Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 9.05.2025 o 13:31, Danieru_san napisał:

Jestem posiadaczem EXCEED-a i sobie chwalę. Oczywiście trzeba poczekać na promocję, bo obecny model jest w sprzedaży dopiero od miesiąca. Wiadomo, że to nowa gama modelowa, więc na początku sezonu zawsze kosztuje więcej. Ale za 2–3 miesiące na pewno będzie można kupić go taniej. Moim zdaniem osprzęt jest w porządku — Deore to tania i łatwa w wymianie grupa, a hamulce SLX w zupełności wystarczą dla amatora. Z czystym sumieniem polecam, choć wiadomo, że to subiektywna opinia.

Ale tyłka też nie urywa jak za 9k. Amor w wersji Silver. Dwa. Hamulce 2-tloczkowe.

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 01:30, serwus napisał:

Dzięki za odpowiedzi, poszukam na stronkach konkretnych modeli i jakby co dopytam tutaj. Ogólnie widzę jednak tendencję, że im droższy rower, tym mniejsza szansa na otwory na bagażnik. 🙁 

Byłem wczoraj w jeszcze jednym sklepie. Krosy mają lepszą pozycję do jazdy dla mnie, ale nie podoba mi się wąska opona, w modelach, które oglądałem, niby można było dać szerszą oponę, ale w każdym przypadku ograniczał jej szerokość widelec. Ciężko mi stwierdzić jak maksymalnie szerokie opony by tam weszły, w katalogach nie widziałem takiej informacji. Mój obecny rower ma w katalogu 1.65 cala (przynajmniej taką informację znalazłem dla nowszego rocznika). 

Zastanawiałem się nad takimi rozwiązaniami:

- wziąć krosa/trekkinga i zamontować do niego najszersze możliwe opony

- wziąć MTB i zmienić mostek na regulowany lub taki po prostu z bardzo dużym kątem, ewentualnie dodać jakąś przedłużkę do mostka (widziałem w jednym serwisie rowerowym takie rozwiązanie) 

No i też warto dodać, że to 6k to taka "płynna górna granica". Jak coś będzie w połowie tek ceny, ale łączyło najważniejsze dla mnie cechy, to nie ma problemu. Nie szukam najwyższej klasy sprzętu, tylko czegoś dobrze dopasowanego do mnie i moich biednych pleców. 😀

Dobrze myślisz. Na twoim miejscu szukałabym jednak czegoś w MTB + mostek z regulacją (ew. kierownica kiedyś tam). Budżet 6 tys. zł jest już ok. Możesz wybierać. Problem o którym powyżej pisałeś. Nie znajdziesz otworów pod bagażnik, i błotniki czy stopkę. Też to zauważyłem. Drożej, a nie ma. W jednym masz rację. Z rowerem trzeba się polubić, a to trudno wykonać zdalnie. Więc wybór zostaje ograniczony do sklepów. Sam szukam, i też mam te same problemy. Ciężko pogodzić b.dobry osprzęt z kupnem w sklepie na miejscu. Praktycznie niemożliwe.

Napisano (edytowane)

Cannondale Trail SL 3 ma mocowania pod bagażnik i stopkę, sztywne osie. Jest ich kupę na olx. Dla ciebie L-ka będzie dobra

Edytowane przez thetere
Napisano (edytowane)

@UP

Niestety, jestem z południa, takie wycieczki do Warszawy odpadają. 😅

W dniu 13.05.2025 o 21:51, thetere napisał:

Cannondale Trail SL 3 ma mocowania pod bagażnik i stopkę, sztywne osie. Jest ich kupę na olx. Dla ciebie L-ka będzie dobra

Byłem w jeszcze jednym sklepie. Ten sklep niby był partnerem Cannondale, ale mieli tylko jeden tani model w dwóch różnych rozmiarach, mało wygodny.

Za to ten poniżej praktycznie bez zmian był bardzo wygodny i do tego spełniał moje wymagania, czyli 29", otwory na bagażnik, niezbyt przechylona pozycja, dużo przerzutek, blokada amortyzatora na manetce. Rozmiar L:

https://www.gtbicycles.pl/rowery/gorskie-sztywne/xc-sport/avalanche-elite-29-g27201m29

Z tego co widzę, to wszystkie w tej ofercie mają podobną geometrię, co sądzicie o tych droższych modelach z tej listy?

https://www.gtbicycles.pl/rowery/gorskie-sztywne

Np. taki tutaj:

https://www.gtbicycles.pl/rowery/gorskie-sztywne/xc-sport/avalanche-expert-29-g27101m29

Edytowane przez serwus
Napisano
1 godzinę temu, Thomass13 napisał:

Takie rozwiązanie jest z tyłu czy z przodu?

Nie zauważyłeś czy nie patrzyłeś? 🙂

Lewy tył. Nie wierzę żeby zrezygnowali z tego śmiesznego rozwiązania. To była jedna z kilku rzeczy, która zadecydowała o zwrocie tego roweru. W sumie bardzo dobrze się złożyło 👍

Napisano (edytowane)

Ja tam śmigam od ponad miesiąca na nim i nie narzekam. A wiesz po co to jest zrobione. A po to żeby nie trzeba było całej oski wyciągać do demontażu koła. 

