Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozkręcasz na max to pokrętło w stronę ramienia, składasz, skręcasz korbę. A tym pokrętłem kasujesz luz poprzeczny. Popularne rozwiązanie, choćby w sramach. W Shimano rolę tego pierścienia pełni ten plastikowy dekielek który się przykręca ręką zanim się zakręci śruby na ramionach lewej korby.

• +1 pomógł 1
Napisano

Stosunkowo dużą siłą się taką korbę przykręca, żeby odkręcić trzeba się czasami spocić i wymyślać patenty na zablokowanie ramion. Jak kiedyś w rozwiązaniach na kwadrat. W shimano xtr próbowali coś takiego naśladować ale od 2 gen już jest jak w niższych grupach.

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Panowie jest f**kup. Ta korba z blatem nie wchodzi mi do ramy. Oś korby jest krótsza o jakieś 10mm niż moja obecna Deore M590. Dałem blat z offsetem 6mm. Dodatkowo ramiona korby są oddalone od tylnych widełek jakieś 2-3mm. Ramiona są proste nie rozchodzą się na zewnątrz. Ktoś polecił ta korbę w chińskim wątku no i się skusiłem. Zakładam, że korba bardziej do szosy/gravela albo ram które mają wąskie tylne widły. W takim układzie czy może ktoś polecić sprawdzoną korbę 170 mm z Ali do MTB ?  Rama ma z tyłu oś QR. Napęd 1x11.   

Edytowane przez mateoJazz
Napisano
4 godziny temu, mateoJazz napisał:

Panowie jest f**kup. Ta korba z blatem nie wchodzi mi do ramy. Oś korby jest krótsza o jakieś 10mm niż moja obecna Deore M590. Dałem blat z offsetem 6mm. Dodatkowo ramiona korby są oddalone od tylnych widełek jakieś 2-3mm. Ramiona są proste nie rozchodzą się na zewnątrz. Ktoś polecił ta korbę w chińskim wątku no i się skusiłem. Zakładam, że korba bardziej do szosy/gravela albo ram które mają wąskie tylne widły. W takim układzie czy może ktoś polecić sprawdzoną korbę 170 mm z Ali do MTB ?  Rama ma z tyłu oś QR. Napęd 1x11.   

Zwroty na Ali są teraz bardzo sprawne, szybkie (i darmowe) kasa często wraca zanim w ogóle paczka dotrze do nadawcy.

• +1 pomógł 2
Napisano
2 minuty temu, mateoJazz napisał:

@Dokumosa Zapodasz pierwszy link jeszcze raz ? Ten nie działa 

I jak to jest z offsetem zębatki ? Jaki brać ? 

Masz na stronie tabelkę, jaki offset wybrać. Wszystko zależy od szerokości tylnej osi (BOOST 142, 148, 148+). 

Napisano (edytowane)
12 minut temu, mateoJazz napisał:

@Dokumosa Zapodasz pierwszy link jeszcze raz ? Ten nie działa 

I jak to jest z offsetem zębatki ? Jaki brać ? 

https://pl.aliexpress.com/item/1005007789810302.html

Jeśli w rowerze masz linię łańcucha 50mm (szerokość montażowa osi tylnej 135/142mm) to 6mm. Jeśli linia 53 (boost, czyli szerkość montażowa 141/148) to offset 3mm.

Co do zębatki to pasują oczywiście wszystkie w standardzie SRAM DM (często na ali oznaczane GXP), np.: https://pl.aliexpress.com/item/1005006275211217.html

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1