Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, jestem dość niski, bo mam około 165 cm. Kupiłem niedawno swój pierwszy "sensowniejszy" rower jest to Hexagon 5.0 https://kross.pl/hexagon-5-0-czarny-srebrny-polysk w rozmiarze (M 17" 27,5), dziś dojechał, natomiast gdy na niego wsiadam i staje na nogach, to rama mocno uwiera w krocze... Z tych ich tabelek rozmiarów wydawało się, że będzie w porządku, natomiast tak nie jest. Sam rower mi się spodobał, natomiast już po samym wejściu czułem, że jest za duży... pchać się w rozmiar mniejszy tj. (S 15" 27,5)? A może polecacie jakiś inny rower?

Edytowane przez kubix22
Napisano

Cześć,

Przy tym wzroście i opisywanym problemie 17" zdecydowanie odpada. Poza drobnymi wyjątkami, żaden rower nie powinien mieć rozmiaru który powoduje że rama dotyka krocza.

Jedynym wspomnianym wyjątkiem są rowery szosowe retro z poziomą górną rurą.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ta rama ma dziwny kształt, zwiększający jeszcze bardziej przekrok. Nigdy nie rozumiałem tego typu kształtu ram. 

Przekrok ma podobny jak moja trailowka w rozmiarze L na 29 calowych kołach...

Z drugiej strony jak rower ma służyć do spokojnych przejażdżek po ścieżkach to nie ma aż tak dużego znaczenia, jeśli pozostałe parametry ramy Ci pasują.

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tak jak pisałem sugerowałem się ich tabelką, jeśli o ten model chodzi to chyba pozostanie mi go odesłać i wziąć S-kę, bo sam rower bardzo mi się spodobał. Przeglądam te hexagony 5.0 na ich stronie i jeden jest praktycznie identyczny, tylko ma lekko inny kształt ramy względem tego, który kupiłem - https://kross.pl/hexagon-5-0-czarny-srebrny-polysk-1. Być może on byłby lepszy? Załączam obrazek, ten na dole jest tym, który aktualnie posiadam. Tylko znów, gdy wchodzę w parametry rozmiarowe, wszystko informacje są takie same między tymi modelami...

rower.png

Edytowane przez kubix22
Napisano

Odeślij tego Hexagona i przymierz się (lokalnie lub zamawiając) do Rockridera EXPL 540:

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317?mc=8607220

Ten Rockrider to zdecydowanie lepszy rower: rama zgodna ze współczesnymi standardami (oś 148x12 mm, stożkowa główka ramy) i podstawowy widelec powietrzny zamiast atrapy. W przyszłości możesz więc do niego zmontować dowolne koła i amortyzator.

W przeciwieństwie do niego, Hexagon ma koła w standardzie 27,5, które w segmencie XC wymarły lata temu, a do tego prostą główkę ramy. W efekcie zakup lepszego amortyzatora będzie nie lada wyzwaniem, bo na rynku już prawie nie ma widelców pod prostą sterówkę i średnie koło.

• +1 pomógł 2
Napisano
51 minut temu, kubix22 napisał:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, tak jak pisałem sugerowałem się ich tabelką, jeśli o ten model chodzi to chyba pozostanie mi go odesłać i wziąć S-kę, bo sam rower bardzo mi się spodobał. Przeglądam te hexagony 5.0 na ich stronie i jeden jest praktycznie identyczny, tylko ma lekko inny kształt ramy względem tego, który kupiłem - https://kross.pl/hexagon-5-0-czarny-srebrny-polysk-1. Być może on byłby lepszy? Załączam obrazek, ten na dole jest tym, który aktualnie posiadam. Tylko znów, gdy wchodzę w parametry rozmiarowe, wszystko informacje są takie same między tymi modelami...

rower.png

To są te same rowery. Prawdopodobnie zdjęcia są różnych rozmiarów.

Pisząc o kształcie, miałem na myśli tę wypukłą część górnej rury, przed samą główką ramy. Nigdy nie rozumiałem po co producenci coś takiego robią...

Kolega wyżej dał Ci świetna radę. Przy niskim wzroście, warto podjechać i poszukać odpowiedniego rozmiaru.

• +1 pomógł 1
Napisano

No dobrze to chyba wyczerpaliśmy temat. Faktycznie spróbuję coś znaleźć lokalnie, a ten Rockrider rzeczywiście wygląda ciekawie ;)

Dzięki wielkie, wesołych świąt

Napisano (edytowane)

Ja bym jeszcze zadał pytanie  - dlaczego mtb  a nie na przykład cross czy fitness ?  Rzeczywista potrzeba czy "wszyscy tak mają w okolicy" ?  :)

Edytowane przez Pablo59
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Pablo59 szczerze? Nie jestem w stanie ci odpowiedzieć na to pytanie sensownie. Zawsze miałem jakieś najzwyklejsze rowery MTB i mi wystarczały, więc tak od strzała się za nimi zacząłem rozglądać, wydawały mi się dość uniwersalne. W sumie nie jeżdżę po leśnych terenach, głównie po drogach i ścieżkach rowerowych, więc może rzeczywiście powinienem wybrać coś innego? Moje trasy to przeważnie 50-100km, z czasem pewnie chciałbym też zrobić coś ponad 100 :)

Edytowane przez kubix22
Napisano
Cytat

Moje trasy to przeważnie 50-100km, z czasem pewnie chciałbym też zrobić coś ponad 100 :)

Pytanie w jakim czasie/tempie?
- czy na spokojnie, wycieczkowo cały dzień?
- czy określony czas, z zacięciem sportowo/treningowym ? Bo tutaj to rower typu Kross Hexagon i podobne(bliżej do MTB) nie będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
(oczywiście zależy to jeszcze od typu dróg/terenu ;) )

Cytat

Budżet w okolicach 3000 zł, jak trzeba i warto to mogę coś dorzucić

Poniżej "luźne" propozycje, ale obecnie można szukać na wyprzedażach(z uwzględnieniem rozmiaru ramy i wartości wyprzedaży ceny katalogowej, lub ewentualnie coś używanego w miarę nowego(jeszcze nie zużyte, ale z lepszym osprzętem):

Trek Dual Sport 2 Gen 5

Marin Gestalt 2025

Marin Nicasio 1 2026

KROSS Esker 1.0

OLX Esker 4.0

• +1 pomógł 1
Napisano
49 minut temu, StrayRider napisał:

Pytanie w jakim czasie/tempie?

Poniżej jedna z moich typowych tras, tylko to mam aktualnie pod ręką. Jechałem moim poprzednim MTB, zwykły stary czeski random :P

WC9OKml.jpeg

Co do budżetu, to można zwiększyć do 4-4.5k, te gravele widzę, że są droższe.