Edytowane przez Thomass13
Napisano

@Thomass13 - tylko, że wyjęcie całej osi powoduje łatwiejsze wyjęcie koła, a po drugie zastosowane rozwiązanie zmniejsza zalety z posiadania sztywnej osi poprzez większą podatność ramy - dla mnie pół środek i trzeba świadomie podejść przy wyborze :).

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Wymienione modele GT wypadają kiepsko - przynajmniej jeśli chodzi o cenę, i co za nią dostajemy. Jeżeli pozycja i zastosowane rozwiązania, oraz osprzęt odpowiadają, to możesz przemyśleć (jednak SX i Boost 141 zdecydowanie na minus, i w tym tańszym bardzo wąskie obręcze). 

Napisano
1 godzinę temu, afly napisał:

@Thomass13 - tylko, że wyjęcie całej osi powoduje łatwiejsze wyjęcie koła, a po drugie zastosowane rozwiązanie zmniejsza zalety z posiadania sztywnej osi poprzez większą podatność ramy - dla mnie pół środek i trzeba świadomie podejść przy wyborze :).

Przy mojej wasze jaka mam czyli niecałe 72 kg jest to bez znaczenia. 

Napisano (edytowane)

😔

2 godziny temu, KrissDeValnor napisał:

Wymienione modele GT wypadają kiepsko - przynajmniej jeśli chodzi o cenę, i co za nią dostajemy. Jeżeli pozycja i zastosowane rozwiązania, oraz osprzęt odpowiadają, to możesz przemyśleć (jednak SX i Boost 141 zdecydowanie na minus, i w tym tańszym bardzo wąskie obręcze). 

Pytanie, gdzie dostanę lepsze modele za tę cenę? Ten rower dałem radę stacjonarnie radę przymierzyć, więc mógłbym zamówić wyższy model z taką samą geometrią. Dosłownie we wszystkich sklepach, które odwiedziłem, sytuacja wygląda tak: połowa oferty to elektryki, 20 procent to grawele i szosowe, 20 procent to albo względnie tanie (i słabo wyposażone) MTB hardtail, albo bardzo drogie fulle. Reszta to kilka tanich crossów, trekkingów i miejskich. Nie zamówię przecież drogiego roweru przez internet, jeżeli mój zadek go nie przymierzył. 😔

Jak i gdzie kupujecie rowery, sprawdzacie je przed zakupem jakoś? 

Edytowane przez serwus
Napisano
4 godziny temu, Thomass13 napisał:

Przy mojej wasze jaka mam czyli niecałe 72 kg jest to bez znaczenia. 

Co nie zmienia faktu, że to bezsensowne rozwiązanie a argument o ułatwieniu demontażu jest mocno nietrafiony. Bo i co można by jeszcze usprawnić w demontażu koła montowanego na sztywnej osi ? 🙄

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, serwus napisał:

Jak i gdzie kupujecie rowery, sprawdzacie je przed zakupem jakoś? 

W necie, jak 99% rzeczy oprócz spożywki. 

Sprawdzam specyfikację, upewniając się, że specyfikacja jest zgodna. 

Jak mi nie pasuje to zwracam. 

Napisano
53 minuty temu, KNKS napisał:

Co nie zmienia faktu, że to bezsensowne rozwiązanie a argument o ułatwieniu demontażu jest mocno nietrafiony. Bo i co można by jeszcze usprawnić w demontażu koła montowanego na sztywnej osi ? 🙄

Dlatego każdy wybiera to co uważa za słuszne :). A czy takie rozwiązanie jest lepsze czy gorsze to dopiero zwerfikuje czas w trakcie użytkowania roweru. 

Napisano

Bylibyście w stanie podać tak z 2-3 dobre modele, które często są spotykane w sklepach stacjonarnych? Może nawet wyższe w stosunku do tych spotykanych, ale z takimi samymi ramami? 

Napisano
Cytat

Trochę nie jestem pewien rozmiaru, w GT miałem dobre L, tutaj wydaje mi się, że XL ma bliższą geometrię do tej L GT. W sklepie oglądałem któregoś Canondale z tańszych modeli, ale mieli tylko do L właśnie. 

Zwróć uwagę na "Standover" oprócz podstawowych wymiarów, na XL też pojeździsz, ale przy twoim wzroście to raczej bardziej przypominałoby trekinga jak mtb. Za dużej ramy nie skrócisz, a lekko za małą zrekompensujesz mostkiem lub sztycą.

• +1 pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Takie pytanko, czym różnią się poszczególne modele Cannondale Trail SL, np. Trail SL 2Trail SL 1? Domyślam się, że "częściami", ale czy dopłata ma uzasadnienie? :) Ogólnie jedynki chyba nie da się w Polsce obecnie dostać (w rozmiarze L).

Napisano

Nie można edytować, więc pozostaje podbicie. 😕 Przejrzałem internety i inne tematy i takie modele udało mi się wytypować:

1. Cannondale Trail SL 2 29 rozmiar L
  2. Trek Marlin 7 Gen 3 2025 keswick rozmiar L
  3. GT Avalanche Expert 29

Kierowałem się głównie obecnością otworów montażowych na bagażnik. Poza tym jest jeszcze ten oryginalny pomysł, czyli Giant 0. Z wymienionych rowerów byłem w stanie tylko sprawdzić stacjonarnie Gianta i GT (niższy model, ale z identyczną ramą). Myślę, że mógłbym ewentualnie zamówić przez internet w sklepie, który umożliwia zwrot (ale już mnie boli na samą myśl o ewentualnym odsyłaniu).