CC_PL Napisano Wtorek o 13:42 Napisano Wtorek o 13:42 Polecam video, temat dotyczy każdego rowerzysty i nie tylko rowerzystów. Każdego z nas! Wywiady z profesor G. Cichoń oglądam często (głównie z Mateuszem Ostręgą) na Youtube, więc śmiało mogę polecić. Jest tego znacznie więcej, ale od czegoś trzeba zacząć, warto posłuchać, bo mam wrażenie, że większość Polaków nie jest jeszcze w temacie A to źle! Jak temat spotka się z zainteresowaniem to wrzucę więcej, jak nie to - trudno, nic na siłę ! Cytuj
Tyfon79 Napisano Środa o 10:33 Napisano Środa o 10:33 Jak nie jest w temacie? Jest i to doskonale o tym wie co widać w komentarzach jak ktoś przestrzega przed syfem z sklepach. Zjem bo mi smakuje i tyle. Przypominam, że co trzeci Polak ogląda kogoś kto testuje takie g..no chemiczne jak kebaby więc o czym rozmowa. Nagle wszyscy nas trują i się obudzili. Ja kupuje mleko z Limanowej w workach bo to już jedna z nielicznych mleczarni, która linię utrzymuje. Kupuje od ludzi z tamtych rejonów, którzy mają budę na placu. Na pytanie czemu tak mało się go sprzedaje jest prosta odpowiedz; ludzie chcą jak najdłuższy termin choć latają do sklepów jak ze sraczką. I to by było na tyle w kwestii teorii spiskowych bo niestety chcącemu nie dzieje się krzywda. 1 Cytuj
RabbitHood Napisano Środa o 10:56 Napisano Środa o 10:56 Akurat żywność "z budy" to też taka różowa nie jest. W ostatnim spisie rolnym dorabiałem sobie do pensji jako spisowy - przy okazji rowerkiem objeżdżałem sobie całą gminę. To co rolnicy "deklarują" że sypią na pola i dają do skarmiania zwierzętom to pożalsięboże. I to dobrowolnie się do tego przyznawali, a co dopiero to co przemilczali? 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Środa o 12:53 Napisano Środa o 12:53 Buda, pawilon, stoisko, zwał jak zwał. Towar firmowy z OSM Limanowa. Od nich śmietana 18-ka ma zupełnie inny kolor i konsystencję od tego innego szajsu a i tak ludzie kupują bardziej znane marki. Zresztą chyba Stokrotka ma jeszcze mleko z OSM Skała w workach i też schodzi dramatycznie. Ogólnie z racji zawodowych musiałem często robić zakupy wszędzie od Makro, Biedry, i inne Oszołomy więc się napatrzyłem na przyzwyczajenia ludzi i swoje zdanie mam wyrobione. Ludzie wpierniczą nawet kupę jak ładnie będzie przygotowane i pachnieć i tu piję choćby do masy produktów gdzie mieli się wszystko włącznie z piurami i kopytami. Wystarczy zobaczyć co oferuje taka Żabka i to się cały czas piorunem rozwija. Cytuj
CC_PL Napisano Środa o 14:31 Autor Napisano Środa o 14:31 Tym tematem mało kto się interesuje, ja natomiast uważam. że warto wiedzieć co wkładamy do gęby W temacie żywności (jej zdrowotnych właściwości, albo szkodliwości) oprócz prof. G. Cichosz wiele do powiedzenia mają: - Mateusz Ostręga (dietetyk) - zdrowie i szkodliwość pożywienia - lekarz Marek Skoczylas - przedstawia naturalne sposoby leczenia na podstawie najnowszych badań klinicznych - lekarze, Bracia Rodzeń - specjaliści od Keto Diety i ogólnie zdrowego żywienia - dietetyk, dr. Bartek Kulczyński - podobnie jak Skoczylas, podobna tematyka - dr Tadeusz Oleszczuk [Sekrety Długowieczności] - tematyka zdrowego żywienia i leczenia metodami naturalnymi głównie - Bartosz Czekała - bardzo dużo interesujących informacji z dziedziny medycyny To nie jest pełna lista, ale jak tych raz po raz posłuchacie na YT to będziecie dużo mądrzejsi. Media mainstreamowe rzadko poruszają tematy, które przedstawiają polecani przeze mnie lekarze. Warto ich słuchać - mądrzy ludzie i przekazują porady, których raczej nie usłyszycie u swojego lekarza!. Polecam bardzo. Warto! Cytuj
szajbna Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dla mnie typowy film o niczym. Ładne widoczki, ładne słówka dobrze działają na odbiorcę. Autor skupia się głównie na napromieniowaniu żywności i niejako że taka żywność jest szkodliwa. Ok nie wiem, być może ? mówię sprawdzam i co ? Problem że nie przytacza żadnych wyników badań które by to potwierdzały, a jedynie stwierdza że "wydaje mu się" Na pewno ma rację że żywność wysoko przetworzona nie jest dobrym wyborem, nie mniej przytacza piramidę żywienia która nie koniecznie jest dobra dla każdego. Sprawdźcie do czego piramida żywieniowa USDA z 1992 doprowadziła w ich kraju, zresztą trend że ludzie są coraz bardziej otyli jest na całym świecie i to jest realny problem. Natomiast korzystanie z czata GPT to już kwintesencja "nie wiem ale się wypowiem" 🤣 jeszcze 20 lat i sami kretyni będą co bez czata zero wiedzy. Kiedyś to jednak trzeba było mieć jakoś wiedzę żeby się wypowiadać w danym temacie. Polecam bardziej posłuchać https://www.youtube.com/@jakub_mauricz jest wykształcenie, doświadczenie, wiedza, choć jest też "mówcą" co nie każdemu się musi podobać. Można go też znaleźć u innych jutuberów 1 Cytuj
CC_PL Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) Generalnie chodzi o to żeby kupować świeżą i polską żywność - takie jest przesłanie filmu. Rzeczywiście facet mógłby skrócić te filmy, ale porusza rzeczy o których mało kto wie. Ja nie słyszałem o promieniowaniu żywności. Wiedziałem jedynie o tym że owoce posypuje się chemią żeby lepiej zniosły transport. O tak, Jakub Mauricz jest dobry - mogłem go dodać do listy ( dwa posty wyżej - Środa o 15:31). Edytowane 3 godziny temu przez CC_PL 1 Cytuj
szajbna Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Problem jest myślę bardzo złożony. Mają wybór pewnie większość z nas wybrała by lokalne świeże produkty za nieco wyższą cene. Tylko czy to jest gwarancja lepszego jakościowego towaru ? No chyba nie koniecznie, trochę loteria jednak. Duże uprawy na pewno są bardziej dochodowe, zmechanizowane, i mają wyższą wydajność z hektara. Zapewne muszą stosować chemię, opryski aby zapewnić odpowiednie plony. Natomiast sprzedając towar którego mają bardzo dużo ich odbiorcami są zapewne duże sieci sklepów. I tu pojawia się coś takiego jak badanie jakości tych towarów, również badanie na obecność związków szkodliwych takich np. pestycydów. Natomiast co z lokalną produkcją ? Jest sprzedawana lokalnie, bez badań ,bez certyfikatów pod hasłem zdrowa lokalna, ale nikt tego nie bada, a przecież Ci lokalni wytwórcy mają mniejsze areały, mniejsze zasoby, nawozy i tak muszą stosować, opryski również bo inaczej jedna zaraza i po plonach na które niektórzy ciężko pracują. I komu zaufać ? Komuś kto jedną wpadką straci miliardy czy komuś kto zmieni targowisko ? 🤔 Ja nie znam odpowiedzi...myślę że trzeba zdroworozsądkowo, samo wyrzucenie z jadłospisu żywności fast, przetworzonej itp i już jest zdrowiej. Cytuj
CC_PL Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Mimo wszystko postawił bym wyłącznie na lokalnych sprzedawców / rolników. Bez dwóch zdań, tylko to jest niezbyt możliwe jak się mieszka w dużym mieście Rolnicy wielohektarowi się nie opierdzielają i mają mnóstwo chemii na polu (oni tego nie jedzą, idzie na sprzedaż ). Ale zgadzam się w 100%, że temat jest bardzo złożony i jest wiele zagrożeń od strony .....żywności. Obejrzenie samych filmów prof. Cichosz na YT już wiele wyjaśnia. Na szczęście sporo lekarzy i specjalistów zajęło się tym tematem. Cytuj
Maciorra Napisano 11 minut temu Napisano 11 minut temu Cytat Rolnicy wielohektarowi się nie opierdzielają i mają mnóstwo chemii na polu (oni tego nie jedzą, idzie na sprzedaż ). Mali lokalni również. Nikt nie lubi jak mu plony zżera jakiś grzyb... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi