Umpero Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Hej Czy są jakieś pedały, które z dwóch stron będą miały funkcję platformy i spd? Na razie znalazłem tylko takie co z jednej strony mają platformę, a z drugiej spd. Chciałbym coś takiego co jakoś tak we wnętrzu platformy będzie miało zatrzask, ale jak sobie wezmę zwyczajne buciory to żeby pełniły funkcję platformy. No i żeby było to po obu stronach bo MTB to nie szosa, że z jednej strony się wpinasz i wypinasz dopiero jak się zatrzymasz po kilkudziesięciu kilometrach. Cytuj
Maciorra Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Jest sporo klików z platformą - Shimano XT, Saint, CB Mallet. Chyba większość firm która robi kliki ma coś takiego w swojej ofercie. Nie wiem jak się jeździ w normalnych butach... Cytuj
Umpero Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu @Maciorra też nie wiem bo zawsze jeździłem w spd na rowerze XC. Widzę natomiast, że w rowerach typ trail, all montain, enduro itp to wszyscy jeżdżą na platformach. Teraz gdy kupiłem traila to tak trochę podpatrując ten trend idę tą ścieżką, ale jak będę robił wypady do okolicznych, płaskich lasów będę chciał się wpinać spdkami. Cytuj
KSikorski Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jak już się człowiek przyzwyczai do spd to trudno się przestawić na platformę. Ja tam zawsze się wpinam, niezależnie czy jadę do pracy czy czerwoną trasę w czarnej górze. Cytuj
JWO Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cytat Jak już się człowiek przyzwyczai do spd to trudno się przestawić na platformę. Ja się odzwyczaiłem A w zasadzie mam dwa systemy. Spd sl w szosowym grawelu i platformy w mtb. W mtb nie założyłem spd pod wpływem porad tego forum. Prawie wszyscy mówili ze trzeba najpierw nauczyć się zjazdów, skoków na platformach, a dopiero przejść na spd. Ja już się przyzwyczaiłem do platform w mtb, wiec nie mam ciśnienia na zmianę. Cytuj
Maciorra Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ja z kolei po 20 latach jazdy w klikach chciałem zobaczyć o co chodzi z tymi całymi platformami i tak już zostało (w obu rowerach:)) @Umpero jeśli jeździsz wpięty i dobrze Ci z tym to nie widzę powodu, żeby się przesiadać na platformy (chyba że ciekawość jak na przykład u mnie) Całe mnóstwo ludzi jeździ w klikach na rowerach trailowych, enduro, czy DH jeśli Cię to uspokoi:) Jazda w zwykłych butach na platformach to co najwyżej do sklepu. Cytuj
Tyfon79 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ło kurna jakieś ekipy do podłączenia co to wymagają ochraniaczy, wszyscy w platfusach, ... co to za ciekawe towarzystwo Jak to nie najbliżsi znajomi zwiewaj czem prędzej tym bardziej, że chyba zaczynasz przygodę. Piszę serio bo już znam kilka przypadków jak wpadło się w takie chore towarzystwo i szybko rower tego typu poszedł w odstawkę z nieciekawą kontuzją po drodze. Kupić, wybrać się solo albo z normalnymi osobami najlepiej w dwójkę gdzieś na spokojnie bez napinki, pośmigać kilkadziesiąt godzin a dopiero potem cokolwiek rozmyślać w różnych tematach. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mam Crank Brothers Mallet - dwustronne pedały zatrzaskowe z solidną platformą z metalowymi pinami. Jednak ponieważ elementy zatrzasku wystają, to bez zatrzaśnięcia można jeździć tylko w specyficznym obuwiu - albo w butach SPD z długim kanałem na zatrzask, tak postawionych, by się nie zatrzasnęły, albo w butach z głębokim bieżnikiem, by pręty zatrzasku weszły pomiędzy elementy bieżnika. Tej pierwszej metody używałem jak mi siadała psycha (np, na stromych wąskich trawersach) a drugiej jak było bardzo zimno. Ostatnio jednak przestawiłem się na platformy (poza gravelem). Rzecz w tym, że jak zaczynałem przygodę z MTB, to pedały nie były tak agresywne jak teraz. By noga nie spadała, jeździłem w noskach a potem w spd. Teraz pedał z pinami i dedykowane buty działają znakomicie. Mallety, choć przeserwisowane (z nowymi uszczelkami i łożyskami) już nie wróciły na korby. Cytuj
Umpero Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Tyfon79 napisał: Ło kurna jakieś ekipy do podłączenia co to wymagają ochraniaczy, wszyscy w platfusach, ... co to za ciekawe towarzystwo Jak to nie najbliżsi znajomi zwiewaj czem prędzej tym bardziej, że chyba zaczynasz przygodę. Piszę serio bo już znam kilka przypadków jak wpadło się w takie chore towarzystwo i szybko rower tego typu poszedł w odstawkę z nieciekawą kontuzją po drodze. Kupić, wybrać się solo albo z normalnymi osobami najlepiej w dwójkę gdzieś na spokojnie bez napinki, pośmigać kilkadziesiąt godzin a dopiero potem cokolwiek rozmyślać w różnych tematach. @Tyfon79 już mnie zrugano w wątku o ochraniaczach 😅 Swoją drogą to się zastanawiam czy w górach serio teren jest jak pole minowe i jest o tyle bardziej niebezpieczny niż np na płaskim Mazowszu czy nawet w Górach Świętokrzyskich gdzie miałem okazję startować w wyścigach XC w zwyczajnym orzeszkowym kasku i bez ochraniaczy? Co do platform to przeglądając np różne kanały youtubowe to w komentarzach pojawiały się pytania do autorów "Czy jeździ w spd?". To pojawiały się zazwyczaj odpowiedzi, że nie "bo większa kontrola nad rowerem, bezpieczeniej itp itd". W zasadzie patrząc na większość tych youtubowych filmików to wszyscy jeżdżą na platformach. Jedynie w relacjach z wyścigów XC widzę ludzi w spdkach. @Wojcio czyli platforma? Podeślesz nazwę modelu i co za buty posiadasz? Cytuj
Maciorra Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu Cytat Swoją drogą to się zastanawiam czy w górach serio teren jest jak pole minowe i jest o tyle bardziej niebezpieczny niż np na płaskim Mazowszu czy nawet w Górach Świętokrzyskich gdzie miałem okazję startować w wyścigach XC w zwyczajnym orzeszkowym kasku i bez ochraniaczy? Generalnie tak, bo wszystko jest większe i bardziej:) Większe nachylenia, więcej kamieni, korzeni i innych atrakcji. Dużo dłuższe zjazdy. Czy w porównaniu z Mazowszem - w ogóle są zjazdy:P Cytat Co do platform to przeglądając np różne kanały youtubowe to w komentarzach pojawiały się pytania do autorów "Czy jeździ w spd?". To pojawiały się zazwyczaj odpowiedzi, że nie "bo większa kontrola nad rowerem, bezpieczeniej itp itd". To jest indywidualna kwestia. Jeden woli kliki, drugi platformy. Jeden obcisłe gacie, drugi luźne. Jeden Nvidię, drugi ATI. Jeden słony karmel, drugi śmietankowe. I tak dalej i tak dalej. Większą kontrolę masz na takich pedałach na jakich nauczyłeś się dobrze jeździć. Jeśli jeździsz już długo w klikach i dopiero zaczynasz jeździć po górach to ja bym został przy klikach na Twoim miejscu. Jeśli po iluś jazdach w górach stwierdzisz, że kliki Ci przeszkadzają, to zmienisz na platformy i tyle. Pamiętaj, że mając przyzwyczajenia z klików będziesz musiał nauczyć się jeździć na platformach. Cytuj
Tyfon79 Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu @Umpero kolega co ci tam "zrugał" raczej jest wyciągowy a to inna para kaloszy. Ja robię masę z korby więc nie ma opcji na żadne zbroje, pełne kaski a w ochraniaczach na kolna kiepsko się czuję. Do tego jestem wpięty wiec nie mam problemu z pinami a i nie latam specjalnie oraz nie mam parcia na mega szybkość. No sam z czasem musisz dojść co i jak. Samo zwiększanie prędkości już robi kłopot bo wszystko od patyków po kamerdolce lata w okolicach suportu i jak jest niefart dostaniesz w piszczel to czasem trochę zaboli. Co do wpięcia jest ono połączone moim zdaniem z pewnością jazdy. Im czujesz się mniej pewny, masz zbyt małe prędkości, masz tendencję do rozkminy jak to zjechać zamiast po prostu jechać tym platformy są przyjażniejsze. Cytat Swoją drogą to się zastanawiam czy w górach serio teren jest jak pole minowe i jest o tyle bardziej niebezpieczny niż np na płaskim Mazowszu czy nawet w Górach Świętokrzyskich gdzie miałem okazję startować w wyścigach XC w zwyczajnym orzeszkowym kasku i bez ochraniaczy? Masz obecnie dwie wersje enduro czyli tradycyjne szlaki i dzikusy w sensie single. Na to pierwsze cudów nie trzeba bo u nas większość szlaków jest nie specjalnie trudna. Na dzikusach już jest o wiele gorzej i jak ktoś nie jest pewny jazdy, lubi szybko tym jednak trzeba się w pełny kask, ochraniacze na kolana zaopatrzyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi