Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przypadku jednośladów wystarczające jest sygnalizowanie zamiarów za pomocą rąk. A kierunkowskazy mają swoje konkretne wymagania (poniżej) więc użytkowanie takiej zabaweczki nie powinno być i nie będzie traktowane przez innych uczestników ruchu za sygnalizację.

• Kolor: Kierunkowskazy muszą świecić na żółto (bursztynowo). 

• Widoczność: Muszą być widoczne z odległości co najmniej 30 metrów. 

• Częstotliwość: Częstotliwość przerywania światła powinna wynosić 90 razy na minutę, z tolerancją ±30. 

• Odległość między kierunkowskazami:
    • Odległość między tylnymi powinna wynosić co najmniej 180 mm. 

• Odległość między przednimi powinna wynosić co najmniej 240 mm. 

• Powinny być umieszczone w sposób zapewniający widoczność z przodu, z tyłu i z boków pojazdu. 

• Wysokość: Powinny być umieszczone na wysokości od 350 mm do 1500 mm nad jezdnią (wyjątkowo do 2100 mm, gdy wymaga tego konstrukcja pojazdu). 

• Kontrolka: Kierunkowskazy powinny być wyposażone w kontrolkę działania, która informuje kierowcę o ich włączeniu i działaniu. 

• Homologacja: Kierunkowskazy muszą posiadać homologację, co potwierdza ich zgodność z normami technicznymi. 

• Montaż: Montaż kierunkowskazów musi być zgodny z przepisami dotyczącymi odległości, wysokości i kątów widoczności. 
  • +1 pomógł 2
Napisano
54 minuty temu, Roballinho napisał:

Założyłeś nowy wątek, wrzuciłeś film. Nie ma jakiegokolwiek komentarza, na coś czekamy?

Wszystko co wiem na temat tej lampy napisałem w przypiętym komentarzu pod filmem.

Większość umieszczanych tutaj komentarzy skierowana jest do tych, którzy wprowadzili ten produkt na rynek w PL a nie do mnie.

Ja testuje to, co jest dostępne w PL i co kupiłem za własne pieniądze.

Tego typu lampa nie zwalnia z obowiązku sygnalizowania skrętu ręką natomiast ma zastosowanie w pewnych sytuacjach, gdy dłuższy czas stoję i czekam na możliwość skrętu i nie chce mi się trzymać ręki wyciągniętej.

Napisano (edytowane)

Nie do końca rozumiesz. Jeśli te "kierunkowskazy" maja spełniać swoją rolę, czyli sygnalizować zamiar skrętu, to muszą spełniać podane przez @Dokumosawarunki i mieć homologację. Ta lampka nie spełnia tych wymogów, więc będzie traktowana (również przez kierowców) jako zwykła mrugająca tylna czerwona lampka. Wiec nie spełni twojego wymogu cyt. "natomiast ma zastosowanie w pewnych sytuacjach, gdy dłuższy czas stoję i czekam na możliwość skrętu i nie chce mi się trzymać ręki wyciągniętej". I tyle.

Testować możesz wszystko, tylko po co tracić czas, pieniądze i energię na sprawdzanie czegoś, co nie spełnia swojej podstawowej funkcji (np. pluszowe nakładki na pedały). 

Edytowane przez Garlock
Napisano

Chińskie produkty bez homologacji, a w szczególności wszelkiego rodzaju oczone lampki bez odcięcia z kilolumenami mocy powinny być skazane na zapomnienie. Każdy szanujący się yutuber powinien omijać je szerokim łukiem. 

Ja nie mam zamiaru klikać w ten link na yputubie i sprawdzać co tam jest napisane  i nie mam zamiaru podbijać zasięgów takich materiałów

Napisano
5 godzin temu, OnTheBike napisał:

Wszystko co wiem na temat tej lampy napisałem w przypiętym komentarzu pod filmem.

Trzeba. było ten komentarz wrzucić tu na forum. Obejrzałem film wrzucony post, nie mając nawet pojęcia, że jest coś więcej.

• +1 pomógł 1