Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam parę pytań odnośnie mojego roweru, pacjent to custom na bazie ramy NS Bikes Eccentric Alu Evo 

1. Od jakiegoś czasu zauważyłem że niemal wszystkie szprychy w tylnym kole są luźne (w przednim wszystko w porządku). Co więcej tylne koło jest ustawione niesymetrycznie co do ramy: z lewej strony jest ok. 0,5cm a z prawej 2-2,5cm. Teraz pytanie, czy zwykłe wycentrowanie w serwisie wystarczy czy to już kompletnie do wymiany?

2. Ostatnio odkręciłem śrubkę służącą do zamontowania lejka do odpowietrzania hamulca (Magura mt5). Nic nie robiłem, chciałem tylko zobaczyć jaka to końcówka żebym kupił odpowiednią do lejka. Po dokręceniu jej, klamka dochodzi dalej, jakby ubyło z nie oleju i słabiej hamuje.

3. Od jakiegoś czasu zauważyłem że jak bardzo powoli wciskam amortyzator (bez oporu) to mogę go dobić, nawet gdy w komorze jest powietrze. Lecz gdy jadę normalnie to wszystko z nim w porządku. Dodam że nigdy nie wydawał żadnych dziwnych dźwięków więc raczej nie wybuchł.

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

1. To nie będzie zwykłe centrowanie, a raczej zdjęcie ogumienia, poluzowanie i naprężenie koła od nowa, założenie ogumienia. Należy spodziewać się ceny jak za zaplot.

2. Jeśli do tej operacji nie ustawiłeś klamki otworem lejka w najwyższym położeniu to hamulec mógł się zapowietrzyć. Mógł też kapnąć Ci olej na tarczę i klocki. Wtedy tarcza do odtłuszczenia a klocki do śmieci.

3. Nie wiem co to za amortyzator, ale taki objaw bywa czasem w Manitou z sprężyną dorado air, jeśli jest nieszczelność na wentylu.Tam jeden wentyl pompuje jednocześnie komorę pozytywną i negatywną, z podłączoną pompką da się przesuwać widelec przez cały skok mimo ciśnienia w układzie.