Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Waga fajna, tylko po co przepłacać skoro za połowę tej ceny można mieć Jack Rabbita ;) W ogóle temat lekkich opon jest trudny, bo chyba nie ma takiej opony która byłaby w okolicach 500-550g a jednocześnie nadawała by się na błoto i mokry teren, a jednocześnie dobrze sobie radziła i była szybka na suchym. Taki Jack dobrze pojedzie jak jest sucho i twardo ale już na błocie będzie tańczył. Chyba że ktoś ma jakieś doświadczenia i znalazł oponę uniwersalną ale lekką.

Napisano
Cytat

Dziewczęta i chłopcy. A CST Jack Rabbit II PRO EPS 120tpi to bardziej jest pod względem oporów na twardym jak Race King czy jak Ikon?

ja bym powiedział patrząc po bieżniku,ze bliżej jej do ikona ale tego z fotki, te nowsze inaczej wygladają ale skoro są podobne do poprzednich a pamiętam,że lepiej jeździło się na Race Kingach wysnułbym przypuszczenie,że Jednak Race King

20150209_045057.jpg

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, michalr75 napisał:

Taki Jack dobrze pojedzie jak jest sucho i twardo

O ile na tym twardym np. grubym żwirze wytrzymają boczne ścianki...

4 godziny temu, Przecietny napisał:

pewnie chodzi Ci o oponę pod mleko?

Jak pod mleko to ja bym w ogóle szczerze odradzał Jack`a, bo albo się uda albo nie, a nawet jak się uda to nie jest to to co powinno być 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Nie udać się może tylko w wersji SF, ale przy kiepskim mleku. EPS uszczelnia się zawsze i wszystkim. Nawet pompką podłogową można ją wstrzelić przy odrobinie wprawy i szczęścia. Przerobiłem już tych opon kilkanaście w swoich rowerach. ;) Raz kumpel prosił o poradę, bo wziął wersję SF, oddał do jakiegoś serwisu handlującego KTM i nalali mu tam jakiegoś "firmowego" mleka o konsystencji zwykłego UHT - wszystko wypłynęło porami w ściankach. Zaleciłem mu zastosowanie innego, sprawdzonego i znanego uszczelniacza, i wszystko zagrało.

Napisano (edytowane)

No nie , SF i mleko to nie  za bardzo. Kończy się tak jak na zdjęciach , a chłopaki z mojego serwisu wiedzą co robią . Odpuściłem i wleciły TPU. 

6aed1c04-ced2-454e-a145-d574544ad0c6.jpeg

1452c5fc-df85-4c82-8709-023808eaf942.jpeg

Edytowane przez marcin_ostrów
Napisano (edytowane)

@TheJW, wiem, że jesteś fanem Rabbita, ale ja mam zupełnie odmienne doświadczenie...

Opony EPS + Stan`s - niby się niektóre obręcze uszczelniły, ale co tydzień schodziło tyle powietrza, że ruszyć się nie dało. 

Po zmianie wszystkich opon na Schwalbe po tygodniu w zasadzie można by nie dobijać wiatru 🙂.

Waga to nie wszystko...

19 minut temu, TheJW napisał:

Nawet pompką podłogową można ją wstrzelić przy odrobinie wprawy i szczęścia.

A to się zgadza, bo mają tak papierowe ścianki, że można bez problemu chwycić je w palce i naciągnąć na brzegi obręczy 🙂.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

No właśnie. Leciutka oponka jest fajna na wadze. A generalnie chyba każdemu z nas zależy na tym, żeby po zamleczeniu można było o oponach zapomnieć i tylko czasem napompować i tyle. Ja mam obecnie zestaw RaRa tył i RaRo przód, Super Race Speed. Zero problemów z kapciami (stans) i uciekaniem mleka, powietrza. Kolega z kolei na Stansie ma Race Kingi Protection. Całe mokre na ściankach, koła musi pompować dzień w dzień, dolewa uszczelniacza po 20-30ml co miesiąc.

Dlatego ja powoli się zastanawiając co kupić, czego spróbować chyba odpuszczę półkę 5xx g i pokornie będę siedział na 650g i więcej. Dubnitale Trail Rapid na przykład, które są wzmocnioną i cięższą odrobinę oponą od Dubnital Race Rapid. Te kilkadziesiąt gramów może zaowocować kompletnie innymi doświadczeniami pod kątem niezawodności kół.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dubnital też jest drogi jak nieszczęście, w stosunku waga/cena/jakość to w zasadzie JR nie maja konkurencji, wagowo z dętkami TPU wyjdzie pewnie lżej niż na mleku. Tyle ze trzeba mieć na uwadze ze to nie jest opona na błoto, choć w sumie miałem Vredesteiny Black Panther Superlite które na błocie i piachu pływały jak szalone i dałem na tym radę jeździć, więc na JR'ach będzie pewnie podobnie.

Edytowane przez michalr75