RowerowyMaciej Napisano wczoraj o 21:08 Napisano wczoraj o 21:08 (edytowane) Hej, szukam opon 700x42C (+/-), które pozwalają na na jazdę z dętkami na ciśnieniu ok 30 psi. Co możecie polecić? Generalnie to nie wszyscy producenci wskazują minimalne ciśnienie na stronach czy nawet samych oponach… Znalazłem Bontrager H2 Hard-Case Lite 700x40C. Dziękuję Edytowane wczoraj o 22:03 przez RowerowyMaciej Cytuj
Rafał87 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 30Psi na oponach 40C i dętkach to gwarancja tzw snejków. 1 Cytuj
Nemrod82 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu To na jakim ciśnieniu będziesz mógł na tych 40stkach jeździć zależy od Twojej wagi, terenu w jakim będziesz się poruszał i stylu jazdy. Sam model opony w tym przypadku ma drugorzędne znaczenie. Co do 30 psi to kolega wyżej dobrze pisze. No chyba, że ważysz ~50 kg i jeździsz głównie po gładkich drogach w płaskim terenie. 1 Cytuj
kipcior Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Tufo Swampero HD. Są dość pancerne to powinny dać radę. Ale osobiście tak niskie ciśnienie to co najwyżej z przodu ustawiam. 1 Cytuj
RowerowyMaciej Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu (edytowane) Jeżdżę w okolicach 30-40 PSI na Panaracerer Gravelking 700x43C przy wadze 80 kg. Zero kapci od kilku sezonów. A opon teraz szukam dla żony ok 60 kg, ale tam 43C to odrobinę za dużo. Zakładam, że jeśli producent określa zakres ciśnień, to w nim bezpiecznie mogę się poruszać. Problem jak wspomniałem w tym, że wielu nie podaje dolnego zakresu i stąd pytanie na forum o znane Wam takie opony:) Edytowane 6 godzin temu przez RowerowyMaciej Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cytat Zakładam, że jeśli producent określa zakres ciśnień, to w nim bezpiecznie mogę się poruszać To źle zakładasz bo, tak jak pisali koledzy powyżej, to zależy też, a może przede wszystkim od Twojej wagi. Ktoś kto waży 50 kg może jeździć na 30 psi ale np. ja ważąc 90 kg jeżdżę na 3,5 bara (50 psi) z tyłu i 3 bary (45 psi) z przodu. Przy Twojej wadze dla opony 40c i 43c kalkulatory ciśnienia rekomendują 45 psi z tyłu i 40 psi z przodu 1 Cytuj
Wojcio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Ciśnienie wynika z obciążenia, rozmiaru opony, nawierzchni i prędkości, liczy się też konstrukcja opony. Producent podaje wartość maksymalną, która wynika z wytrzymałości na rozerwanie i minimalną, która ma zapewniać trzymanie opony na obręczy, ale ta wartość jest często bardzo wysokie - zachowawcza i raczej określona dla wysokich obciążeń. Kalkulatory typu Silca optymalizują opory toczenia a przy okazji i komfort nieźle wychodzi. Ta sama osoba na nowiutki asfalt powinna napompować więcej niż na słaby szuter. 1 Cytuj
RowerowyMaciej Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Dziękuję za kalkulator. Wynika z niego jednak, że dla żony okolice 30 PSI są w zakresie. Czy macie jeszcze jakieś opony godne polecenia? Cytuj
Greg1 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ktoś wyżej wspomniał o Tufo Swampero HD ale są to opony na błoto. Lepsze, bardziej uniwersalne (i mają bardzo wysokie noty, tzn. niskie opory toczenia w testach) są Tufo Thundero a wersja HD oznacza opony wzmocnione, lepiej zabezpieczone przed przebiciami bo "zwykłe" dość często miały opinie, że się łatwo i często przebijają. Ja akurat jeżdżę na Maxxis Reaver 45c (występuje też w szerokości 40c) i Maxxis Receptor 40c, jedne i drugie w wersji EXO Protection czyli z wzmocnionymi ściankami bocznymi, i jedne i drugie są spoko na DDR-y i szutry. Jutro sprawdzę minimalne ciśnienia na oponach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi