Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

szukam opon 700x42C (+/-), które pozwalają na na jazdę z dętkami na ciśnieniu ok 30 psi. Co możecie polecić? Generalnie to nie wszyscy producenci wskazują minimalne ciśnienie na stronach czy nawet samych oponach…

Znalazłem Bontrager H2 Hard-Case Lite 700x40C. 

Dziękuję

Edytowane przez RowerowyMaciej
Napisano

To na jakim ciśnieniu będziesz mógł na tych 40stkach jeździć zależy od Twojej wagi, terenu w jakim będziesz się poruszał i stylu jazdy. Sam model opony w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie.

Co do 30 psi to kolega wyżej dobrze pisze. No chyba, że ważysz ~50 kg i jeździsz głównie po gładkich drogach w płaskim terenie.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeżdżę w okolicach 30-40 PSI na Panaracerer Gravelking 700x43C przy wadze 80 kg. Zero kapci od kilku sezonów. A opon teraz szukam dla żony ok 60 kg, ale tam 43C to odrobinę za dużo. 

Zakładam, że jeśli producent określa zakres ciśnień, to w nim bezpiecznie mogę się poruszać. Problem jak wspomniałem w tym, że wielu nie podaje dolnego zakresu i stąd pytanie na forum o znane Wam takie opony:)

Edytowane przez RowerowyMaciej
Napisano
Cytat

Zakładam, że jeśli producent określa zakres ciśnień, to w nim bezpiecznie mogę się poruszać

To źle zakładasz bo, tak jak pisali koledzy powyżej, to zależy też, a może przede wszystkim od Twojej wagi. Ktoś kto waży 50 kg może jeździć na 30 psi ale np. ja ważąc 90 kg jeżdżę na 3,5 bara (50 psi) z tyłu i 3 bary (45 psi) z przodu. Przy Twojej wadze dla opony 40c i 43c kalkulatory ciśnienia rekomendują 45 psi z tyłu i 40 psi z przodu

• +1 pomógł 1
Napisano

Ciśnienie wynika z obciążenia, rozmiaru opony, nawierzchni i prędkości, liczy się też konstrukcja opony. Producent podaje wartość maksymalną, która wynika z wytrzymałości na rozerwanie i minimalną, która ma zapewniać trzymanie opony na obręczy, ale ta wartość jest często bardzo wysokie - zachowawcza i raczej określona dla wysokich obciążeń. Kalkulatory typu Silca optymalizują opory toczenia a przy okazji i komfort nieźle wychodzi. Ta sama osoba na nowiutki asfalt powinna napompować więcej niż na słaby szuter.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ktoś wyżej wspomniał o Tufo Swampero HD ale są to opony na błoto. Lepsze, bardziej uniwersalne (i mają bardzo wysokie noty, tzn. niskie opory toczenia w testach) są Tufo Thundero a wersja HD oznacza opony wzmocnione, lepiej zabezpieczone przed przebiciami bo "zwykłe" dość często miały opinie, że się łatwo i często przebijają.

Ja akurat jeżdżę na Maxxis Reaver 45c (występuje też w szerokości 40c) i Maxxis Receptor 40c, jedne i drugie w wersji EXO Protection czyli z wzmocnionymi ściankami bocznymi, i jedne i drugie są spoko na DDR-y i szutry. Jutro sprawdzę minimalne ciśnienia na oponach