Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jedynie co mnie martwi  to czy nowa Variatka  będzie gadać z Smart Bike Lights  ( moja ulubiona apka .....ogromne możliwości konfiguracji) .  A może Garmin  dopieści obsługę w Edku. Z pierwszych   doczytanych informacji  wynika , że  będzie możliwa "szeroka " opcja konfiguracji w Connect . 

Na razie to tylko spekulacje / domysły  które już  za momencik  , już za chwileczkę .........  rozwieją  się jak mgła nad Nowym Targiem 😁 

Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!!  Przy takim podejściu należy Garmina  ( lub UE za wymóg ) całować po pupie  bo zapewnia długowieczność  konstrukcji . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!! Przy takim podejściu należy Garmina ( lub UE za wymóg ) całować po pupie

Czyli co, niedługo powrócimy też do smartfonów z wymiennymi bateriami 😁

• +1 pomógł 3
Napisano

Garmin ze swoimi pomysłami może np. chipa jakiegoś wsadzić do baterii, żeby nie dało się 3rd party baterii wsadzić. Jak nie to Aliexpress + ileś tam euro za paczkę od 1 lipca. 

Napisano (edytowane)

Żeby kogoś nie kusiło  kupno  tej nowej Varii u Niemca.  Na rynek  "szprechaczy"  jest wersja lepiej wykastrowana od eunucha  w haremie sułtana.    Jest z dopiskiem Varia RearVue 820 StVZO . A tak nawiasem to te niemieckie normy  są takim samym zaawansowanym debilizmem jak lansowanie "zielonego ładu " i wygaszenie / demontaż  elektrowni jądrowych .  Ale chcą to mają   światełko  co się "zlewa z tłumem " . 😁 Tylko ich "merce"  mogą walić po oczach  "matrycówkami" . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 3
Napisano

A najlepsze jest to, że jak tam mieszkałem 3 lata jak byłem na kontrakcie i zresztą też mieszkam przy samiuśkiej granicy i głównie jeżdżę po niemieckiej stronie, to ani razu czy to w dzień czy po zmroku nie zatrzymał mnie żaden funkcjonariusz Deutsche Polizei za mrugające światła. Kiedyś nawet na rowerostradzie przez środek miasta kilka razy mieli "akcję światło" i zatrzymywali tych co świateł nie mieli a mnie z migającym nie zatrzymali

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Oto parę fotek i moich  "przemyśleń"😉 na temat nowej Variatki.

20260216_101505.jpg

20260216_101728.jpg

Oprócz  portu USB-C ma  w końcu   w standardzie smyczkę i sensowne "zawiesie " pod nią.

20260216_101823.jpg

Tak się prezentuje  w mocowaniu  pod siodełkiem

20260216_102007.jpg

A teraz  odnośnie "pracy" . Jak sparujemy po ANT+ to  mamy  jak zwykłą Varię 515. Żeby działały wszystkie bajery  musimy parować  w trybie "zabezpieczonego" Bluetooth'a.

Reszta po trochu dłuższej zabawie tym nowym świecidełkiem 😁

Edytowane przez pecio
Napisano

@Eathan zapewne chodzi o szyfrowany/kodowany kanał BT, z którego mogą korzystać wyłącznie liczniki Garmina z serii x40 /x50 z najnowszym fw i który - zgodnie z zapowiedziami samego Garmina nie będzie dostępny dla konkurencji. Garmin po prostu zamyka ekosystem swoich zabawek i jak chcesz korzystać z reklamowanych nowych funkcji radaru (wykrywanie pojazdów na różnych pasach, kategoryzowanie pojazdów ze względu na spodziewane zagrożenie (głównie ze względu na wielkość)... i pewnie coś jeszcze (trzeba doczytać), to musisz mieć licznik Garmina i sparować go po tym "bezpiecznym" BT. Dla liczników konkurencji (sparowanych po ant+) ta Varia będzie zachowywała się jak poprzednia generacja.

Myślę, że to jest powolny kierunek, w którym zdąża Garmin. Będzie więcej produktów, których marketingowy selling point będzie działał tylko z nowymi Garminami.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jasna sprawa. Zdecydowanie o to chodzi. Domykanie ekosystemu + druga noga w postaci funkcji płatnych dodatkowo - Connect +. O ile domykanie systemu mogę przełknąć to dodatkowy abonament już nie. Nie w przypadku Garmina, gdzie płacimy sporo za urządzenie i oferowane funkcje. No chybam, że zmienią strategię i ceny spadną o 40%. Wtedy Connect + można uznać za akceptowalny. 

Napisano (edytowane)

@Eathan  kolega @HSM udzielił  wyczerpującej  odpowiedzi  na Twoje nurtujące pytanie .  Z małym sprostowaniem z mojej strony .  Garmin   nie lansuje  nowego standardu połączenia   "Bluetooth " bo ma swój zajxxxsty ANT+.  To pierxxxxna UE  wymusza na producentach   stosowanie "zabezpieczonego Bluetootha"  , wymiennych akumulatorów  czy "ujednoliconego złącza zasilania": 😁.

A jak widać Garmin  szybko i elastycznie wdraża wszystkie pomysły UE w  porównaniu do innych "zramolałych" producentów.😉

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

@pecio Masz gdzieś wiarygodne źródło rewelacji, że przejście na ten niedostępny dla konkurencji BT, to "spisek cyklisto-żydo-masonów"? Bo wiesz, to że Ty - jak mniemam - nie pałasz miłością do UE, to jeszcze nie powód, żeby przypisywać jej każde zło. Powiem więcej - skoro ten zamknięty protokół komunikacji BT jest niedostępny dla konkurencji, to bardzo możliwe, że stanie się kiedyś powodem działań regulacyjnych jako czyn nieuczciwej konkurencji (co jest - jak zapewne wiesz - jedną z solidnych podstaw swobodnego rynku). 

Swoją drogą to niezła marketingowa ściema, bo dla mnie powody przejścia na zamknięte rozwiązania, niedostępne dla konkurencji są jasne jak słońce - uzyskanie przewagi konkurencyjnej, a że ludzie mogą się powkurzać, to dla niepoznaki nie będziemy pisać nic o "proprietary" / "colsed" / "private" tylko damy "secure" - bo przecież bezpieczniej znaczy lepiej. więc klient nie będzie się denerwował.

A tak w ogóle, to można różnych rzeczy nie lubić, ale bez regulacji kogoś silniejszego niż korporacje to w życiu byś nie zobaczył w tej Varii nie tylko wymiennej baterii, ale każdy jeden sprzęt byś ładował osobną ładowarką z niepasującym do niczego innego złączem... Dziś mogę mieć jedną ładowarkę i do laptopa, i do tabletu, telefonu i różnych elektronicznych gadżetów. Powiem więcej - jeśli planuję jakiś zakup, to jest to jednym z istotnych zagadnień, jak producent sobie wyobraża ładowanie oferowanej mi zabawki. Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Przecież powód jest prosty. Zmusić użytkownika do korzystania tylko z ich rozwiązań, analogicznie jak robi to Apple. Opowieści o bezpieczeństwie itp, to zwykła papka marketingowa mająca za zadanie przykryć prawdziwy cel zmian

Edytowane przez smw44199
Napisano
10 minut temu, HSM napisał:

Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było.

O widzisz... Moja Flare RT się jeszcze nie popsuła, ale bateria ma już swoje lata świetności za sobą. Mam tę lampkę od 6 lat i obecnie przy jeździe w zimnie akumulator wytrzymuje nieco ponad godzinę. Muszę kupić coś nowego. Z jednej strony bardzo chciałbym nową Flare ale USB C to dla mnie podstawa. Trek nie wypuścił jeszcze serii RT z USB C, ale jest Flare City i ION City w nowej wersji z USB C. Mam nadzieję, że za chwilę będzie wersja z nowym portem ładowania. Jak Trek do wiosny nie puści nowej wersji to pójdę w MagicShine SeeMee 400 - ANT+, gigantyczny akumulator i do tego USB C :D 

Napisano (edytowane)

@HSM  ta dyrektywa UE obowiązuje od sierpnia 2025  tkz.  " EU RED"  .https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/electrical-and-electronic-engineering-industries-eei/radio-equipment-directive-red_en

Wszyscy , dosłownie wszyscy producenci  urządzeń  muszą się dostosować .  Mało tego     Garmin  musiał też dostosować dostęp do Garmin Connect   w przypadku przechowywania przez użytkownika  " tkz. wrażliwych danych medycznych  ( chodzi o zegarki z EKG).

O ile  bez tego wchodzisz  normalnie to  z chwilą rejestracji  w Connect zegarka z EKG  musisz  już logować się wieloetapowo.  Tak   ,że  każdy czy to Polar, Coros itd    są zmuszeni  do przejścia  na bezpieczne standardy  transmisji  na linii urządzenie - czujniki. 

Po za tym BT  to nie wymysł Garmina tylko konsorcjum IBM, Intel, Nokia , Toshiba a ten nowy standard  BLE / BLE SECURE  to  naturalna ewolucja/rozwój  .  

Garmin wymyślił i lansował swoje własne rozwiązanie  zwane ANT+.

O  tym wszystkim trąbili już w zeszłym roku tacy wielcy jak GPLama, DC Rainmaker i inni. (https://www.dcrainmaker.com/2025/01/the-begining-of-the-end-for-ant-wireless.html )

Swego czasu "dymiłem " o to u Garmina  to odpisali  ,że to nie ich wymysł i muszą się dostosować skoro chcą działać na europejskim rynku . 

Edytowane przez pecio
Napisano

@pecio Zbytnie upraszczanie złożonych spraw nie wychodzi na dobre. Nawet w tym linkowanym przez Ciebie materiale od DC Rainmakera jest wyraźnie mowa, że nie każdy scenariusz użycia komunikacji radiowej jest przez tą dyrektywę traktowany tak samo i w niekrytycznych zastosowaniach wystarczy użytkownika poinformować, że komunikacja np. między gadżetem rowerowym z tyłu a gadżetem rowerowym z przodu roweru nie przeszła żadnej autentyfikacji i jest podatna na np. podsłuchanie. Zwłaszcza, że ten radar nie ma nic wspólnego z wymianą jakichkolwiek danych poufnych dla użytkownika. Po drugie sam ant+ oferuje możliwości implementacji zarówno autentyfikacji jak i szyfrowania, ale to by wymagało podjęcia przez producentów tego sprzętu znaczących wysiłków do zmian w stosowanych profilach i  o zgrozo dla profili otwartych z tych zmian mogłaby korzystać konkurencja... Po prostu z czystej kalkulacji rynkowej wielkim tego świata jak Garmin bardziej kalkuluje się po cichu i powoli dobić ant+, a że będzie można zwalić winę na złą UE, to już tylko bonus.

Varia została wprowadzona na rynek teraz - czyli już po sierpniu 2025 (czyli dacie przedłużonego terminu wejścia w życie ustaleń tej dyrektywy), a przecież wciąż zawiera ten nieszczęsny ant+ (zarówno do radaru jak i do świateł)  i można ją nawet podłączyć do edga 1050 nie z wykorzystaniem tego "secure" BT, tylko po ant+ właśnie (choć traci się dostęp do najnowszych funkcji). To pokazuje jedynie, że nie do końca w samym ant+ jest problem, tylko w strategicznej decyzji Garmina, żeby przy okazji całego tego zamieszania, po trochu przejść na włąsne, zastrzeżone protokoły komunikacji, a tego ant+ (który był narzędziem przewagi dla ekosystemu elektroniki fitness) porzucić.

Tylko trzeba jasno powiedzieć, że nawet jeśli wszystkie urządzenia będą w końcu zgodne z dyrektywą i będą komunikowały się "bezpiecznymi" kanałami - to jest z uwzględnieniem autentyfikacji i szyfrowania, to wcale nie oznacza, że dane przesyłane tymi kanałami mają być z automatu niedostępne dla urządzeń konkurencji. To jest wyłącznie decyzja Garmina, że najnowsze usługi oferowane przez Varię 820 są zablokowane dla Wahoo, Hamerheada czy innych. 

Także c'mon bądźmy poważni i dorośli... Dyrektywa to jedno (bo nikt nie kwestionuje jej istnienia) , a domykanie ekosystemu Garmina przed konkurencją to drugie.

Napisano (edytowane)

Każda firma ma takie ciągoty do tworzenia niekompatybilnych z innymi rozwiązań i przez to dojenie klienta. Wybitny przykład  to np. HP i ich system materiałów do drukarek. 

A Garmin wprowadzając nowe funkcje  optymalizuje je do swoich " spełniających" specyfikację szpejów. Ciekaw jestem czy te nowe funkcje Varii 820 działałyby na Wahoo czy innych " chińczykach" .  ABY CHODZIŁY NAWET NA GARMINIE to musisz np takiego 1040 zaktualizować do najnowszego oprogramowania.

Tak ,że Garmin niczego nikomu nie blokuje. To kwestia oprogramowania. W poprzednim 30.15 nie sparujesz z wszystkimi bajerami. W najnowszym 30.18  już możesz sparować w otwartym połączeniu z całym arsenałem dogodności.

Edytowane przez pecio