chopmaz Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja W dniu 9.05.2025 o 21:52, chopmaz napisał: Czy warto przejść z wersji 26.18 w Garmin 840 na 27.13? Wersja 26.18 to dziadostwo. Nadal się resetuje. Tyle ze po resecie do ustawień fabrycznych trochę mniej. Koledze na tej wersji tez się resetuje. Na nowej wersji też się zresetował. Kiedy skończyłem jazdę i był ekran z zapisem trasy. Cytuj
wojtbike Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja (edytowane) Cześć, czy ktoś kto posiada Garmina Explore 2 mógłby się wypowiedzieć jak wygląda zużycie baterii z czujnikami kadencji, prędkości i tętna z zegarka (ile średnio %/h)? Aktualnie mam podpięte światła, bez połączonego telefonu i podświetlenie ustawione na 30%. Przez 4h z nawigacją poszło jakieś 11%, więc myślę, że całkiem ok Edytowane 18 Maja przez wojtbike literówka Cytuj
Eathan Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja Ha! Lampki Bontragera (ION 200 RT i Flare RT) znowu działają z Garminem oraz aplikacją Smart Bike Light. Po podpowiedzi, że strony autora aplikacji zrobiłem reset i po ponownym sparowaniu wszystko wróciło do normy. Okazuje się, że lampki lubią pomieszać tryb pracy i pojawia się tam jakiś dziwny tryb, który nie działa i generuje ERROR 3. 1 Cytuj
bastard83 Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Czy w EE2 można ustawić częstotliwość rejestrowania śladu? W eTreksie coś podobnego było. Bo po pierwsze, jadę na Pomorską 500 i nie wiem czy zapisywać dziennie ślad, pewnie tak. A druga sprawa, dziś dostałem komunikat na connect.garmin.com że nie można wyeksportować pliku gpx bo jest za duży. Powtórzyłem operację i wypluł plik 2,3 MB. Za duży to byłby 20, 50 MB a nie 2 MB. 1 Cytuj
bastard83 Napisano 23 Maja Napisano 23 Maja A więc nie ma takiej opcji, w instrukcji Garmina jest napisane: Cytat Urządzenie zapisuje punkty co sekundę. Zapisywanie punktów co sekundę pozwala uzyskać bardzo szczegółowy ślad, zajmuje jednak więcej miejsca w dostępnej pamięci urządzenia. Cytuj
keltu Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja (edytowane) Od niedawna korzystam z Explore 2 i chciałbym sobie wgrać https://garmin.vasam.cz/ Ściągnąłem sobie najnowszą wersję mapy z 3.2.2025 (BaseCamp) i jak w BaseCampie jest wszystko poprawnie wyświetlane tak na Garminie mam krzaczki zamiast nazw ulic itd. Czy da się coś z tym zrobić? ps. czy macie jakieś godne polecenia mapy (oprócz UMP którą też już sobie wrzuciłem) ogólno pojęta turystyka ale bez jakiś ekstremalnie długich tras. Edytowane 26 Maja przez keltu Cytuj
bastard83 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja A pobrałeś 1250 czy ASCII? Bo na Edge działa 1250. A pobrałeś 1250 czy ASCII? Bo na Edge działa 1250. Cytuj
keltu Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja (edytowane) @bastard83 pobrałem 1250 bo to zdaje się jedyna wersja która ma aktualne mapy z 2025 pozostałe z 2022 chyba że ja coś źle odczytuję.. Edytowane 26 Maja przez keltu Cytuj
bastard83 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja (edytowane) A wgrywasz przez BaseCampa czy IMG?? Jeżeli chcesz najbardziej aktualne mapy to chyba OpenTopoMap są aktualizowane co tydzień. nic nie wyszło , to ASCII powinien działać a 1250 działa na eTreksie: Cytat ASCII will work on all devices (I hope) but only basic characters are displayed, all special characters are replaced by English transcription. 1250 works on minimally on Etrex and Fenix series, but it doesn’t work on Edge series! Edytowane 26 Maja przez bastard83 Cytuj
keltu Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja (edytowane) Czyli jeśli chciałbym korzystać z tej mapy to muszę pogodzić się z mapami które są datowane na 2022 rok? Dobrze to odczytuję? Wgrywam przez BaseCamp. Edytowane 26 Maja przez keltu Cytuj
bastard83 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja Chyba tak. Pozostałe często polecane to OpenFietsMap oraz Freizeitkarte. Sprawdź to: https://extract.bbbike.org/ tam jest sporo map do pobrania. Cytuj
zekker Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Połowa trzeciej dekady XXI wieku, a utf-8 nadal nie jest standardem 2 Cytuj
bastard83 Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja (edytowane) Pogrzebałem w mapie VasaM, chyba udało mi zmienić kodowanie na 1250. Chyba, bo robiłem to pierwszy raz a nie mam teraz przy sobie Garmina. Czy mogę tu wrzucić linka z mapą do wetransfer czy czegoś podobnego? w QMapShack są polskie znaki jakby co. Mapy Freizeitkarte też mają dwa rodzaje map z różnym kodowaniem. Edytowane 27 Maja przez bastard83 Cytuj
keltu Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Miałeś na myśli udało się zmienić na ASCII? Bo 1250 jest zaktualizowana. Jak wrzucisz to mogę przetestować, tylko to będzie w formacie z instalacją do BaseCamp? Bo jak nie to musisz mi napisać gdzie i jak to wrzucić bo innym sposobem jeszcze nie instalowałem. Cytuj
bastard83 Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Plik IMG wrzucasz do katalogu Garmin. Ważne żeby pliki miały nazwy różne od domyślnym Garmina typu gmapsupp.img itp https://we.tl/t-oKcCxkPWqc?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05 Cytuj
keltu Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja (edytowane) @bastard83 Na liście wyboru map widnieje jako "None" no i są krzaczki, tobie się nie pomyliło i nie miałeś przypadkiem przekonwertować z 1025 na ASCII? Edytowane 27 Maja przez keltu Cytuj
bastard83 Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Kurde, strasznie to zagmatwane. Z informacji na stronie wynika że ASCII powinien (taką ma nadzieję autor), natomiast 1250 już nie działa na EE2. Tymczasem mam OpenFietsMap na 1250, OpenTopoMat już na 1252. Tzn taki są chyba ustawienia w pliku mapset.mp, a chyba bo przed nimi jest średnik i nie wiem czy w takim razie ta linijka nie jest tylko komentarzem a nie instrukcją. A notepad++ mówi że to jest UTF-8. Jestem za cieńki w te klocki. Cytuj
bastard83 Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja Z tego do czego doszedłem, to niestety w plilu mapset.mp nie ma nazw ulic, miejscowości itp. Są tam tylko znaczniki POLYGON, a powinny być chyba POLYLINE. Dlatego zmiana tego pliku nic nie daje. Zacząłem wczoraj nawet kompilować swoją/nową mapę próbując dodać plik TYP z mapy VasaM. Ale był błąd przy dodaniu pliku, że niby nie ma takiej opcji. Niestety nawet czysta kompilacja się nie udała. Mimo 16 GB pamięci wciąż za mało i java ją zjada. Cytuj
bastard83 Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja Nie dało mi to spokoju. Po długich poszukiwaniach znalazłem narzędzie które zmiany kodowania, nazywa się ImgTool v1.11.15. Tylko trzeba uważać bo takie samo/podobne narzędzie jest do jakichś modów GTA. Na UTF-8 nie ma już kwadracików wszędzie, tylko tam gdzie polskie znaki. Natomiast chyba najlepiej jest na kodowaniu 1252. Nie ma polskich znaków ale są bardzo zbliżone. Może jest jeszcze opcja aby zmienić np ś na s, ale to trzeba się zagłębić w temat. Poniżej link do tej mapy. @keltu daj znać czy takie coś Ci wystarczy. https://wetransfer.com/downloads/bdf7afe6d70f332cb5dd3f1bd26bbf7820250529091302/fa8cf9566cddced1cdf7ea95d45c921420250529091321/7bc565?t_exp=1748769182&t_lsid=0f1a2b4e-f99f-407c-a56f-e01194be018b&t_network=email&t_rid=ZW1haWx8YWRyb2l0fDA5NGMxMTQ4LTI0ZTgtNDU5MC05YzI0LWU4YTI1OTFiOWVhMA%3D%3D&t_s=download_link&t_ts=1748510001&utm_campaign=TRN_TDL_01&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_01 Cytuj
keltu Napisano 29 Maja Napisano 29 Maja (edytowane) No rzeczywiście wygląda to lepiej choć no przeszkadza troszkę ten brak polskich ogonków, a niektórych zdaje się w ogóle nie wyświetla jak "ż". Dobrze wiedzieć że można jednak coś pokombinować może sam popróbuję z innym kodowaniem, spróbowałem też napisać do autora ale póki co bez odpowiedzi. Edytowane 29 Maja przez keltu 1 Cytuj
cervandes Napisano 30 Maja Napisano 30 Maja W dniu 8.05.2025 o 14:41, AniaSa napisał: Ja mam jakieś szkło hybrydowe 3mk bo w poprzednim garminie przerysował się ekran przy upadku (na kamienie oczywiście). Etui nie używam Szkło hybrydowe 3mk to marketingowe kłamstwo. To zwykła folia jest o "cechach szkła". Cytuj
sky87 Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja A jakieś polecane szkło? Mam w 530 od dwóch lat 3MK i wygląda strasznie, milion rys. Wiadomo ekran pod spodem idealny no ale ogranicza to widoczność i denerwuje. Cytuj
keltu Napisano 31 Maja Napisano 31 Maja (edytowane) Ok mam problem, pacjent to Explore 2. Nie działa auto uśpienie (tzn. nie wygasza się ekran) Auto uśpienie jest oczywiście włączone, pierwsze myślałem że to może ma jakiś związek z minutnikiem i alertami od jedzenia/picia które wyłączyłem (minutnik także) ale nie pomogło. Później myślałem że to może jakiś czujnik go wybudza (mam Magene S3+ i H303) ale po odłączeniu czujników nadal nie przechodzi w tryb uśpienia. Najgorsze jest to że przy aktywności ekranu nie można nawet wyłączyć ręcznie.. Ktoś ma pomysł co to może być co tu trzeba przeklikać? Edytowane 31 Maja przez keltu Cytuj
Eathan Napisano 2 Czerwca Napisano 2 Czerwca W jaki sposób podzielić pole na dwie części (prawe dolne na zdjęciu)? Niby zainstalowałem Edge MapFields i wstawiłem w to pole. Tyle, że zamiast podziału na 2 mam podział na 4 pola. PS Zdjęcie poglądowe z netu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi