był Tripout model Infinity tyle że przy odwracaniu się nieco zachodziły mi na oczy i miałem martwe pole - w międzyczasie kupiłem prawdopodobnie podj3by od Alba Optics model Delta z chin i to było to, świetnie leżały, lekkie jak piórko, dobrze i szybko ściemniały i pewnie to były jakieś podróbki, to jednak wykonanie jeden do jednego, nawet dodatki i karton się zgadzał z "oryginałami" co porównywałem w sklepie, ja nie widziałem różnic w wykonaniu czy działaniu podobnie jak sprzedawca, róznica była jedynie w cenie bo dałem za nie lekko ponad 100 zł. No ale gdzieś je zapodziałem i przepadły. Po niedługim czasie udało mi się na fajnej obniżce kupić Oakley Sutro lite w Militariach, okulary mam do dziś ale lepiej wspominam Alby i pewnie następne jakie znowu kupie to powrócę do nich. 

Edytowane przez Mandoleran
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ja z kolei polecę Oakley. Od lat używam ich (topowych modeli MTB) produktów, na zmianę z topowymi Rudy Project (wersja szosowa).
RP porysowały się bardzo szybko, ale wynika to z częstego wyjmowania szkieł do czyszczenia. Stare Oakley'e miały to rozwiązanie w znacznie lepszy sposób, ramka była na zawiasie - nie trzeba było giąć oprawek i wstrzeliwać w nie szkieł. 

Po ok. 20 latach używania jednych i drugich (najróżniejsze modele, stare i najnowsze; tylko fotochromy), widzę to tak: 

- szkła Oakley i RP przyciemniają i rozjaśniają się tak samo szybko. Jeśli występują różnice, dla mnie są niezauważalne. Jednak Oakley przyciemniają się (subiektywnie) wyraźnie mocniej niż RP
- RP błyskawicznie parują i jest problem z ich odparowaniem. Oakley jest pod tym względem o niebo lepszy
- właściwie każdy model od Oakley leży mi idealnie na głowie, RP zawsze gdzieś uciska mimo regulowanych nosków i oprawek
- jedyny minus dla Oakley jest taki, że jest w nich wyraźna cyrkulacja powietrza między szkłami, a twarzą. Dzięki temu nie parują, ale w niesprzyjających warunkach potrafią mi przez chwilę łzawić oczy, czego w RP nie ma (ale z kolei para na szybach na postoju uniemożliwia użytkowanie)

• +1 pomógł 2
Napisano

Zamówiłem Rudy Project z soczewkami IMPACTX 2 Black, ale mocno nie podobają mi się kolory w nich, są mega zimne, zwłaszcza zielony wydaje się taki "miętowy". Czy polecilibyście jakieś inne soczewki tego producenta? Osobiście lubię jak kolory są ciepłe i nasycone