Skocz do zawartości

[5000-7000zł] Wygodny gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, długo "bujałem" się z tą decyzją, ale jestem bliski przekonania się chęci kupna gravela do przyjemnej jazdy - chce nim przyjemnie pokonywać różne dystanse, te dłuższe też. Możliwe, że kiedyś zdecyduję się na jakieś ""ściaganie" na dystansach 100/300 itd. ale z celem ukończenia, a nie zwycięstwa ;)

Jestem krasnoludkiem ~166cm około 55kg.
Obecnie posiadam Merida Scultura 400 z 2019 roku w rozmiarze S, bez modyfikacji, w skrócie: dla mnie jest zbyt agresywna, dłuższe przejażdżki są dla mnie męczące i bolesne. Cierpi i kark i zad, mam tendencje do przesuwania się do przodu siodełka wraz ze wzrostem zmęczenia.

Poszukuję obecnie roweru przede wszystkim wygodnego, moje aspiracje to krótsze i dłuższe jednodniowe przejażdżki, chociaż po głowie chodzą mi jakieś "wyprawy", więc możliwość założenia bagażnika + sakw byłaby cenna, oczywiście wraz z możliwością montowania błotników. Chciałbym by jazda na tym rowerze była naprawdę przyjemna. 

Budżet jest stosunkowo szeroki, bardziej po to by poznać przekrój rynku, ale raczej nie chciałbym go wykorzystać w pełni jeśli tylko będzie taka opcja ;)
Myślę, że z takich rzeczy technicznych interesuje mnie GRX, hydrauliczne tarczówki, karbonowy widelec.

Wielu rzeczy/problemów mogę być nieświadomy i nie znać odpowiedzi/rozwiązania, w razie jakby ten opis był zbyt lakoniczny, proszę o pytania.

Ze swojej strony znalazłem taki rower, który wydaje się spełniać moje wymagania przy rozmiarze S, nie wiem tylko jak z bagażnikiem i błotnikami w tym modelu, bo chyba producent nie dostarcza tych informacji. Co sądzicie? https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-5-0-grx-turkusowy-grafitowy-polysk

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź i sugestię.

Napisano
6 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

A Silex ?

Tak jak pisze @chrismel wydaje mi się, że w katalogu na ten rok ta geometria jest stosunkowo blisko mojej szosy, więc raczej odpada.
Co do tego Polygona, cholera jasna jaki fajny rower, ale kurde, drogi. A jak ten SRAM działa w porównaniu do GRX'a? Nie znam się zupełnie na ich osprzęcie, dobre "bebechy" ma ten rower?
I bardziej jak już bym się do niego przekonał iść w S'kę, czy M'kę? 

A ten SKER 5.0 GRX, to raczej przeciętny wybór?

Napisano

Jak chcesz geometrię bardzo endurance to wybór na naszym rynku jest malutki. Z nowych rowerów oprócz tego Polygona jest chyba tylko Marin Four Corners. Możesz też próbować trafić na używanego Silex-a. Esker ma już mniej łagodną geometrię. O osprzęcie Polygona nie będę się wypowiadał. A co do napędu to SRAM jest porównywalny z Shimano. Ma inny system zmiany biegów ale też nie można jednoznacznie określić który jest lepszy.

• Mod Team
Napisano

Rzuciłem tylko nazwą, która pierwsza przyszła mi do głowy (pod kątem geometrii), a modelu 2024 nawet nie widziałem :no:

Poza tym nie kupuje się świeżynek modelowych, chyba że mają coś co jest "gejmczendżerem" must have - w innym przypadku jest to po prostu zazwyczaj nieopłacalne.

Napisano
8 godzin temu, chrismel napisał:

Jak chcesz geometrię bardzo endurance to wybór na naszym rynku jest malutki

Zapytam w takim razie, jeśli zdecydowałbym się, na geometrię tylko endurance, "bez bardzo". Zauważalnie powiększyłoby to pulę rowerów? 
Tymczasem porozglądam się po okolicy, czy nie ma gdzieś Silexów z tamtego roku.
Co do @KrissDeValnor kupowania nowinek, Kross z tamtego roku, pierwszy lepszy z allegro - no zdecydowanie tańszy, a chyba mniej więcej ten sam rower (różni się tylko oponami?), co w tym roku https://allegro.pl/oferta/rower-kross-esker-5-0-grx-turkusowy-grafitowy-polysk-2023-s-19-15078226898 
Więc faktycznie bez sensu brać nowinkę, lepiej jak już szukać modelu 2023

A jeśli mielibyście ułożyć "hierarchie" po tym opisie, to jakby to wyglądało? Polygon >>> Silex 2023 >>> Esker?

Edit:
Jeszcze kwestia geometrii Polygona: 
Ja patrze tylko na stack i reach, bo jakby to są parametry które "jakoś tam rozumiem" i wygląda to tak:

A więc dla Ski nie jest on tak łagodny jak dla Mki, jest porównywalny z Krossem(2023) 1,5. Domyślam się z drugiej strony, że te 0,04 i tak potrafi zrobić dużą różnicę. Nie mogłem niestety nigdzie znaleźć dostępnego Silexa 2023, żeby podpatrzeć jaki tam był stosunek na rozmiarach XS/S
image.thumb.png.b264e24d9b234fb67224523c26658474.png

Napisano
5 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Poza tym nie kupuje się świeżynek modelowych, chyba że mają coś co jest "gejmczendżerem" must have .

Akurat nowy Silex ma kilka  istotnych -przynajmniej dla mnie- przewag nad starym, 

Napisano

Przede wszystkim można włożyć szersze opony. W starym Silexie był to problem. Rozmiar jaki tam wchodził był bardziej odpowiedni dla szosy road+ niż dla gravela.

Napisano

Mam Marin Gestal 2, starszy rocznikowo, taki chyba najmniej gravelowaty a najbardziej szosowy gravel od Marina (nie licząc "miejskiego" Lombarda), jeszcze na Tiagrze.

Nowe modele od 2023 są już na hydraulicznym GRX i z możliwością założenia szerszej opony (przemodelowane widełki) do 700x45 (u mnie tylko 700x35 ale to mój rower "szosowy").

Ma oczka na bagażnik i błotniki, jak masz możliwość obejrzeć to warto. Cena z oficjalnego cennika mieści się w Twoim budżecie, a w sklepie możesz dostać lepszą.

Zrzutekranu2024-01-28165422.thumb.png.9abd76ff18311bfddaae9f5411e03bdd.png

Rozmiary:

Zrzutekranu2024-01-28165610.thumb.png.bae67c4fd6a419dd8fe0ab54272c4393.png

Geometria:

Zrzutekranu2024-01-28165643.thumb.png.4c0a1e788f2f7f53ef546e3527c62017.png

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Panowie, odgrzebuję temat po przerwie - jeśli decydowałbym się ze swoimi gabarytami na "Polygon Bend R7" to jaki rozmiar byście brali, S, czy M? Daleko mi do salonu żeby na nim siąść i się przejechać i możliwe, że będę go kupował w ciemno. Doradzicie coś?
A może ktoś ma jakiś inny pomysł roweru z takimi "wymaganiami" w takich pieniądzach? 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam taką geometrię ciała, że dla mnie endurance jest jak race. Po latach zastanawiania się kupiłem Krossa Eskera 6.0 i nie żałuję. Przyzwyczaiłem się do nowej pozycji (to mój pierwszy tego typu rower) i jestem rowerowo szczęśliwy :). Odwróciłem tylko mostek bo wcześniej dół kiery był mało używalny dla mnie, zmiana sprawiła, że korzystam z wszystkich chwytów w zależności od potrzeb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...