Skocz do zawartości

[Opony] TCR szczęki 700x28 ?

seba8121

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy do takiego TCRa na szczękach wejdą 28c ? Czy jedynym ograniczeniem będzie problem z przekładaniem napompowanej opony przez szczeki ? Przy okazji jakie w rozsądnych pieniądzach oponki do szosy ? Nie ścigam się, jeżdżę można powiedzieć rekreacyjne. Ewentualnie trenuje do MTB.

Screenshot_20240206_212148_Chrome.jpg

Screenshot_20240206_212130_Chrome.jpg

Napisano

Między widełkami przód i tył to ok 40mm. Nie mogę nigdzie znaleźć max zalecany przez producenta. Coś oprócz Continentala ? Miałem je w poprzednim rowerze i mam wrażenie, że bardzo podatne na przebicia. 

Napisano

Gdzieś po środku stawki. Dlatego najlepiej zajrzeć do testów zamiast polegać na opiniach z netu. Dotyczy to w szczególności opon bo są ich setki a zwykły użytkownik ma przeważnie możliwość wypróbowania kilku-kilkunastu modeli przez całe życie.

Napisano

Continental w ogóle ostatnio coś mi nie przypada, jak nie bije na boki, to szmata co chwile. Co możecie powiedzieć o Vittoria Rubino Pro IV Control G2.0 700x28c lub Pirelli P7 Sport 700x28c ? Vittoria ma znacznie gęstszy oplot co chyba powinno przełożyć się na mniejszą podatność na przebicia ? 

Napisano

zwróć też uwagę że każda opona w rzeczywistości po rozłożeniu może mieć inny rozmiar (szerokość) - gdzieś jest fajna stronka z porównaniem rzeczywistych szerokości dla poszczególnych modeli. 

Napisano
Godzinę temu, Michal2008 napisał:

Pytałem o to samo jakiś czas temu (TCR Advanced 3 2019)

Zakładałeś już u siebie ? co wybrałeś ? dużo luzu jeszcze zostało ?

Napisano

Zostawiłem temat.

Obecnie mam jeszcze fabryczne 25C i jak będę coś zmieniał to też na 99% zostanę przy 25C. Widziałem parę filmików jak ludzie wsadzali opony 28C i słabo to wygląda takie balony w tej ramie, moim zdaniem widać że ta rama była projektowana pod 25C...

Napisano

Kupiłem Vittoria rubiono 2.0 w rozmiarze 700x28. Pasują ładnie, miejsca jeszcze zostało. Nie wyglądają jakąś dużo obszerniej niż 25c.

Napisano

W poprzednim tcr (taka rama jak Twoja tylko na 105) miałem włożone conti gp4000 700x25, które rozkładały się na 28. i trochę miejsca jeszcze było. Mając wybór 25 vs 28 tylko 28. Pytanie jeszcze jak rozkłada się dana opona. Nowy conti gp5000 700x25 już tak szeroko się nie rozkłada. W nowym tcr mam conti gp5000 700x25, które na obręczy hookless rozłożyły się na 25.5 więc już myślę o zmianie na szersze. Te 28 przy tak mięsistych ramach wygląda normalnie, a jedzie raczej lepiej.

Napisano

Szerokość   ? Największy problem jest z obwodem, a nie szerokością. Dobra  opona na szerokiej obręczy trekingowej i retro wąskiej szosowej obwód może mieć zbliżony.  Problem polega na tym, że w ramie opisanej np max 25 mamy dwa komplety opon  w tym samym rozmiarze np Continental Grand prix  i Grand Prix Classic i ten drugi jest na tyle wysoki że na tych samych kołach co chwilę ciurla i szura kamyczkami czy innym igliwiem o hamulec centralnie w osi  bo ma wysokość jak opona 700x28 a nie 700x25.

Podobny problem robią  wąziutkie choć potwornie pogrubione przebiciowo turystyki Schwalbe Marathon,  rozmiar 23 i 25 z racji wkładki są wyższe o 2-3 mm niż klasyczne opony szosowe w tych rozmiarach.    W rozmiarach  do trekingu nikt już nie myśli o obwodzie kół 35, 37, 40, a w szosowych ramach dodatkowe 2 mm robią różnicę i szpara przy osi hamulca sprawia kłopot nawet suchym latem  ( gdy jakieś  lepkie coś z drzew się przykleja, czy inne drobiazgi szurają…)

Wadą opon na styk w ramie jest też to że po przebiciu i załataniu dętki bywa że opona z przeciętym oplotem ma bąbla,  i nie ma jak ten bąbel się obracać, jak wrócić do domu.   Był taki trend w naszych ostrych aby mieć prześwit widelca zero. Mało praktyczny.😀

Napisano
10 godzin temu, PawelW84 napisał:

Nie wiem jakie masz szczęki ale shimano 105 przyjmują max 700x30. Więc przy 28 powinno być tam dużo zapasu

to nie jest kwestia samego zacisku jeszcze jest sama rama/widelec + sztywność tej ramy i samych kół w tcr nie widzę 30-tek. 

Napisano

Więcej do szosy już bym nie pakował, na tych 28c pierwsze jazdy na plus, drogi u mnie rozpłynęły się wraz ze śniegiem, mimo wszystko komfort większy niż na 25c. Na pewno mniej czuć nierówności i można dać mniejsze ciśnienie. 

Napisano
1 godzinę temu, Michal2008 napisał:

to nie jest kwestia samego zacisku jeszcze jest sama rama/widelec + sztywność tej ramy i samych kół w tcr nie widzę 30-tek. 

Ja nie mówię że do tej ramy wejdą 30. Mówię że zmieszcza się w zacisku Shimano 105.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...