Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli koło jest proste, dobrze naciągnięte oraz robione na sprawnych komponentach ( głównie - obręcz jest prosta ), to szprychy siłą rzeczy muszą być naciągnięte do pi*drzwi dociągnięte do zbliżonej wartości. Tensometr służy tylko do korekcji i kontroli ostatecznego produktu.

Napisano

No tak. Sek w tym ze obrecze nie zawsze sa proste, nawet te od dt serii 4xx bywaja fabrycznie krzywe. Dodatkowo wkladajac podkladki pod nyple, one tez musza sie "uleżeć". Wiec nie da sie zrobic tak, że każdy nypel przekrecisz 10x i koło bedzie idealne 😉

• 3 tygodnie później...
Napisano

Na ostatnim Harpaganie zaliczyłem glebę w piachu, widocznie musiałem uderzyć mocno o glebę tylnym kołem. Czy da sie doprowadzić do stanu używalności?? Zastanawiam się czy nie wyciągnąć szprych i nie próbować najpierw trochę naprostować samej obręczy.

Napisano

Naprostować samej obręczy??? 

Czekaj, to  nie ma kompletenie  sensu.  Jakby jaki sens miałoby rzekome "prostowanie" obręczy skoro szprychy albo  nie są napięte  albo są zwyczajnie  wygięte?  

Napisano

Trzeba poluzować wszystko i najpierw naprostować obręcz dopiero potem "prostować" szprychami. Miałem podobny przypadek w ubiegłym roku. Koło niby się kręci ale już widzę na przynajmniej 5-ciu oczkach przy nyplach spękania. Sam jestem ciekaw co będzie dalej ale zawsze trzeba się szykować na nową obręcz niestety. 

• +1 pomógł 2
Napisano
13 godzin temu, bastard83 napisał:

Na ostatnim Harpaganie zaliczyłem glebę w piachu, widocznie musiałem uderzyć mocno o glebę tylnym kołem. Czy da sie doprowadzić do stanu używalności?? Zastanawiam się czy nie wyciągnąć szprych i nie próbować najpierw trochę naprostować samej obręczy.

Czy da się to wyprostować - da się. Jak pisze @Tyfon79 , poluzować i dociągać. Czy jest sens, tutaj już bym polemizował. Jeżeli obręcz jest trwale odgięta, to koło zawsze będzie nierównomiernie naprężone, bo kompensujemy odkształcenie tejże obręczy.

Swoją drogą, byłoby mi wstyd gdyby moje koło tak się zwichrowało bez jakiegoś solidnego dzwona.

Napisano

W sumie nie wiesz, czy to odkształcenie samej obręczy z siebie, czy tylko dostały jakieś szprychy i może strzeliło coś na paru gwintach, a obręcz tylko się ułożyła pod nowy set naciągów szprych. Zacząłbym od inspekcji obręczy, czy ma widoczne ślady jakiejś zmiany struktury, duże rysy, wgniecenia itp. Jeśli ma, lepiej wywalić bo być może i tak nie uda się naprostować, szkoda dżuli. Ale jeśli obręcz jest idealna to stawiam na to, że to jakieś konkretne szprychy poszły, może tylko się poluzowały, ale może i pogięły i może sama wymiana paru szprych/nypli i powtórny naciąg da idealne kółko.

Napisano

zobacz, cczy masz wgięcia na rancie. Na video czegoś takiego nie zauważyłem - obręcz "pływała" a nie szarpała przy obrocie, jakby takich wgięć nie było. Prędzej się okaże, że trzeba kilka szprych i/lub nypli kupić, jeśli im gwinty urwało.

Napisano (edytowane)

Nic z tego nie będzie, muszę kupić nową obręcz, co polecicie do jazdy rekreacyjnej, coś niedrogiego, pod tarczę, 29" i 32H.

Zastanawiam się nad Dartmoor Raptor, ale nie wiem czy ona nie jest za szeroka, ma 30 mm wewnątrz a ja pewnie ja mi się Rapid Roby 2,25 zużyją założę 2,1 Mezcale. Szprychy i nyple też nowe?

Edytowane przez bastard83