Eathan Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jako szczęśliwy posiadacz nowego roweru po zakupie postanowiłem zgłębić temat gwarancji. Wiadomo, że po zakupie a nie przed Uznałem, że warto pozbierać różne absurdy gwarancyjne bo pewnie nie tylko w przypadku mojego roweru mamy takie kwiatuszki. SCOTT gwarancje 5 lat na ramę - tylko w sytuacji gdy wykonujemy regularnie co roku przeglądy gwarancyjne. Na ile rozumiem sytuację to 1 przegląd daje 2 lata gwarancji na cały rower. Regularne przeglądy co roku pozwalają wydłużyć gwarancję na ramę do 5 lat, serwisy stosują różne ceny na ten sam przegląd w zależności od tego, gdzie kupiono rower. Zakup w sklepie A i przegląd w sklepie B oznacza wyższą opłatę za usługę niż w przypadku zakupu i serwisu w sklepie A, naprawa gwarancyjna jest odpłatna jeżeli jest wykonywana w innym sklepie / serwisie niż dokonano zakupu. Mówiąc prościej kupujemy rower w Polsce w sklepie A (np. tutaj mieli rozmiar od ręki). Mamy problem, konieczna jest usługa gwarancyjna (np. pękła rama) i idziemy do sklepu B (bo jest bliżej). Sklep obciąży nas opłatą za przekładkę ramy. Taka ciekawostka... Mnie zaskoczyła ta odpłatna gwarancja. Jakoś przywykłem, że skoro jest autoryzowana sieć to nie ma znaczenia w którym punkcie dokonujemy naprawy gwarancyjnej. Wg. Scotta sytuacja wygląda ciut inaczej. Ciekaw jestem jakie kwiatki znajdują się w Waszych gwarancjach Cytuj
Chociemir Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) W przypadku moich rowerów (poza jednym gdzie i tak to "olałem") nie są wymagane żadne przeglądy dla zachowania gwarancji na ramę... Edytowane 17 godzin temu przez Chociemir Cytuj
Eathan Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu @Chociemir podaj konkretne marki. Pomoże to innym świadomie wybierać 😜 Cytuj
michalr75 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu U mnie w Konie gwarancja na lakier wynosi rok, przy czym na cala ramę aluminiową mam dożywocie, choć jak coś pęknie to musisz udowodnić że nie jesteś wielbłądem. W Meridzie podobno, jak coś się zepsuje w ramie to rower trzeba dostarczyć do autoryzowanego dilera w formie fabrycznej. Tak mi mówił sklep w którym kupowałem. Więc jak zmienisz coś w rowerze to trzymaj oryginalne części żeby wyegzekwować ewentualną gwarancję 1 Cytuj
KSikorski Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Cytat W Meridzie podobno, jak coś się zepsuje w ramie to rower trzeba dostarczyć do autoryzowanego dilera w formie fabrycznej. Tak mi mówił sklep w którym kupowałem. Więc jak zmienisz coś w rowerze to trzymaj oryginalne części żeby wyegzekwować ewentualną gwarancję Tak jest u wielu innych producentów. W zależności od sytuacji, czasem jest wymiana na cały nowy rower. Na przykład w decathlonie tak jest. Zasadniczo na potrzeby tego rodzaju operacji demontowany szpeju warto zachować. Cytuj
Eathan Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu @KSikorski to w świetle tego taka gwarancja Canyona jest całkiem spoko. Dostajesz np. ramę na wymianę + kasę na opłacenie usługi przełożenia. Jak człowiek jest kumaty to sam ogarnie a przy okazji na idealny serwis całości. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 14 godzin temu Mod Team Napisano 14 godzin temu 5 godzin temu, Eathan napisał: naprawa gwarancyjna jest odpłatna jeżeli jest wykonywana w innym sklepie / serwisie niż dokonano zakupu. Mówiąc prościej kupujemy rower w Polsce w sklepie A (np. tutaj mieli rozmiar od ręki). Mamy problem, konieczna jest usługa gwarancyjna (np. pękła rama) i idziemy do sklepu B (bo jest bliżej). Sklep obciąży nas opłatą za przekładkę ramy. Hmm, specjalnie sprawdziłem jak to się ma do praw konsumenta, i tam stoi: "Konsument składający reklamację z tytułu gwarancji jest zobowiązany dostarczyć wadliwy towar na koszt gwaranta do miejsca wskazanego w gwarancji lub miejsca wydania towaru. Jeżeli jednak z okoliczności wynika, że wada powinna zostać usunięta na miejscu – np. z powodu rzeczy dużych rozmiarów lub skomplikowanego sposobu montażu – konsument jest zobowiązany udostępnić towar gwarantowi, np. pralkę w domu. Podstawa prawna: art. 580 § 1 Kodeksu cywilnego". Czyli w tym przypadku, jak w innym sklepie nie zrobią za free to zamawiasz kuriera na koszt sprzedającego żeby dostarczył rower do miejsca zakupu. 1 Cytuj
Eathan Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Kto jest gwarantem? Sklep który sprzedał? A może przedstawiciel producenta na Polskę? Po co w takim razie autoryzowana sieć sprzedaży? Jakoś przywykłem do standardu w serwisie samochodowym. Cytuj
eloo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 8 godzin temu, Eathan napisał: naprawa gwarancyjna jest odpłatna jeżeli jest wykonywana w innym sklepie / serwisie niż dokonano zakupu. Mówiąc prościej kupujemy rower w Polsce w sklepie A (np. tutaj mieli rozmiar od ręki). Mamy problem, konieczna jest usługa gwarancyjna (np. pękła rama) i idziemy do sklepu B (bo jest bliżej). Sklep obciąży nas opłatą za przekładkę ramy. Prawie żaden producent/dystrybutor rowerów nie płaci za naprawy gwarancyjne. Przyjęło się że jeśli sklep zarobił na rowerze to naprawia w ramach tego. Co najwyżej dostanie części na wymianę. Więc czemu inny sklep ma poświęcać czas, użerać się z klientem w przypadku odmowy a potem naprawiać cudzy rower za darmo. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 godzin temu Mod Team Napisano 10 godzin temu No i ta kasa na przekładkę ramy w/w Canyon'a, to chyba po fakcie i udokumentowaniu, a nie z góry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi