Jacek.klb Napisano Piątek o 08:22 Napisano Piątek o 08:22 (edytowane) Witam wszystkich, chciałbym kupić rower maksymalnie dopasowany do moich potrzeb. Szukam kompromisu pomiędzy prędkością a wygodą. Najczęściej jeżdżę po terenach wiejskich, czasem wjeżdżam w miasto, droga to zwykle asfalt (czasem mocno sfatygowany), czasem kostka brukowa, chodniki, krawężniki, jeśli teren to drogi polne, zwykle dobrze utwardzone, piaski czy błota raczej się nie trafiała. Jazda zwykle 20 - 40 km. aktualnie ujeżdżam szosę fitness, ogólnie czuję się z tym dobrze, może trochę cierpną mi dłonie po dłuższych odcinkach. Technicznie czasem szkoda mi mojego sprzętu, gdy pokonuje dziury czy krawężniki i uderzam felgą o ostre krawędzie nierówności, to serce mi pęka. Co Waszym zdaniem byłoby najbardziej dopasowane do moich potrzeb? Czy coś z barankiem realnie poprawi mój komfort jazdy? co myślicie? Jakie macie doświadczenia? Jeśli to wazę, to moja waga to 83 kg Edytowane Piątek o 08:33 przez Jacek.klb Cytuj
kipcior Napisano Piątek o 10:17 Napisano Piątek o 10:17 Dołóż amortyzację i problem zniknie. Amortyzowana sztyca pod tyłkiem zapewni wygodę na pojedynczych dziurach, a amortyzowany mostek (Redshift) też wystarczy by poczuć się komfortowo w takich warunkach. Baranek poprawia komfort ale nie od dziur tylko możliwości różnego ułożenia rąk na dłuższym dystansie. No i przez aerodynamikę jest minimalnie szybciej. 1 Cytuj
RowerowyMaciej Napisano Piątek o 19:21 Napisano Piątek o 19:21 W sumie jeżdżę podobnie i mam mostek Redshift oraz opony Panaracer GravelKing SS Plus 43 mm z ciśnieniem ok 2,8 bar. Ta kombinacja wraz z rękawiczkami Chiba Bioxcell Road daje mi komfort. Źródło problemów z dłoniami może być zupełnie inne - np. kręgosłup szyjny lub nerw błędny. 1 Cytuj
Jacek.klb Napisano Sobota o 10:01 Autor Napisano Sobota o 10:01 Rozumiem, jeśli miałbym zostawić ten rower który mam, to też myślałem o założeniu większych opon (aktualnie mam 28mm, myślałem o 35mm może 38mm , nie mierzyłem w sumie na ile pozwoli mi rama roweru) o amortyzacji mostka czy sztycy też myślałem, chociaż gdzieś czytałem, że carbonowy widelec też mógłbym pełnić trochę rolę amortyzatora, mostki jak kiedyś oglądałem to widziałem jakieś chińskie z sprężynkami za 250 zł, i jakieś tam z wkładami z poliuretanu za 900 zł chyba że możecie coś polecić godnego. Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano Sobota o 10:54 Napisano Sobota o 10:54 (edytowane) @Jacek.klb Najbardziej to by Ci pomogły szersze opony, czyli też wyższe. Jak Ci wejdą 38mm - to powinno naprawdę dużo zmienić, zwłaszcza jak nie będziesz się pchał w maksymalne ciśnienie, tylko zejdziesz z nim trochę (np. 3.7 atmosfery zamiast 5). A co do drętwienia dłoni - jakbyś jednak roweru nie wymieniał, zamocuj sobie dodatkowe chwyty, u mnie pozwoliło to jechać kilka razy dłużej bez żadnego dyskomfortu, co pewien czas zmieniam chwyt, nic mnie nie boli. Baranek na pewno pomaga z tych samych powodów, co ten wynalazek poniżej - masz różne opcje + domyślna pozycja do jazdy jest w mojej opinii rewelacyjna (dlatego postanowiłem ją ponaśladować, minus taki, że bez dostępu do hamulców). Edytowane Sobota o 10:59 przez Brukiew_Niepospolity 1 Cytuj
Jacek.klb Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu A gdybym chciał jednak zmienić rower, to co byłoby odpowiednie pod wiejsko miejskie drogi? jakiś gravel realnie poprawia komfort jazdy względem roweru szosowego w takich warunkach? czy byłyby to jeszcze jakieś cechy konstrukcji poza dużymi oponami? Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Jak Twój obecny rower jest wygodny, to trochę mniej "sportowa" pozycja na żwirowcu (:p) wiele Ci nie da. Sama konstrukcja ramy nie będzie sama z siebie lepiej wyłapywać nierówności. Jednak poza większymi oponami gravele zwykle mają karbonowy widelec, to COŚ pomaga, ale bez wielkiego szału. Jak sobie dorzucisz amortyzowaną sztycę i elastyczny mostek, jak już tu sugerowano to będzie większa różnica. Edytowane 7 godzin temu przez Brukiew_Niepospolity 1 Cytuj
Wojcio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Różnicę zrobią opony - tanio i skutecznie - nie szczyp się - dawaj najszersze, jakie wejdą w ramę. I dmuchaj rozsądnie (wg. kalkulatora Silca). 1 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @WojcioTen kalkulator jest trochę zbyt optymistyczny w mojej opinii, ja jednak aż tak nisko nie schodzę, ale tak czy siak skok z 28 na 35 czy 38mm to będzie zupełnie nowa jakość życia. Ale podejrzewam, że kolega po prostu chciałby sobie kupić nowy rower i szuka wystarczającego uzasadnienia. Moim zdaniem wystarczającym uzasadnieniem jest "chcę sobie kupić nowy rower", no ale 2 Cytuj
Jacek.klb Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) Przyznaję, żę nawet w tytule przemycam myśl, żę chciałbym nowy rower i chciałem się poradzić ludzi z doświadczeniem, co będzie najbardziej odpowiednie pod dany teren i wyeliminować problemy, które mam obecnie, a dyskusja powędrowała w stronę korekt w moim obecnym sprzęcie. To też jest super, bo wiem na co zwrócić uwagę przy szukaniu nowego nabytku. Ogólnie kusi mnie baranek, tylko zastanawiam się czy to nie będzie przerost formy nad treścią w moim przypadku, jeżdżę raczej amatorsko, żeby wyciszyć myśli po robocie i spalić kilka kalorii. Oczywiście szanuję też zdanie: że mój obecny rower jest w miarę ok, wystarczy wprowadzić jakieś drobne korekty, bo nic wyraźnie lepszego nie znajdę. Edytowane 3 godziny temu przez Jacek.klb Cytuj
Mandoleran Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ten kalkulator to przede wszystkim jakieś odniesienie. Do dziś ludzie pakują max górną granicę nawet do rowerów mtb, "bo tak pan kazał w sklepie i tego się trzymam" ( mam właśnie takiego znajomego co tak jeździ i nie da się przekonać że robi sobie krzywdę ). 1 minutę temu, Jacek.klb napisał: Przyznaję, żę nawet w tytule przemycam myśl, żę chciałbym nowy rower i chciałem się poradzić ludzi z doświadczeniem, co będzie najbardziej odpowiednie pod dany teren i wyeliminować problemy, które mam obecnie, a dyskusja powędrowała w stronę korekt w moim obecnym sprzęcie. To też jest super, bo wiem na co zwrócić uwagę przy szukaniu nowego nabytku. Ogólnie kusi mnie baranek, tylko zastanawiam się czy to nie będzie przerost formy nad treścią w moim przypadku, jeżdżę raczej amatorsko, żeby wyciszyć myśli po robocie i spalić kilka kalorii. Najpierw zobacz z tymi oponami, bo to najlepszy i najtańszy upgrade roweru jaki możesz wykonać, tyle że trzeba też odpowiednie ciśnienie. Ja osobiście `nie wyobrażam sobie schodzić poniżej 45mm przy terenie podobnym o którym sam pisałeś ( las, pola, kostka, krawężniki ) tyle że ja trochę większe dystanse robię. Też mam rower do jazdy na co dzień z oponami 40 i drugiego wyprawowca z barankiem z oponami 45 ( realnie mają 48 ) i jest to idealne dla mnie rozwiązanie dla roweru sztywnego, nie potrzebuje do tego żadnych udziwnień, typu amortyzowany mostek czy sztyca. 1 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 26 minut temu Napisano 26 minut temu (edytowane) 3 godziny temu, Jacek.klb napisał: Ogólnie kusi mnie baranek, tylko zastanawiam się czy to nie będzie przerost formy nad treścią w moim przypadku, jeżdżę raczej amatorsko, żeby wyciszyć myśli po robocie i spalić kilka kalorii. Baranek to normalna kierownica. Szersze baranki nawet w terenie sobie radzą "wystarczająco dobrze", to jest ogólnie mega wygoda, mieć kilka opcji na ułożenie rąk, zależnie od potrzeb i okoliczności. Lepiej się wycisza myśli moim zdaniem, jak pod mocny wiatr jedziesz 15km/h a nie 11 :P Tylko rower z barankiem trzeba przemyśleć, bo zmiany kosztują dużo więcej, kompatybilność z hamulcami hydraulicznymi też jest jaka jest i wiele rzeczy idzie w pakiecie, nawet jeśli możesz sobie przednią przerzutkę ogarnąć bar-end shifterem (nie wiem jak to się nazywa po polsku) - tyle, że żaden rower w takiej konfiguracji nie jest sprzedawany. Jednak jak masz te 5000 zł, to już coś na Cues albo GRX sobie wyłapiesz, a jak Ci używki nie wadzą... Edytowane 26 minut temu przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi