Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Czy są jakieś pedały, które z dwóch stron będą miały funkcję platformy i spd?
Na razie znalazłem tylko takie co z jednej strony mają platformę, a z drugiej spd.
Chciałbym coś takiego co jakoś tak we wnętrzu platformy będzie miało zatrzask, ale jak sobie wezmę zwyczajne buciory to żeby pełniły funkcję platformy.
No i żeby było to po obu stronach bo MTB to nie szosa, że z jednej strony się wpinasz i wypinasz dopiero jak się zatrzymasz po kilkudziesięciu kilometrach.

Napisano

Jest sporo klików z platformą - Shimano XT, Saint, CB Mallet. Chyba większość firm która robi kliki ma coś takiego w swojej ofercie. Nie wiem jak się jeździ w normalnych butach...

Napisano

@Maciorra też nie wiem bo zawsze jeździłem w spd na rowerze XC. Widzę natomiast, że w rowerach typ trail, all montain, enduro itp to wszyscy jeżdżą na platformach.

Teraz gdy kupiłem traila to tak trochę podpatrując ten trend idę tą ścieżką, ale jak będę robił wypady do okolicznych, płaskich lasów będę chciał się wpinać spdkami.

Napisano
Cytat

Jak już się człowiek przyzwyczai do spd to trudno się przestawić na platformę.

Ja się odzwyczaiłem :D 

A w zasadzie mam dwa systemy. Spd sl w szosowym grawelu i platformy w mtb. W mtb nie założyłem spd pod wpływem porad tego forum. Prawie wszyscy mówili ze trzeba najpierw nauczyć się zjazdów, skoków na platformach, a dopiero przejść na spd. Ja już się przyzwyczaiłem do platform w mtb, wiec nie mam ciśnienia na zmianę.

Napisano

Ja z kolei po 20 latach jazdy w klikach chciałem zobaczyć o co chodzi z tymi całymi platformami i tak już zostało (w obu rowerach:))

@Umpero jeśli jeździsz wpięty i dobrze Ci z tym to nie widzę powodu, żeby się przesiadać na platformy (chyba że ciekawość jak na przykład u mnie) Całe mnóstwo ludzi jeździ w klikach na rowerach trailowych, enduro, czy DH jeśli Cię to uspokoi:)

Jazda w zwykłych butach na platformach to co najwyżej do sklepu.

Napisano

Ło kurna jakieś ekipy do podłączenia co to wymagają ochraniaczy, wszyscy w platfusach, ... co to za ciekawe towarzystwo:woot: Jak to nie najbliżsi znajomi zwiewaj czem prędzej tym bardziej, że chyba zaczynasz przygodę. Piszę serio bo już znam kilka przypadków jak wpadło się w takie chore towarzystwo i szybko rower tego typu poszedł w odstawkę z nieciekawą kontuzją po drodze. Kupić, wybrać się solo albo z normalnymi osobami najlepiej w dwójkę gdzieś na spokojnie bez napinki, pośmigać kilkadziesiąt godzin a dopiero potem cokolwiek rozmyślać w różnych tematach. 

• Haha 1
Napisano

Mam Crank Brothers Mallet - dwustronne pedały zatrzaskowe z solidną platformą z metalowymi pinami. Jednak ponieważ elementy zatrzasku wystają, to bez zatrzaśnięcia można jeździć tylko w specyficznym obuwiu - albo w butach SPD z długim kanałem na zatrzask, tak postawionych, by się nie zatrzasnęły, albo w butach z głębokim bieżnikiem, by pręty zatrzasku weszły pomiędzy elementy bieżnika. Tej pierwszej metody używałem jak mi siadała psycha (np, na stromych wąskich trawersach) a drugiej jak było bardzo zimno. Ostatnio jednak przestawiłem się na platformy (poza gravelem). Rzecz w tym, że jak zaczynałem przygodę z MTB, to pedały nie były tak agresywne jak teraz. By noga nie spadała, jeździłem w noskach a potem w spd. Teraz pedał z pinami i dedykowane buty działają znakomicie. Mallety, choć przeserwisowane (z nowymi uszczelkami i łożyskami) już nie wróciły na korby.