Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc drodzy Forumowicze,

Napisalem pierwszy post na forum, rozpisalem sie na 2 strony A4, mialem jakis blad i zostalo "cze", ktore szybciutko mi usunieto, a cala tresc oczywiscie poszla w p...

Skroce to co napisalem. Mam naped CUES 1x10, chcialbym wymienic kasete na taka, ktora ma mniejszy zakres, a ciasniejsze stopniowanie. Z jednej strony uwielbiam prostote i prace napedow 1x, z drugiej strony nie rozumiem dlaczego pakuja do wiekszosci rowerow kaset zywcem wziete z MTB, gdzie zakres jest bardzo szeroki i najlzejsze i niejciezsze biegi sa bezuzyteczne dla Kowalskiego jezdzacego po asfalcie i szutrze,  na plaskim uzywam 2 biegow i i tak nie jest to moja wymarzona kadencja - albo krece jak krolik, albo jest juz troche za twardo i obciazam kolana. Mialem Marina Presidio 1 z napedem Altus 1x8, nie mialem zadnych problemow. 

Co musze wiedziec o wymianie kasety? Jaka kasete 1x10 byscie polecali? Dziekuje serdecznie z gory za wszystkie wypowiedzi!

Napisano

a która masz kasete i jaki rower? Wg shimano nie masz za dużego wyboru. Tutaj 3 wersje 10 rzedowej kasety https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components/pdp.P-CS-LG400-10.html

tutaj dwie wersje: https://bike.shimano.com/pl-PL/products/components/pdp.P-CS-LG300-10.html

Tylko,ze stopniowanie wszędzie takie samo a przypuszczam,że używasz tych dwóch przełożeń gdzieś między 11 a 20

Musisz do cuesa dopasować linkglide choć widziałem w necie filmy gdzie pasuje kaseta  5100 do 11 rzędowego napędu cues ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, na stojaku często wszystko dobrze działa😆

Napisano

Nie wiem, jaką masz dokładnie przerzutkę, ale ta, co idzie do cues 10x1 według Shimano obsługuje kasety mające minimum 48T (a maksimum 50T) więc jakaś mniejsza nie będzie pasowała (zapewne nie da się jej odpowiednio zbliżyć). Te mniejsze kasety są do układów 10x2. kaseta 11s 5100 (mam) też jest wielka i ma dziurę między 15 a 18. Ja planuję po zużyciu kasety wymienić wszystko na 12s z kasetą 11-51. Bo choć jestem z miasta na Mazowszu, to jest skarpa wiślana i nie lubię pchać roweru. Nie boli tak fakt, że masz "niepotrzebne" biegi, ale, że jest dziura na 3 zęby w najczęściej używanej okolicy. Mam w drugim rowerze 12x i tam jest lepiej.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Mój rower to Kross Esker FL z 2025 roku. Mam też Gianta Roam z Cuesem 1x11 i problem jest bardzo podobny, tylko na tym drugim rowerze się taczam po lesie, więc mi to tak nie przeszkadza. 

PS. Dostałem warna za nieużywanie polskich znaków, szkoda, że nie mam polskiej klawiatury i muszę klepać od teraz na telefonie. Widzę, że rygor jak w pruskiej szkole.

Napisano (edytowane)

OFF Topic

To nie rygor, to szacunek do innych osób czytających wątek.

Dodaj sobie drugi układ klawiatury, w czym problem?

Edytowane przez smw44199
Napisano

JWO, jest dokładnie tak jak piszesz, haha, służbowy komp😂

Jeśli mam niewielkie możliwości wyboru kasety, to może zabawa z wymianą korby na mniejszą, by coś zdziałała? 

Napisano

Nie znam się na cuesie, linkgljadzie i tych nowych tworach Shimano ale uważam że do jazdy amatorskiej najlepsza sekwencja w kasetach jaką można mieć to 15-17-19-21-24-28. Skoki wyraźne ale bez odczucia dziur. Jak dobierzesz tak przednią zębatkę żeby najczęściej używaną koronką było 19 to jest ideał. Zrobiłbym wszystko żeby móc mieć to w rowerze.

Napisano

@chrismelto chyba też troche indywidualna sprawa tak mi się wydaje, bo sam wolę 10-12-14-16-18 12 rzędów

czy też 11-12-14-16-18 w 9 rzędów.

W podanym przez Ciebie mam podobnie do autora albo za miekko albo za twardo a jeżdże z wysoką kadencją. Mam porownanie z 9 rzedową kasetą 11-34 lub 11 rzędową 11-51 gdzie stopniowanie wystepuje takie jak napisałeś

Napisano

Ech, czyli musiałbym wymienić całą korbę prawda? 

Nie wiem jak oni projektują te napędy, zwłaszcza, że Cues miał być właśnie takim średniakiem do rekreacyjnej jazdy. A moim zdaniem rekreacyjna jazda to ani wspinanie się na Klimczok, ani dokręcanie z górki po szosie do 50 km/h. 

W tym roku przerobiłem już Cube'a Nulane One - szedł jak zły przy dużych prędkościach, ale brakowało właśnie elastyczności w "normalnej" jeździe po płaskim. Potem miałem Marina  Kentfielda, jeszcze większy zakres i jeszcze większe skoki, co przy 7 biegach sprawiało, że był bezużyteczny. Teraz się męczę na tym Eskerze i poważnie się zastanawiam nad przeproszeniem się z napędem 2x, chociaż wolałbym już do tego nie wracać z innych względów.

Napisano

myslisz,ze korba coś zmieni? najczęściej wystepujace są zebatki w liczbie parzystej. Dasz większą to bedziesz jezdzil na lżejszym przełozeniu z tylu, dasz mniejszą to na twardszych ale stopniowanie nadal bedzie co dwa "na dole" co trzy "na srodku" i co różnie 😆 "na górze". Nie wiem zastanawiam się, bo ja zawsze załatwiałem to kasetą, korba u mnie zostawała ta sama.

Cytat

Nie wiem jak oni projektują te napędy, zwłaszcza, że Cues miał być właśnie takim średniakiem do rekreacyjnej jazdy

no i dla rekreacyjnych rowerzystów którzy nawet nie wiedzą o czym piszesz😆 taki zwykły kowalski się nad tym nie zastanawia i nie wie,że coś mu nie pasuje tylko pedałuje i jedzie.

Napisano

Z tego co się orientuję, kasety Cues 9/10/11 rzędów różnią się tylko liczbą zębatek - ich rozstaw jest taki sam. Mam 9 rzędową kasetę cues 400 którą obsługuję 'starą' manetką 10rz. Konkretnie Deore 592 + Manetka Tiagra.

Z tego zaś wniosek, że dowolna 10 rzędowa kaseta powinna się z Cuesem 10 rzędowym zgrać.