mk1977 Napisano Poniedziałek o 14:34 Napisano Poniedziałek o 14:34 Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. Posiadam rower scott cross 30 na kołach 29. Zamontowane są do niego opony Kenda Booster 45-622 700x45c. Rower mam od zeszłego roku i do tej pory jeździłem nim niewiele 80 procent twarde dukty leśne przy okazji grzybobrania. I na takie nawierzchnie te opony sprawowały się dobrze. Od tego roku zamierzam wrócić do jazdy rekreacyjnej bo kiedyś jeździłem sporo, ale miałem dłuższą przerwę. Moje trasy to na początek będą wycieczki powiedzmy 50 - 100 km z czasem pewnie dłuższe. W 70-80 procentach asfalt reszta drogi i ścieżki leśne. Raczej będę się starał żeby były utwardzone. Typowe wycieczki rekreacyjne więc raczej bez cięższego terenu, południowa wielkopolska i dolny śląsk okolice Milicza Żmigrodu. Teraz moje spostrzeżenie z zeszłego roku. O ile na drogach i ścieżkach leśnych utwardzonych dobrze mi się jeździ na tych oponach, to na asfaldzie wydaje mi się że lepsza była by opona węższa, a co za tym idzie pozwalała by pewnie osiągać większe prędkości. Dodam jeszcze że obecna opona na asfaldzie wydaje mi się dosyć głośna. Przede wszystkim czy zejść z szerokością opony? Jak tak do do jakiej wartości mając na uwadze że jednak trochę tych ścieżek leśnych będzie i chciałbym żeby na takich nawierzchniach też spisywała się dobrze. No i jaka marka bo tu to się kompletnie nie znam cena też nie jakaś wygórowana powiedzmy przedział 100-150 sztuka Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 17:39 Napisano Poniedziałek o 17:39 Węższe opony nie zawsze są szybsze. Wszystko zależy od bieżnika i mieszanki z jakiej są zrobione. Ta Twoja Kenda ma dość duży, klockowaty bieżnik, który nie tylko hałasuje na asfalcie ale również zamula. Do tego zapewne jest zrobiona z najpodlejszej gumy, po prostu jest tak zwanym "kartoflakiem". Ja przykładowo, w grawelu, którym jeżdżę w większości po twardym, na początku jeździłem na oponach typu semi-slick o szerokości 35c, później na 40c a teraz mam 45c i nie odczuwam, żeby były wolniejsze od tych 35c a na pewno dają trochę więcej komfortu bo mogę trochę zejść z ciśnieniem. Nie wiem ile chcesz wydać ale wybierz jakieś dość szybkie opony grawelowe, one będą chyba najbardziej uniwersalne. Te moje obecne opony to Maxxis Reaver 700x45c, wcześniejsze to Maxxis Receptor 700x40c - nie są to najszybsze opony na rynku ale nie są też złe i godne polecenia. Najszybsze, czyli stawiające najmniejsze opory opony możesz sobie obejrzeć na stronie Bicycle Rolling Resistance: https://www.bicyclerollingresistance.com/cx-gravel-reviews Cytuj
Eathan Napisano Poniedziałek o 17:42 Napisano Poniedziałek o 17:42 Węższa nie musi być szybsza. Możesz szukać opony, która będzie mniej zamulać. Na przykład Pirelli Cinturato Gravel H da Ci to czego szukasz. Będzie szybciej, lżej i sprawdzi się w lekki obitym terenie. Jeżeli uznasz, że dojdzie błoto to sprawdź wersję Pirelli Cinturato Gravel M. Na zestawie H (tył) i M (przód) zrobiłem sporo kilometrów i spisywało się to doskonale. Minus to cena wyższa niż zakładasz. Chyba, że trafisz jakieś promocje. Do tego opony są całkiem trwałe. Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 20:43 Napisano Poniedziałek o 20:43 Mnie bardzo zaskoczyły chińskie Ontracki X-Packi 700x45. Nie wnikam z czego to zrobili, ale jest mega szybko na asfaltach, szutrach, dobrze i radzi to sobie w piachu, błocie i obecnych lodowiskach. Cena tego jest naprawdę śmieszna. Opona jest bardzo trwała. 1 Cytuj
kazafaza Napisano Poniedziałek o 20:58 Napisano Poniedziałek o 20:58 Mam na jednej przełajce Schwalbe Smart Sam - szczerze polecam, jako "niewyścigowe allroundery". 700x40c w drucie waży 525g a cena oscyluje poniżej setki za sztunię. Centralny bieżnik bardzo ładnie odpycha na asfalcie, solidne klocki zapewniają rycie w terenie. Smart Sam | 42-622 | Performance | ADDIX | Black | WIRED | 2025 | Tube | 11159528 Cytuj
smw44199 Napisano Poniedziałek o 21:16 Napisano Poniedziałek o 21:16 (edytowane) 34 minuty temu, kaido2 napisał: Mnie bardzo zaskoczyły chińskie Ontracki X-Packi 700x45. Nie wnikam z czego to zrobili, ale jest mega szybko na asfaltach, szutrach, dobrze i radzi to sobie w piachu, błocie i obecnych lodowiskach. Cena tego jest naprawdę śmieszna. Opona jest bardzo trwała. Mam te opony, ale mam jedną uwagę do nich. Otóż czasami jadę jak "śpiący rycerz" i zepchnie mnie z asfaltu na pobocze, wtedy po skosie wracam na asfalt i o ile schwalbe go one allround z drobnym bieżnikiem na to pozwala, to ta ślizga się na tych grubych i mało elastycznych klockach niemiłosiernie, że można łatwo się przewrócić 😉 700x45C to opona w sam raz na asfalt w takim mtb/cross. 700x40 wydaje się szybsza, ale tylko w teorii Edytowane Poniedziałek o 21:17 przez smw44199 1 Cytuj
kaido2 Napisano Poniedziałek o 21:40 Napisano Poniedziałek o 21:40 Niejednokrotnie wracałem na asfalt, bo przepuszczałem np samochody i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Ale może masz zbyt wysokie ciśnienie i wtedy na takim profilu jaki ma ta opona może się coś takiego zdarzyć Użytkuje je w zakresach 2,2-2,8 bara. Cytuj
grzech1991 Napisano Wtorek o 16:17 Napisano Wtorek o 16:17 19 godzin temu, kazafaza napisał: Mam na jednej przełajce Schwalbe Smart Sam - szczerze polecam, jako "niewyścigowe allroundery". 700x40c w drucie waży 525g a cena oscyluje poniżej setki za sztunię. Centralny bieżnik bardzo ładnie odpycha na asfalcie, solidne klocki zapewniają rycie w terenie. dwie wywrotki bo nie trzymają na boki, z czego jedna skonczyła się w szpitalu, nie polecam Cytuj
kazafaza Napisano Wtorek o 16:44 Napisano Wtorek o 16:44 O kurczę, współczuję. Mam jednak wrażenie, że to nie tylko wina opon Cytuj
mk1977 Napisano Wtorek o 17:55 Autor Napisano Wtorek o 17:55 Trochę poczytałem i najbardziej skłaniałbym się do tej - tufo thundero hd 44. Co sadzicie? Dobry wybór? Zastanawiają mnie tylko opinie o trudności w montażu. Faktycznie jest tak ciężko? Na pewno będę używał dętek więc jeśli wymiana jest naprawdę kłopotliwa to się zastanawiam jeszcze, bo co będzie jak przytrafi się kapeć w trasie? Cytuj
szczupak56 Napisano wczoraj o 10:37 Napisano wczoraj o 10:37 Wymiana Tufo thundero o kwestia wprawy. Ja raz wymieniałem w trasie dętkę TPU w tej oponie. Poszło przyzwoicie tylko, że podczas takiej wymiany opona nie ułoży się poprawnie i będzie bicie na boki. Ciężko jest ją ułożyć na obręczy bez smarowania opony. Kwestia przebić to też sprawa indywidualna. Na pierwszym komplecie przejechałem 6000km bez kapcia, na kolejnym złapałem dwa na 1000km. Cytuj
grzech1991 Napisano wczoraj o 11:11 Napisano wczoraj o 11:11 18 godzin temu, kazafaza napisał: O kurczę, współczuję. Mam jednak wrażenie, że to nie tylko wina opon w jednym przypadku skręt na asfalcie na ścieżce, ale było mokro więc.. być może za duża prędkość. W drugim przypadku jazda po kostce, sucho 25C+ więc tutaj nie ma mowy o błędzie kierownika, skończyło się operacją. Mega wywrotne opony. Nie ma porównania do maxxisa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi