mateoJazz Napisano Środa o 05:28 Napisano Środa o 05:28 Cześć, Czy montował ktoś taką korbę Evosid: EVOSID Road Crankset 165/170/175mm Hollow Crank Integrated Chainring 11/12 Speed 40/42/44/46/48/50T Direct Mount Bicycle Crank - AliExpress 18 Zastanawia mnie pierścień na obrazku. Korba ma trafić do roweru MTB. Jeszcze tego nie przymierzałem do ramy bo paczkę odebrałem późnym wieczorem. Cytuj
cervandes Napisano Środa o 06:46 Napisano Środa o 06:46 Rozkręcasz na max to pokrętło w stronę ramienia, składasz, skręcasz korbę. A tym pokrętłem kasujesz luz poprzeczny. Popularne rozwiązanie, choćby w sramach. W Shimano rolę tego pierścienia pełni ten plastikowy dekielek który się przykręca ręką zanim się zakręci śruby na ramionach lewej korby. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 07:55 Napisano Środa o 07:55 Pewnie lewe ramię mocowane w sposób równie ułomny co w SRAMach właśnie czyli osiowa śruba... Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 08:24 Napisano Środa o 08:24 (edytowane) @Dokumosa, a dlaczego ułomny? Co jest nie tak w tym rozwiązaniu? Pytam, bo mam jedno i drugie i nie widzę większej różnicy 🙂. Edytowane Środa o 08:45 przez chudzinki Cytuj
Dokumosa Napisano Środa o 08:47 Napisano Środa o 08:47 Stosunkowo dużą siłą się taką korbę przykręca, żeby odkręcić trzeba się czasami spocić i wymyślać patenty na zablokowanie ramion. Jak kiedyś w rozwiązaniach na kwadrat. W shimano xtr próbowali coś takiego naśladować ale od 2 gen już jest jak w niższych grupach. 2 Cytuj
mateoJazz Napisano Czwartek o 06:26 Autor Napisano Czwartek o 06:26 (edytowane) Panowie jest f**kup. Ta korba z blatem nie wchodzi mi do ramy. Oś korby jest krótsza o jakieś 10mm niż moja obecna Deore M590. Dałem blat z offsetem 6mm. Dodatkowo ramiona korby są oddalone od tylnych widełek jakieś 2-3mm. Ramiona są proste nie rozchodzą się na zewnątrz. Ktoś polecił ta korbę w chińskim wątku no i się skusiłem. Zakładam, że korba bardziej do szosy/gravela albo ram które mają wąskie tylne widły. W takim układzie czy może ktoś polecić sprawdzoną korbę 170 mm z Ali do MTB ? Rama ma z tyłu oś QR. Napęd 1x11. Edytowane Czwartek o 06:28 przez mateoJazz Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 10:49 Napisano Czwartek o 10:49 Bo to korba szosowa (węższe OLD, krótsza oś i linia łańcucha obecnie pewnie ze 43mm). Oddać musisz. Z takich których ja używam w MTB i spisują się idealnie: https://pl.aliexpress.com/item/1005007789810302 https://pl.aliexpress.com/item/1005001985030255.html 1 Cytuj
mateoJazz Napisano Czwartek o 11:16 Autor Napisano Czwartek o 11:16 (edytowane) @Dokumosa Zapodasz pierwszy link jeszcze raz ? Ten nie działa I jak to jest z offsetem zębatki ? Jaki brać ? Edytowane Czwartek o 11:17 przez mateoJazz Cytuj
keltu Napisano Czwartek o 11:16 Napisano Czwartek o 11:16 4 godziny temu, mateoJazz napisał: Panowie jest f**kup. Ta korba z blatem nie wchodzi mi do ramy. Oś korby jest krótsza o jakieś 10mm niż moja obecna Deore M590. Dałem blat z offsetem 6mm. Dodatkowo ramiona korby są oddalone od tylnych widełek jakieś 2-3mm. Ramiona są proste nie rozchodzą się na zewnątrz. Ktoś polecił ta korbę w chińskim wątku no i się skusiłem. Zakładam, że korba bardziej do szosy/gravela albo ram które mają wąskie tylne widły. W takim układzie czy może ktoś polecić sprawdzoną korbę 170 mm z Ali do MTB ? Rama ma z tyłu oś QR. Napęd 1x11. Zwroty na Ali są teraz bardzo sprawne, szybkie (i darmowe) kasa często wraca zanim w ogóle paczka dotrze do nadawcy. 2 Cytuj
DEFTONES Napisano Czwartek o 11:20 Napisano Czwartek o 11:20 2 minuty temu, mateoJazz napisał: @Dokumosa Zapodasz pierwszy link jeszcze raz ? Ten nie działa I jak to jest z offsetem zębatki ? Jaki brać ? Masz na stronie tabelkę, jaki offset wybrać. Wszystko zależy od szerokości tylnej osi (BOOST 142, 148, 148+). Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 11:27 Napisano Czwartek o 11:27 (edytowane) 12 minut temu, mateoJazz napisał: @Dokumosa Zapodasz pierwszy link jeszcze raz ? Ten nie działa I jak to jest z offsetem zębatki ? Jaki brać ? https://pl.aliexpress.com/item/1005007789810302.html Jeśli w rowerze masz linię łańcucha 50mm (szerokość montażowa osi tylnej 135/142mm) to 6mm. Jeśli linia 53 (boost, czyli szerkość montażowa 141/148) to offset 3mm. Co do zębatki to pasują oczywiście wszystkie w standardzie SRAM DM (często na ali oznaczane GXP), np.: https://pl.aliexpress.com/item/1005006275211217.html Edytowane Czwartek o 11:30 przez Dokumosa 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi