Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Problem cuchnącego kasku i mnie dopadł.

Align 2 mips przeleżał rok zamknięty szczelnie w szafie i stało się 😬

Czym myjęcie swoje kaski?

Mydło Protex, odświeżacz z jonami za ~5dych czy może coś mocniejszego typu IPA, woda utleniona? 

🙄

Edytowane przez pierotez
Napisano

Myjemy. Przynajmniej ja😁. Wyciągam wkładkę jak jest możliwość. Piorę ją ręcznie w ciepłej wodzie z mydłem w płynie. A kask też, ciepła woda z mydłem. 

Napisano

Dokładnie. Wkładka ręcznie w wodzie z mydłem, protex jest git. Tylko delikatnie, bo niektóre te pianko gąbki bywają słabiutkie i można uszkodzić, rozwarstwić itp. Sam kask szczotką, płyn do mycia naczyń i ciepła woda.

I tak, opaska na łeb lub czapeczka na jesień to największe odkrycie rowerowe w moim życiu. Od zalewania potem, soli w oczach, kapiącym pocie - po suchutki i czysty kask, twarz, okulary.

• +1 pomógł 3
Napisano

Największy syf gromadzi się na uprzęży (paskach ) . Gąbki łatwo wyprać.  Najlepiej jak masz możliwość  zdemontowania pasków i wrzucenia do  roztworu proszku do prania gdzie są  enzymy  i wytrawią  te tłuszcze / poty , etc.  Muszą sobie te paski trochu namoknąć . 

Napisano (edytowane)

Zamiast proszku do prania lepiej używać żelu - ja już od dziesięcioleci nie piorę niczego w proszku tylko w żelu do prania. Ubrania sportowe też piorę w żelach do prania i nic się z nimi nie dzieje. Proszki mam wrażenie, że zostawiają praną tkaninę jakąś taką szorstką i gryzącą a po żelach prane rzeczy wydają się bardziej miękkie i przyjemne w dotyku. Ale może to tylko moje skrzywienie 😁

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 1
Napisano

OK, żel używam perwoll sport 30st ale na te zapachy chciałem dać z 60 st albo i więcej.

Co do czapek w lato to nie dam rady nawet w ultracienkiej hornhill.

Poleccie jaką opaskę z małym daszkiem na szosę 🙄