Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako szczęśliwy posiadacz nowego roweru po zakupie postanowiłem zgłębić temat gwarancji. Wiadomo, że po zakupie a nie przed ;) Uznałem, że warto pozbierać różne absurdy gwarancyjne bo pewnie nie tylko w przypadku mojego roweru mamy takie kwiatuszki. 

SCOTT 

• gwarancje 5 lat na ramę - tylko w sytuacji gdy wykonujemy regularnie co roku przeglądy gwarancyjne. Na ile rozumiem sytuację to 1 przegląd daje 2 lata gwarancji na cały rower. Regularne przeglądy co roku pozwalają wydłużyć gwarancję na ramę do 5 lat, 
  • serwisy stosują różne ceny na ten sam przegląd w zależności od tego, gdzie kupiono rower. Zakup w sklepie A i przegląd w sklepie B oznacza wyższą opłatę za usługę niż w przypadku zakupu i serwisu w sklepie A,
  • naprawa gwarancyjna jest odpłatna jeżeli jest wykonywana w innym sklepie / serwisie niż dokonano zakupu. Mówiąc prościej kupujemy rower w Polsce w sklepie A (np. tutaj mieli rozmiar od ręki). Mamy problem, konieczna jest usługa gwarancyjna (np. pękła rama) i idziemy do sklepu B (bo jest bliżej). Sklep obciąży nas opłatą za przekładkę ramy. 

Taka ciekawostka... Mnie zaskoczyła ta odpłatna gwarancja. Jakoś przywykłem, że skoro jest autoryzowana sieć to nie ma znaczenia w którym punkcie dokonujemy naprawy gwarancyjnej. Wg. Scotta sytuacja wygląda ciut inaczej. 

Ciekaw jestem jakie kwiatki znajdują się w Waszych gwarancjach :D 

Napisano (edytowane)

W przypadku moich  rowerów (poza jednym gdzie i tak to "olałem") nie są wymagane żadne przeglądy dla zachowania gwarancji na ramę...

Edytowane przez Chociemir
Napisano

U mnie w Konie gwarancja na lakier wynosi rok, przy czym na cala ramę aluminiową mam dożywocie, choć jak coś pęknie to musisz udowodnić że nie jesteś wielbłądem.

W Meridzie podobno, jak coś się zepsuje w ramie to rower trzeba dostarczyć do autoryzowanego dilera w formie fabrycznej. Tak mi mówił sklep w którym kupowałem. Więc jak zmienisz coś w rowerze to trzymaj oryginalne części żeby wyegzekwować ewentualną gwarancję ;)

• Zmieszany 1
Napisano
Cytat

W Meridzie podobno, jak coś się zepsuje w ramie to rower trzeba dostarczyć do autoryzowanego dilera w formie fabrycznej. Tak mi mówił sklep w którym kupowałem. Więc jak zmienisz coś w rowerze to trzymaj oryginalne części żeby wyegzekwować ewentualną gwarancję ;)

Tak jest u wielu innych producentów. W zależności od sytuacji, czasem jest wymiana na cały nowy rower. Na przykład w decathlonie tak jest. Zasadniczo na potrzeby tego rodzaju operacji demontowany szpeju warto zachować.

Napisano

@KSikorski to w świetle tego taka gwarancja Canyona jest całkiem spoko. Dostajesz np. ramę na wymianę + kasę na opłacenie usługi przełożenia. Jak człowiek jest kumaty to sam ogarnie a przy okazji na idealny serwis całości. 

• Mod Team
Napisano
5 godzin temu, Eathan napisał:

naprawa gwarancyjna jest odpłatna jeżeli jest wykonywana w innym sklepie / serwisie niż dokonano zakupu. Mówiąc prościej kupujemy rower w Polsce w sklepie A (np. tutaj mieli rozmiar od ręki). Mamy problem, konieczna jest usługa gwarancyjna (np. pękła rama) i idziemy do sklepu B (bo jest bliżej). Sklep obciąży nas opłatą za przekładkę ramy. 

Hmm, specjalnie sprawdziłem jak to się ma do praw konsumenta, i tam stoi:

"Konsument składający reklamację z tytułu gwarancji jest zobowiązany dostarczyć wadliwy towar na koszt gwaranta do miejsca wskazanego w gwarancji lub miejsca wydania towaru.

Jeżeli jednak z okoliczności wynika, że wada powinna zostać usunięta na miejscu – np. z powodu rzeczy dużych rozmiarów lub skomplikowanego sposobu montażu – konsument jest zobowiązany udostępnić towar gwarantowi, np. pralkę w domu.

Podstawa prawna: art. 580 § 1 Kodeksu cywilnego".

Czyli w tym przypadku, jak w innym sklepie nie zrobią za free to zamawiasz kuriera na koszt sprzedającego żeby dostarczył rower do miejsca zakupu.

Napisano

Kto jest gwarantem? Sklep który sprzedał? A może przedstawiciel producenta na Polskę? Po co w takim razie autoryzowana sieć sprzedaży? Jakoś przywykłem do standardu w serwisie samochodowym.