ernorator Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego GPLama w swoim filmie mówi, że wszystko jest na X40 X50. 1 Cytuj
pecio Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego (edytowane) Jedynie co mnie martwi to czy nowa Variatka będzie gadać z Smart Bike Lights ( moja ulubiona apka .....ogromne możliwości konfiguracji) . A może Garmin dopieści obsługę w Edku. Z pierwszych doczytanych informacji wynika , że będzie możliwa "szeroka " opcja konfiguracji w Connect . Na razie to tylko spekulacje / domysły które już za momencik , już za chwileczkę ......... rozwieją się jak mgła nad Nowym Targiem 😁 Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!! Przy takim podejściu należy Garmina ( lub UE za wymóg ) całować po pupie bo zapewnia długowieczność konstrukcji . Edytowane 6 Lutego przez pecio 1 Cytuj
Greg1 Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego Cytat Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!! Przy takim podejściu należy Garmina ( lub UE za wymóg ) całować po pupie Czyli co, niedługo powrócimy też do smartfonów z wymiennymi bateriami 😁 3 Cytuj
Eathan Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego To jest świetna wiadomość bo na 110% będą baterie i nie będą to musiały być produkty Garmina. Cytuj
ernorator Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego Garmin ze swoimi pomysłami może np. chipa jakiegoś wsadzić do baterii, żeby nie dało się 3rd party baterii wsadzić. Jak nie to Aliexpress + ileś tam euro za paczkę od 1 lipca. Cytuj
pecio Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego (edytowane) Żeby kogoś nie kusiło kupno tej nowej Varii u Niemca. Na rynek "szprechaczy" jest wersja lepiej wykastrowana od eunucha w haremie sułtana. Jest z dopiskiem Varia RearVue 820 StVZO . A tak nawiasem to te niemieckie normy są takim samym zaawansowanym debilizmem jak lansowanie "zielonego ładu " i wygaszenie / demontaż elektrowni jądrowych . Ale chcą to mają światełko co się "zlewa z tłumem " . 😁 Tylko ich "merce" mogą walić po oczach "matrycówkami" . Edytowane 7 Lutego przez pecio 3 Cytuj
Greg1 Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego A najlepsze jest to, że jak tam mieszkałem 3 lata jak byłem na kontrakcie i zresztą też mieszkam przy samiuśkiej granicy i głównie jeżdżę po niemieckiej stronie, to ani razu czy to w dzień czy po zmroku nie zatrzymał mnie żaden funkcjonariusz Deutsche Polizei za mrugające światła. Kiedyś nawet na rowerostradzie przez środek miasta kilka razy mieli "akcję światło" i zatrzymywali tych co świateł nie mieli a mnie z migającym nie zatrzymali Cytuj
pecio Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego @Greg1 zawsze można im rzucić hasło -" konwencja wiedeńska" . Zwroty mandatów mają już doskonale przećwiczone. 😁 Cytuj
pecio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) Oto parę fotek i moich "przemyśleń"😉 na temat nowej Variatki. Oprócz portu USB-C ma w końcu w standardzie smyczkę i sensowne "zawiesie " pod nią. Tak się prezentuje w mocowaniu pod siodełkiem A teraz odnośnie "pracy" . Jak sparujemy po ANT+ to mamy jak zwykłą Varię 515. Żeby działały wszystkie bajery musimy parować w trybie "zabezpieczonego" Bluetooth'a. Reszta po trochu dłuższej zabawie tym nowym świecidełkiem 😁 Edytowane 12 godzin temu przez pecio Cytuj
Eathan Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu a co to tryb zabezpieczonego BT? Czym się to różni od normalnego parowania z EDGE? Cytuj
HSM Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu @Eathan zapewne chodzi o szyfrowany/kodowany kanał BT, z którego mogą korzystać wyłącznie liczniki Garmina z serii x40 /x50 z najnowszym fw i który - zgodnie z zapowiedziami samego Garmina nie będzie dostępny dla konkurencji. Garmin po prostu zamyka ekosystem swoich zabawek i jak chcesz korzystać z reklamowanych nowych funkcji radaru (wykrywanie pojazdów na różnych pasach, kategoryzowanie pojazdów ze względu na spodziewane zagrożenie (głównie ze względu na wielkość)... i pewnie coś jeszcze (trzeba doczytać), to musisz mieć licznik Garmina i sparować go po tym "bezpiecznym" BT. Dla liczników konkurencji (sparowanych po ant+) ta Varia będzie zachowywała się jak poprzednia generacja. Myślę, że to jest powolny kierunek, w którym zdąża Garmin. Będzie więcej produktów, których marketingowy selling point będzie działał tylko z nowymi Garminami. 1 Cytuj
Eathan Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Jasna sprawa. Zdecydowanie o to chodzi. Domykanie ekosystemu + druga noga w postaci funkcji płatnych dodatkowo - Connect +. O ile domykanie systemu mogę przełknąć to dodatkowy abonament już nie. Nie w przypadku Garmina, gdzie płacimy sporo za urządzenie i oferowane funkcje. No chybam, że zmienią strategię i ceny spadną o 40%. Wtedy Connect + można uznać za akceptowalny. Cytuj
pecio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) @Eathan kolega @HSM udzielił wyczerpującej odpowiedzi na Twoje nurtujące pytanie . Z małym sprostowaniem z mojej strony . Garmin nie lansuje nowego standardu połączenia "Bluetooth " bo ma swój zajxxxsty ANT+. To pierxxxxna UE wymusza na producentach stosowanie "zabezpieczonego Bluetootha" , wymiennych akumulatorów czy "ujednoliconego złącza zasilania": 😁. A jak widać Garmin szybko i elastycznie wdraża wszystkie pomysły UE w porównaniu do innych "zramolałych" producentów.😉 Edytowane 11 godzin temu przez pecio 1 Cytuj
HSM Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @pecio Masz gdzieś wiarygodne źródło rewelacji, że przejście na ten niedostępny dla konkurencji BT, to "spisek cyklisto-żydo-masonów"? Bo wiesz, to że Ty - jak mniemam - nie pałasz miłością do UE, to jeszcze nie powód, żeby przypisywać jej każde zło. Powiem więcej - skoro ten zamknięty protokół komunikacji BT jest niedostępny dla konkurencji, to bardzo możliwe, że stanie się kiedyś powodem działań regulacyjnych jako czyn nieuczciwej konkurencji (co jest - jak zapewne wiesz - jedną z solidnych podstaw swobodnego rynku). Swoją drogą to niezła marketingowa ściema, bo dla mnie powody przejścia na zamknięte rozwiązania, niedostępne dla konkurencji są jasne jak słońce - uzyskanie przewagi konkurencyjnej, a że ludzie mogą się powkurzać, to dla niepoznaki nie będziemy pisać nic o "proprietary" / "colsed" / "private" tylko damy "secure" - bo przecież bezpieczniej znaczy lepiej. więc klient nie będzie się denerwował. A tak w ogóle, to można różnych rzeczy nie lubić, ale bez regulacji kogoś silniejszego niż korporacje to w życiu byś nie zobaczył w tej Varii nie tylko wymiennej baterii, ale każdy jeden sprzęt byś ładował osobną ładowarką z niepasującym do niczego innego złączem... Dziś mogę mieć jedną ładowarkę i do laptopa, i do tabletu, telefonu i różnych elektronicznych gadżetów. Powiem więcej - jeśli planuję jakiś zakup, to jest to jednym z istotnych zagadnień, jak producent sobie wyobraża ładowanie oferowanej mi zabawki. Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było. 1 Cytuj
smw44199 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Przecież powód jest prosty. Zmusić użytkownika do korzystania tylko z ich rozwiązań, analogicznie jak robi to Apple. Opowieści o bezpieczeństwie itp, to zwykła papka marketingowa mająca za zadanie przykryć prawdziwy cel zmian Edytowane 10 godzin temu przez smw44199 Cytuj
Eathan Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 10 minut temu, HSM napisał: Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było. O widzisz... Moja Flare RT się jeszcze nie popsuła, ale bateria ma już swoje lata świetności za sobą. Mam tę lampkę od 6 lat i obecnie przy jeździe w zimnie akumulator wytrzymuje nieco ponad godzinę. Muszę kupić coś nowego. Z jednej strony bardzo chciałbym nową Flare ale USB C to dla mnie podstawa. Trek nie wypuścił jeszcze serii RT z USB C, ale jest Flare City i ION City w nowej wersji z USB C. Mam nadzieję, że za chwilę będzie wersja z nowym portem ładowania. Jak Trek do wiosny nie puści nowej wersji to pójdę w MagicShine SeeMee 400 - ANT+, gigantyczny akumulator i do tego USB C Cytuj
pecio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) @HSM ta dyrektywa UE obowiązuje od sierpnia 2025 tkz. " EU RED" .https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/electrical-and-electronic-engineering-industries-eei/radio-equipment-directive-red_en Wszyscy , dosłownie wszyscy producenci urządzeń muszą się dostosować . Mało tego Garmin musiał też dostosować dostęp do Garmin Connect w przypadku przechowywania przez użytkownika " tkz. wrażliwych danych medycznych ( chodzi o zegarki z EKG). O ile bez tego wchodzisz normalnie to z chwilą rejestracji w Connect zegarka z EKG musisz już logować się wieloetapowo. Tak ,że każdy czy to Polar, Coros itd są zmuszeni do przejścia na bezpieczne standardy transmisji na linii urządzenie - czujniki. Po za tym BT to nie wymysł Garmina tylko konsorcjum IBM, Intel, Nokia , Toshiba a ten nowy standard BLE / BLE SECURE to naturalna ewolucja/rozwój . Garmin wymyślił i lansował swoje własne rozwiązanie zwane ANT+. O tym wszystkim trąbili już w zeszłym roku tacy wielcy jak GPLama, DC Rainmaker i inni. (https://www.dcrainmaker.com/2025/01/the-begining-of-the-end-for-ant-wireless.html ) Swego czasu "dymiłem " o to u Garmina to odpisali ,że to nie ich wymysł i muszą się dostosować skoro chcą działać na europejskim rynku . Edytowane 8 godzin temu przez pecio Cytuj
HSM Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @pecio Zbytnie upraszczanie złożonych spraw nie wychodzi na dobre. Nawet w tym linkowanym przez Ciebie materiale od DC Rainmakera jest wyraźnie mowa, że nie każdy scenariusz użycia komunikacji radiowej jest przez tą dyrektywę traktowany tak samo i w niekrytycznych zastosowaniach wystarczy użytkownika poinformować, że komunikacja np. między gadżetem rowerowym z tyłu a gadżetem rowerowym z przodu roweru nie przeszła żadnej autentyfikacji i jest podatna na np. podsłuchanie. Zwłaszcza, że ten radar nie ma nic wspólnego z wymianą jakichkolwiek danych poufnych dla użytkownika. Po drugie sam ant+ oferuje możliwości implementacji zarówno autentyfikacji jak i szyfrowania, ale to by wymagało podjęcia przez producentów tego sprzętu znaczących wysiłków do zmian w stosowanych profilach i o zgrozo dla profili otwartych z tych zmian mogłaby korzystać konkurencja... Po prostu z czystej kalkulacji rynkowej wielkim tego świata jak Garmin bardziej kalkuluje się po cichu i powoli dobić ant+, a że będzie można zwalić winę na złą UE, to już tylko bonus. Varia została wprowadzona na rynek teraz - czyli już po sierpniu 2025 (czyli dacie przedłużonego terminu wejścia w życie ustaleń tej dyrektywy), a przecież wciąż zawiera ten nieszczęsny ant+ (zarówno do radaru jak i do świateł) i można ją nawet podłączyć do edga 1050 nie z wykorzystaniem tego "secure" BT, tylko po ant+ właśnie (choć traci się dostęp do najnowszych funkcji). To pokazuje jedynie, że nie do końca w samym ant+ jest problem, tylko w strategicznej decyzji Garmina, żeby przy okazji całego tego zamieszania, po trochu przejść na włąsne, zastrzeżone protokoły komunikacji, a tego ant+ (który był narzędziem przewagi dla ekosystemu elektroniki fitness) porzucić. Tylko trzeba jasno powiedzieć, że nawet jeśli wszystkie urządzenia będą w końcu zgodne z dyrektywą i będą komunikowały się "bezpiecznymi" kanałami - to jest z uwzględnieniem autentyfikacji i szyfrowania, to wcale nie oznacza, że dane przesyłane tymi kanałami mają być z automatu niedostępne dla urządzeń konkurencji. To jest wyłącznie decyzja Garmina, że najnowsze usługi oferowane przez Varię 820 są zablokowane dla Wahoo, Hamerheada czy innych. Także c'mon bądźmy poważni i dorośli... Dyrektywa to jedno (bo nikt nie kwestionuje jej istnienia) , a domykanie ekosystemu Garmina przed konkurencją to drugie. Cytuj
pecio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Każda firma ma takie ciągoty do tworzenia niekompatybilnych z innymi rozwiązań i przez to dojenie klienta. Wybitny przykład to np. HP i ich system materiałów do drukarek. A Garmin wprowadzając nowe funkcje optymalizuje je do swoich " spełniających" specyfikację szpejów. Ciekaw jestem czy te nowe funkcje Varii 820 działałyby na Wahoo czy innych " chińczykach" . ABY CHODZIŁY NAWET NA GARMINIE to musisz np takiego 1040 zaktualizować do najnowszego oprogramowania. Tak ,że Garmin niczego nikomu nie blokuje. To kwestia oprogramowania. W poprzednim 30.15 nie sparujesz z wszystkimi bajerami. W najnowszym 30.18 już możesz sparować w otwartym połączeniu z całym arsenałem dogodności. Edytowane 7 godzin temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi