Dokumosa Napisano Wtorek o 10:10 Napisano Wtorek o 10:10 W moim przypadku niezależnie czy garmin, igpsport, cycplus czy wspomniany geoid to pomiar prędkości średniej (i dystansu) z GPS jest obarczony błędem 10-15% (zaniżają) w stosunku do czujnika z koła czy też dokładnego policzeniu trasy mapowej przez np. stravę. W gęstym lesie często licznik z GPS pokazuje prędkiść "chwiową' np. 12kmh a rzeczywista prędkość to okolice 20. 1 Cytuj
Pabliktooo94 Napisano wczoraj o 08:03 Napisano wczoraj o 08:03 Zakupiłem licznik wraz z czujnikami prędkości ikadencji, uchwytem, szkłem i etui. Udało się trafić za jakieś 215zł taki zestaw. Zaczynam go testować. Pojawiają mi się jeszcze pierwsze pytania. Czy pokazywana na liczniku prędkość zawsze jest z GPS, czy jak mam czujnik prędkości to leci po czujniku prędkości? W zasadzie jak ten czujnik prędkości działa? Zamontowałem zgodnie z instrukcją oraz wszystko połączyłem. Zauważyłem, że jest też w aplikacji opcja wyboru roweru. Dopisałem rower ale nie ma tam mojego rozmiaru koła 29x2,4 czy to ma znaczenie czy prędkość i tak wychwytuje GPS i czujnik? Generalnie jak sobie jadę bez żadnej wytyczonej trasy to wciskam tylko start i później łączne km pokażą się w statystykach albo trzeba zapisywać te wszystkie aktywności? Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 08:21 Napisano wczoraj o 08:21 (edytowane) Jesli masz wszystko sparowqne u skonfugurowane poprawnie to lrędkość powinna zawsze iść z czujnika prędkości. Nawet jak rower stoi i kręcisz kołem powinien licznik pokazywać prędkość. Obwód koła jest kluczowy dla poprawnych wskazań prędkości i dystansu w przypadku czujnika. Nie możesz wpisać z palca obwodu? Edytowane wczoraj o 08:21 przez Dokumosa Cytuj
the_woocash Napisano wczoraj o 09:10 Napisano wczoraj o 09:10 W dniu 22.07.2025 o 12:10, Dokumosa napisał: W moim przypadku niezależnie czy garmin, igpsport, cycplus czy wspomniany geoid to pomiar prędkości średniej (i dystansu) z GPS jest obarczony błędem 10-15% (zaniżają) w stosunku do czujnika z koła czy też dokładnego policzeniu trasy mapowej przez np. stravę. W gęstym lesie często licznik z GPS pokazuje prędkiść "chwiową' np. 12kmh a rzeczywista prędkość to okolice 20. Albo to czujnik z koła zawyża W moim przypadku na CC600 właśnie tak było, już nie mówiąc o tym że obwód jaki podaje się w czujniku ma się nijak do rzeczywistości. Dopiero po przesiadce na Karoo 3 który jest w stanie automatycznie skorygować podany obwód, dane z koła zaczęły być zbieżne (nie idealnie takie same, więc zgodnie z oczekiwaniami) z danymi z GPS. Cytuj
Pabliktooo94 Napisano wczoraj o 09:16 Napisano wczoraj o 09:16 52 minuty temu, Dokumosa napisał: Jesli masz wszystko sparowqne u skonfugurowane poprawnie to lrędkość powinna zawsze iść z czujnika prędkości. Nawet jak rower stoi i kręcisz kołem powinien licznik pokazywać prędkość. Obwód koła jest kluczowy dla poprawnych wskazań prędkości i dystansu w przypadku czujnika. Nie możesz wpisać z palca obwodu? A w którym miejscu podaję ręcznie obwód koła do czujnika? W tym menu dodawania roweru można ręcznie to zmieniać ? Muszę sprawdzić z aplikacjami na telefonie czy prędkość jest poprawna, ale jak zakręciłem kołem to widziałem, że prędkość jest pokazywana, ale bardzo późno zmieniają się wartości a koło już ledwo się kręci. Czy w takiej sytuacji dystans zostaje jednak zaburzony? Czy dystans zlicza GPS? Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 10:19 Napisano wczoraj o 10:19 (edytowane) Przeklikaj sobie aplikację, nie pamiętam gdzie to było, ale można ustawić z palca dowolny rozmiar koła. Jak masz czujnik prędkości na kole to bierze prędkość z czujnika Edytowane wczoraj o 10:19 przez smw44199 Cytuj
Pabliktooo94 Napisano wczoraj o 10:43 Napisano wczoraj o 10:43 (edytowane) Sprawdzę to i zmienię ten rozmiar koła ręcznie. Tak jak pisałem, będę testował i jak coś się pojawi to wrócę z pytaniami. Edytowane wczoraj o 10:44 przez Pabliktooo94 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi