Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Posiadam rower Kellys Physio 50 w domyślnej konfiguracji (bagażnik z istotnych dodatków). O ile jestem zadowolony z niego do jazdy po mieście czy po płaskim terenie tak po ostatnich przejażdżkach w Beskidzie Niskim szczególnie jeśli chodzi o podjazdy to nie daję rady przy mocniejszych podjazdach (np. 12%) i muszę nieco prowadzić rower mając wrażenie, że opór w korbie jest zbyt duży. Jakoś długo co prawda nie prowadziłem, ale jednak. Póki co sporadycznie jeździłem po większych górkach, a przyszłości chciałbym też wybrać się w inne pagórkowate tereny. Jaki typ roweru powinienem wybrać aby na wzniesienia dało się wjechać i było to mniej męczące? Aby rower nie stracił też na mobilności?

Wzrost: 175 cm / waga: 60 kg

Zastosowanie: asfalt, sporadycznie utwardzane drogi

Kolor: odcienie zielonego, szarego, niebieski, stricte czarny mi się nie podoba

Waga: poniżej 11 kg (dot. fitness/gravel/szosowy) - w beskidzie muszę go znosić po stromych schodkach aby mieć na widoku z domku letniskowego

Inne: hamulce tarczowe, przewody schowane wewnątrz ramy, prosta (chyba) kierownica

Długość trasy: póki co raczej krótkie poniżej 100 km

Szukałem ostatnio czegoś podobnego niekoniecznie nowego, ale było to przed tym wyjazdem w Beskid i rowery jakie obserwuję to: Merida Speeder 400/500, Canyon Roadlite 7 R096 (ciekawe też są ROADLITE AL R46 i Roadlite 6), Kellys Soot 20, Cube SL Road Race. Pogrubione modele miałbym szansę gdzieś bliżej (Rzeszów/Kraków) obejrzeć na olx (rzadko kto wysyła). Z czego co zauważyłem oprócz napędu to stopniowanie korby/kasety w powyższych modelach zazwyczaj jest takie samo lub zmienia się w kasecie na 11-32 czyli jak rozumiem nie będzie to żaden znaczący przeskok.

Z innych modeli rowerów to: KROSS Esker 5.0 (niestety baranek), KTM Ultra Glorious 29 oraz KTM X-Strada 20 Fit. Szczególnie ten ostatni bardzo podoba mi się wizualnie i te modele już mają inne stopniowanie korby/kasety z tego co widzę.

Ogólnie klasa rowerów fitness jakoś przypadła mi do gustu jak i 2 rzędowy napęd bardziej mnie przekonuje. Z prostą kierownicą wiem, że bardzo ciężko coś teraz znaleźć. Obecny rower Kellys posiadam od zeszłego roku, więc przeskok z roweru crossowego z 2013r. opartego na napędzie alivio jest odczuwalny. 

Edytowane przez elano1000
Napisano

Samo prowadzenie roweru na ostrych podjazdach nie jest niczym wstydliwym. Po prostu sporo trenuj same podjazdy i wyrobisz mięśnie.
Wjeżdżasz na najlżejszym przełożeniu? Jeśli tak to możesz zmienić korbę na taką z mniejszymi zębatkami (46/30T) albo odciążyć maksymalnie rower - żadnych bagażników czy błotników.

Napisano (edytowane)

Tak, z przodu mam najmniejszą a tylną zazwyczaj przedostatnią/ostatnią. Tylko obecny rower jeszcze jest rok na gwarancji, więc pewnie mocna ingerencja odpada a i tak coś myślałem żeby kupić kolejnego a wszystkie stare rowery sprzedać/wybrakować. Coś nawet myślałem aby zamienić się z siostrą obecnym rowerem (chyba i tak troszkę małą ramę ma dla mnie ten kellys). Siostra mniej jeździ i częściej prowadziła na tej wyprawie, więc dłużej na nią czekałem czasami, a mógłbym jeszcze kupić po prostu coś budżetowego aby na kolejnych wspólnych wyprawach pojeździć. Jeśli zdarzało się prowadzenie odbywało się na szczęście na bardzo bocznych drogach.

Edytowane przez elano1000
Napisano
3 godziny temu, elano1000 napisał:

Jaki typ roweru powinienem wybrać aby na wzniesienia dało się wjechać i było to mniej męczące?

To nie kwestia typu roweru tylko przełożenia. 

Cytat

Tylko obecny rower jeszcze jest rok na gwarancji, więc pewnie mocna ingerencja odpada

Jeśli coś można wymienić p&p to równie dobrze można wrócić do stanu poprzedniego. 

Kupujesz sobie korbę cues u6000 46-30 za dwie stówy, wymieniasz w trzy minuty, regulujesz przerzutkę i śmigasz. Linia łańcucha się trochę przesunie ale przy 9 rzędach to raczej bez większego znaczenia

• +1 pomógł 1
Napisano

Są dwie kwestie - przełożenie i "przyzwyczajenie do podjeżdżania"

Najbardziej miękkie przełożenie w twoim rowerze to 1:1 - to nie jest bardzo miękkie. We wspomnianym Canyonie to 1,16:1, w moim Marinie DSX 2 to 1,21:1 a w moim Canyonie Spectralu to 1,7:1 (bo to rower górski). Zmiana korby na wspomnianą 46-30 da 1,12:1 - to już jest postęp, ale nie dramatyczny. Moje 1,21 pozwala mi (bez sakw) podjeżdżać prawie wszystkie asfalty (bo znam w górach takie kawałki, na których bym poległ), a przełożenie w 1,7 w górskim to już wielka różnica - ru często wyzwaniem jest utrzymanie na ziemi przedniego koła. Jak nie chcesz zmienić samej korby, to wybierz rower podobny do twojego, ale z innym napędem. Jak góry są często, to szukaj większej zmiany niż o 10%.

A druga kwestia to przyzwyczajenie do podjeżdżania - głównie chodzi o cierpliwość, by (jeśli pozwala napęd) kręcić cierpliwie z mocą na którą pozwala nasz organizm. Oczywiście może być tak, że nasza stała moc nie pozwala na uzyskanie prędkości przy której zachowamy równowagę. A właśnie, by tak, na najniższym biegu powolutku się wspinać potrzebny jest ten niski bieg - patrz powyżej.