ernorator Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego GPLama w swoim filmie mówi, że wszystko jest na X40 X50. 1 Cytuj
pecio Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego (edytowane) Jedynie co mnie martwi to czy nowa Variatka będzie gadać z Smart Bike Lights ( moja ulubiona apka .....ogromne możliwości konfiguracji) . A może Garmin dopieści obsługę w Edku. Z pierwszych doczytanych informacji wynika , że będzie możliwa "szeroka " opcja konfiguracji w Connect . Na razie to tylko spekulacje / domysły które już za momencik , już za chwileczkę ......... rozwieją się jak mgła nad Nowym Targiem 😁 Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!! Przy takim podejściu należy Garmina ( lub UE za wymóg ) całować po pupie bo zapewnia długowieczność konstrukcji . Edytowane 6 Lutego przez pecio 1 Cytuj
Greg1 Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego Cytat Ja pierdziuuuuuuu...,......... MA WYMIENNY AKUMULATOR !!!!! Przy takim podejściu należy Garmina ( lub UE za wymóg ) całować po pupie Czyli co, niedługo powrócimy też do smartfonów z wymiennymi bateriami 😁 3 Cytuj
Eathan Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego To jest świetna wiadomość bo na 110% będą baterie i nie będą to musiały być produkty Garmina. Cytuj
ernorator Napisano 6 Lutego Napisano 6 Lutego Garmin ze swoimi pomysłami może np. chipa jakiegoś wsadzić do baterii, żeby nie dało się 3rd party baterii wsadzić. Jak nie to Aliexpress + ileś tam euro za paczkę od 1 lipca. Cytuj
pecio Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego (edytowane) Żeby kogoś nie kusiło kupno tej nowej Varii u Niemca. Na rynek "szprechaczy" jest wersja lepiej wykastrowana od eunucha w haremie sułtana. Jest z dopiskiem Varia RearVue 820 StVZO . A tak nawiasem to te niemieckie normy są takim samym zaawansowanym debilizmem jak lansowanie "zielonego ładu " i wygaszenie / demontaż elektrowni jądrowych . Ale chcą to mają światełko co się "zlewa z tłumem " . 😁 Tylko ich "merce" mogą walić po oczach "matrycówkami" . Edytowane 7 Lutego przez pecio 3 Cytuj
Greg1 Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego A najlepsze jest to, że jak tam mieszkałem 3 lata jak byłem na kontrakcie i zresztą też mieszkam przy samiuśkiej granicy i głównie jeżdżę po niemieckiej stronie, to ani razu czy to w dzień czy po zmroku nie zatrzymał mnie żaden funkcjonariusz Deutsche Polizei za mrugające światła. Kiedyś nawet na rowerostradzie przez środek miasta kilka razy mieli "akcję światło" i zatrzymywali tych co świateł nie mieli a mnie z migającym nie zatrzymali Cytuj
pecio Napisano 7 Lutego Napisano 7 Lutego @Greg1 zawsze można im rzucić hasło -" konwencja wiedeńska" . Zwroty mandatów mają już doskonale przećwiczone. 😁 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 09:40 Napisano wczoraj o 09:40 (edytowane) Oto parę fotek i moich "przemyśleń"😉 na temat nowej Variatki. Oprócz portu USB-C ma w końcu w standardzie smyczkę i sensowne "zawiesie " pod nią. Tak się prezentuje w mocowaniu pod siodełkiem A teraz odnośnie "pracy" . Jak sparujemy po ANT+ to mamy jak zwykłą Varię 515. Żeby działały wszystkie bajery musimy parować w trybie "zabezpieczonego" Bluetooth'a. Reszta po trochu dłuższej zabawie tym nowym świecidełkiem 😁 Edytowane wczoraj o 09:50 przez pecio Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 09:54 Napisano wczoraj o 09:54 a co to tryb zabezpieczonego BT? Czym się to różni od normalnego parowania z EDGE? Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 10:30 Napisano wczoraj o 10:30 @Eathan zapewne chodzi o szyfrowany/kodowany kanał BT, z którego mogą korzystać wyłącznie liczniki Garmina z serii x40 /x50 z najnowszym fw i który - zgodnie z zapowiedziami samego Garmina nie będzie dostępny dla konkurencji. Garmin po prostu zamyka ekosystem swoich zabawek i jak chcesz korzystać z reklamowanych nowych funkcji radaru (wykrywanie pojazdów na różnych pasach, kategoryzowanie pojazdów ze względu na spodziewane zagrożenie (głównie ze względu na wielkość)... i pewnie coś jeszcze (trzeba doczytać), to musisz mieć licznik Garmina i sparować go po tym "bezpiecznym" BT. Dla liczników konkurencji (sparowanych po ant+) ta Varia będzie zachowywała się jak poprzednia generacja. Myślę, że to jest powolny kierunek, w którym zdąża Garmin. Będzie więcej produktów, których marketingowy selling point będzie działał tylko z nowymi Garminami. 1 Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 10:38 Napisano wczoraj o 10:38 Jasna sprawa. Zdecydowanie o to chodzi. Domykanie ekosystemu + druga noga w postaci funkcji płatnych dodatkowo - Connect +. O ile domykanie systemu mogę przełknąć to dodatkowy abonament już nie. Nie w przypadku Garmina, gdzie płacimy sporo za urządzenie i oferowane funkcje. No chybam, że zmienią strategię i ceny spadną o 40%. Wtedy Connect + można uznać za akceptowalny. Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 10:39 Napisano wczoraj o 10:39 (edytowane) @Eathan kolega @HSM udzielił wyczerpującej odpowiedzi na Twoje nurtujące pytanie . Z małym sprostowaniem z mojej strony . Garmin nie lansuje nowego standardu połączenia "Bluetooth " bo ma swój zajxxxsty ANT+. To pierxxxxna UE wymusza na producentach stosowanie "zabezpieczonego Bluetootha" , wymiennych akumulatorów czy "ujednoliconego złącza zasilania": 😁. A jak widać Garmin szybko i elastycznie wdraża wszystkie pomysły UE w porównaniu do innych "zramolałych" producentów.😉 Edytowane wczoraj o 10:41 przez pecio 1 Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 11:09 Napisano wczoraj o 11:09 @pecio Masz gdzieś wiarygodne źródło rewelacji, że przejście na ten niedostępny dla konkurencji BT, to "spisek cyklisto-żydo-masonów"? Bo wiesz, to że Ty - jak mniemam - nie pałasz miłością do UE, to jeszcze nie powód, żeby przypisywać jej każde zło. Powiem więcej - skoro ten zamknięty protokół komunikacji BT jest niedostępny dla konkurencji, to bardzo możliwe, że stanie się kiedyś powodem działań regulacyjnych jako czyn nieuczciwej konkurencji (co jest - jak zapewne wiesz - jedną z solidnych podstaw swobodnego rynku). Swoją drogą to niezła marketingowa ściema, bo dla mnie powody przejścia na zamknięte rozwiązania, niedostępne dla konkurencji są jasne jak słońce - uzyskanie przewagi konkurencyjnej, a że ludzie mogą się powkurzać, to dla niepoznaki nie będziemy pisać nic o "proprietary" / "colsed" / "private" tylko damy "secure" - bo przecież bezpieczniej znaczy lepiej. więc klient nie będzie się denerwował. A tak w ogóle, to można różnych rzeczy nie lubić, ale bez regulacji kogoś silniejszego niż korporacje to w życiu byś nie zobaczył w tej Varii nie tylko wymiennej baterii, ale każdy jeden sprzęt byś ładował osobną ładowarką z niepasującym do niczego innego złączem... Dziś mogę mieć jedną ładowarkę i do laptopa, i do tabletu, telefonu i różnych elektronicznych gadżetów. Powiem więcej - jeśli planuję jakiś zakup, to jest to jednym z istotnych zagadnień, jak producent sobie wyobraża ładowanie oferowanej mi zabawki. Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było. 1 Cytuj
smw44199 Napisano wczoraj o 11:13 Napisano wczoraj o 11:13 (edytowane) Przecież powód jest prosty. Zmusić użytkownika do korzystania tylko z ich rozwiązań, analogicznie jak robi to Apple. Opowieści o bezpieczeństwie itp, to zwykła papka marketingowa mająca za zadanie przykryć prawdziwy cel zmian Edytowane wczoraj o 11:13 przez smw44199 Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 11:35 Napisano wczoraj o 11:35 10 minut temu, HSM napisał: Jak mi się bontragerowo-trekowe Flare.Ion RT w końcu zepsują, to raczej nie kupię ich ponownie, bo Trek miał duuuużo czasu, żeby wypuścić nową wersję z usb-c. Tak więc łatwo się zapomina, jak jeszcze niedawno było. O widzisz... Moja Flare RT się jeszcze nie popsuła, ale bateria ma już swoje lata świetności za sobą. Mam tę lampkę od 6 lat i obecnie przy jeździe w zimnie akumulator wytrzymuje nieco ponad godzinę. Muszę kupić coś nowego. Z jednej strony bardzo chciałbym nową Flare ale USB C to dla mnie podstawa. Trek nie wypuścił jeszcze serii RT z USB C, ale jest Flare City i ION City w nowej wersji z USB C. Mam nadzieję, że za chwilę będzie wersja z nowym portem ładowania. Jak Trek do wiosny nie puści nowej wersji to pójdę w MagicShine SeeMee 400 - ANT+, gigantyczny akumulator i do tego USB C Cytuj
pecio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowane) @HSM ta dyrektywa UE obowiązuje od sierpnia 2025 tkz. " EU RED" .https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/electrical-and-electronic-engineering-industries-eei/radio-equipment-directive-red_en Wszyscy , dosłownie wszyscy producenci urządzeń muszą się dostosować . Mało tego Garmin musiał też dostosować dostęp do Garmin Connect w przypadku przechowywania przez użytkownika " tkz. wrażliwych danych medycznych ( chodzi o zegarki z EKG). O ile bez tego wchodzisz normalnie to z chwilą rejestracji w Connect zegarka z EKG musisz już logować się wieloetapowo. Tak ,że każdy czy to Polar, Coros itd są zmuszeni do przejścia na bezpieczne standardy transmisji na linii urządzenie - czujniki. Po za tym BT to nie wymysł Garmina tylko konsorcjum IBM, Intel, Nokia , Toshiba a ten nowy standard BLE / BLE SECURE to naturalna ewolucja/rozwój . Garmin wymyślił i lansował swoje własne rozwiązanie zwane ANT+. O tym wszystkim trąbili już w zeszłym roku tacy wielcy jak GPLama, DC Rainmaker i inni. (https://www.dcrainmaker.com/2025/01/the-begining-of-the-end-for-ant-wireless.html ) Swego czasu "dymiłem " o to u Garmina to odpisali ,że to nie ich wymysł i muszą się dostosować skoro chcą działać na europejskim rynku . Edytowane 22 godziny temu przez pecio Cytuj
HSM Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu @pecio Zbytnie upraszczanie złożonych spraw nie wychodzi na dobre. Nawet w tym linkowanym przez Ciebie materiale od DC Rainmakera jest wyraźnie mowa, że nie każdy scenariusz użycia komunikacji radiowej jest przez tą dyrektywę traktowany tak samo i w niekrytycznych zastosowaniach wystarczy użytkownika poinformować, że komunikacja np. między gadżetem rowerowym z tyłu a gadżetem rowerowym z przodu roweru nie przeszła żadnej autentyfikacji i jest podatna na np. podsłuchanie. Zwłaszcza, że ten radar nie ma nic wspólnego z wymianą jakichkolwiek danych poufnych dla użytkownika. Po drugie sam ant+ oferuje możliwości implementacji zarówno autentyfikacji jak i szyfrowania, ale to by wymagało podjęcia przez producentów tego sprzętu znaczących wysiłków do zmian w stosowanych profilach i o zgrozo dla profili otwartych z tych zmian mogłaby korzystać konkurencja... Po prostu z czystej kalkulacji rynkowej wielkim tego świata jak Garmin bardziej kalkuluje się po cichu i powoli dobić ant+, a że będzie można zwalić winę na złą UE, to już tylko bonus. Varia została wprowadzona na rynek teraz - czyli już po sierpniu 2025 (czyli dacie przedłużonego terminu wejścia w życie ustaleń tej dyrektywy), a przecież wciąż zawiera ten nieszczęsny ant+ (zarówno do radaru jak i do świateł) i można ją nawet podłączyć do edga 1050 nie z wykorzystaniem tego "secure" BT, tylko po ant+ właśnie (choć traci się dostęp do najnowszych funkcji). To pokazuje jedynie, że nie do końca w samym ant+ jest problem, tylko w strategicznej decyzji Garmina, żeby przy okazji całego tego zamieszania, po trochu przejść na włąsne, zastrzeżone protokoły komunikacji, a tego ant+ (który był narzędziem przewagi dla ekosystemu elektroniki fitness) porzucić. Tylko trzeba jasno powiedzieć, że nawet jeśli wszystkie urządzenia będą w końcu zgodne z dyrektywą i będą komunikowały się "bezpiecznymi" kanałami - to jest z uwzględnieniem autentyfikacji i szyfrowania, to wcale nie oznacza, że dane przesyłane tymi kanałami mają być z automatu niedostępne dla urządzeń konkurencji. To jest wyłącznie decyzja Garmina, że najnowsze usługi oferowane przez Varię 820 są zablokowane dla Wahoo, Hamerheada czy innych. Także c'mon bądźmy poważni i dorośli... Dyrektywa to jedno (bo nikt nie kwestionuje jej istnienia) , a domykanie ekosystemu Garmina przed konkurencją to drugie. Cytuj
pecio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowane) Każda firma ma takie ciągoty do tworzenia niekompatybilnych z innymi rozwiązań i przez to dojenie klienta. Wybitny przykład to np. HP i ich system materiałów do drukarek. A Garmin wprowadzając nowe funkcje optymalizuje je do swoich " spełniających" specyfikację szpejów. Ciekaw jestem czy te nowe funkcje Varii 820 działałyby na Wahoo czy innych " chińczykach" . ABY CHODZIŁY NAWET NA GARMINIE to musisz np takiego 1040 zaktualizować do najnowszego oprogramowania. Tak ,że Garmin niczego nikomu nie blokuje. To kwestia oprogramowania. W poprzednim 30.15 nie sparujesz z wszystkimi bajerami. W najnowszym 30.18 już możesz sparować w otwartym połączeniu z całym arsenałem dogodności. Edytowane 21 godzin temu przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi