Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że mam już pełny sezon przejechany na soocie mogę się powoli wypowiadać na temat jego podzespołów. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, co kierowało (mam jedno podejrzenie!) projektantami przy wyborze kół.

W większości modeli (nawet w 90ce za 9tysi) mamy koła na 32 szprychy o szerokości 17mm. Jestem zaszokowany tym dziwacznym połączeniem - szerokość wskazuje na koło szosowe - piasty novateca i liczba szprych robi z nich ciężkiego muła. Z kolei to co jest zaletą w terenie (czyli właśnie szprychy i piasta) jest całkowicie przekreślana przez szerokość. No bo co ja tam włożę - już fabrycznie montowane szłalby 40c wyglądały jak balon i nie chciały ładnie toczyć się całym bieżnikiem. Nawet z gum 34mm nie jestem zadowolony - przy niższym ciśnieniu potrafią przyjmować niepokojące kształty.

Niestety właśnie przez koła rower ten nie spełnia swojej podstawowej funkcji - roweru grawelowego - a przeróbka go na enduranca cierpi przez ich ciężar. 

Jedyne wytłumaczenie jakie znalazłem to takie, że Słowacy mają cały magazyn zawalony obręczami 32/17 i nie mają z nimi co zrobić...

Napisano
2 godziny temu, RabbitHood napisał:

Od jakiegoś czasu zastanawiam się, co kierowało (mam jedno podejrzenie!) projektantami przy wyborze kół.

Mam to samo podejrzenie :)

Najważniejsza w rowerze jest tylna przerzutka. Całą resztę możesz włożyć znalezioną na śmietniku. Klient wejdzie do salonu, rzuci tylko fachowym okiem na ten jeden element i od razu stwierdzi że skoro z tyłu jest Shimano to rower ma dobry osprzęt :)

R500db mają szer. wewn. 22 mm. Jak chcesz przepleść koła to brałbym coś o szer. wewn. około 25 mm. DT ma takie w ofercie. Możesz też rozważyć zakup karbonu od chińczyka, np. CSC, za około 1600 pln masz ratchet i stożki. Szybszy nie będziesz ale ładnie wyglądają i cykają a to przecież najważniejsze.

• +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, chrismel napisał:

Najważniejsza w rowerze jest tylna przerzutka

I Kellys z tego słynie - mam też Gate 30 i pomimo osprzętu generalnie, w większości 2x10 Deore, tylna przerzutka jest XT, stare ale XT :)

Napisano

W czasach kiedy ścigałem się w mtb/xc/maratonach na kołach 26cali mieliśmy obręcze o wewnętrznej 15mm...średnie były wysokie, wyniki się robiło, balony były konkretne przy szerokości 2,1 lub 2,25. W swoim gravelu (de facto road+) ori koła miałem o wewnętrznej 17c, obecnie 18c bo sobie z szosy ściągnąłem, na to opony 35c (realnie 36,5). Jeździ szybko, w terenie oki. Tak więc bez przesady da się jeździć na szerokich oponach i wąskich jak na te czasu obręczach (bo kiedyś tylko takie były). To nie szosa aero gdzie po płaskim tniesz ponad 40kmh albo na zjazdach tniesz zakręty ponad 40kmh, a na prostej pow.70kmh wtedy czuć, że taki balon pływa. Co do motywacji Kellysa...absolutna większość kupuje koła od chinola, tajwańca, kiedyś jeszcze od Polaka (Saiko, Dt Swiss z Obornik), a tam dużo korzystniej cenowo wychodzą wąskie obręcze 17,18c. Dla użytkownika taniego roweru do 5k nie ma to znaczenia, dla użytkownika który kupuje rower za 10-15 tysi też nie bo wie, że producent daje koła po to żeby rower miał na czym stać w sklepie więc i tak kupi sobie lepsze. Każdy szczęśliwy...klient ma powód do upgradu, producent rowerów zarabia więcej dając kiepskie koła ( a w zasadzie często dzięki zastosowaniu kiepskich kół może odpowiednio zmieścić się z budżetem tak aby być konkurencyjnym na rynku). Taki Giant w 2018 dawał do road+ obręcze z wewn. 17mm plus opona 32c. Od tego roku dają obręcze z wewn.22 do opon 32c. Reasumując....cena/koszty.

• +1 pomógł 1
Napisano

Widze że Kellys ma duży zapas kół z lat '90 do wszystkich kategorii. Mój Gate 30 z 2024 (fabryczne opony 2,1") ma obręcze o szerokości 21mm i w dodatku prawdopodobnie nie tubeless... Problem rozwiązali mi nasi wschodni przyjaciele z OTVTO za ~1300zł :)