Skocz do zawartości

[Enduro 15000] 150/160mm skoku

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

E tam, ja swoim starym Reignie podjeżdżam wszystko w okolicy i tragedii nie ma. Damper cały czas w pozycji otwartej, bo zawicha nie buja. Na pewno na nowszych jest lepiej, dzięki ulepszonej geo, ale w sumie tylko dzięki temu.

Napisano

Nic mnie póki co nie urzekło, canyon od biedy mógłby być. Ale zastanawiam się czy nie dołożyć do budżetu (20k) i się rozglądać za czymś czy może jednak popatrzeć w używki. Trek slash 8 najbardziej mi podchodzi, ale trochę ponad budżet i skok deczko za duży. Boje się, że będzie to straszna krowa w podjeżdżaniu.

Napisano

Ciężko znaleźć komuś rower co urzeknie, koledzy wymienili dojść dokładnie rodzaje zawieszeń i na co zwrócić uwagę, a spodobać się musi Tobie.

https://allegro.pl/oferta/rower-ibis-ripmo-af-l-srebrny-deore-dvo-14092586831

Jeszcze, z modeli mnie urzekających (tylko tutaj pewnie koszty serwisu będą wyższe niż zwykłego fulla): 

https://www.klbikes.de/sb140-c-series-clr

Z tymże tylko XL zostało, nie wiem czy nie będzie za duży.

Napisano

Za 20k wybór robi się większy. Ripmo to ciekawa propozycja tylko jego wygląd… kwestia gustu :) 

I nie wiem, jest teraz tak przepchany rynek, mnóstwo promocji, chyba bym nie pchał się w używki. 
Slash nie jest mistrzem podjazdów, za to w dół wciąga wszystko. Za 20k to może bym się rozglądał za stumpjumperem, mnóstwo regulacji geometrii, anglesety, można sobie ustawić rower pod tryb zwinnej trailowki, albo stabilnego enduro z kątem główki 63 stopnie. 

Napisano

Nie zgadzam się, co z tego, że Santa, skoro już mało aktualna? Jak już kupować to na lata a nie pchać się w przestarzałe rowery. Enduro jakieś 3-4 lata temu przeszło rewolucję, kupowanie czegoś z przed rewolucji za 10k? Nie... po prostu nie. 

Napisano

Chłopie to 2 różne rowery xD

Co ma nierewolucyjnego? W sumie, wszystko. Czym była ta rewolucja? No znowu wyjdzie, że się czepiam i wytykam, ale adminowi, który już postanowił dołożyć 3 grosze do tematu o enduro za 15k wypadało by wiedzieć. No ale, skoro nie widzisz różnic między hightowerem V1 i V2 to może zbyt wiele wymagam?

• Mod Team
Napisano

Że się trochę geo zmieniło? I już na 27,5' kołach nie robią rowerów? (ale mullety za to są)i co, to znaczy ze na starszych, jak ten z linka się jeździć nie da i nadają się do wyrzucenia? Jak dla mnie, pomimo starszej geo, ta Santra z ogłoszenia jest zdecydowanie warta tych 10k. Nie każdy musi mieć takie samo podejście do zakupu. Jeden będzie wolał rower ze sklepu w najnowszych standardach, inny używkę w nieco starszych standardach, za to z wypasionym osprzętem, w tej samej, albo i mniejszej cenie. To kupujący podejmie decyzje, tu dostaje tylko propozycje.

Napisano

Jak już jakaś rewolucja była choć poza wprowadzeniem dużego koła i dostosowaniem by te lochy jakoś jechały pod górę nic innego nie widzę to średnie koło też przeszło swoje i jest w ofercie nie jednej marki. To jest to samo co z napędami 1x bo jak by był większy wybór i nie było tego pitolenia achów i ochów na d 29er to też było by inaczej. To co przemawia tutaj za dużym kołem i względnie nowym rowerem to być może nie duże doświadczenie kupującego i jego obawy co do skila. Gdyby było inaczej bez dwóch zdań spokojnie średnia kicha mogła by wjechać do garażu. 

Napisano
19 minut temu, Endurfina napisał:

Santa choć leciwa, to gdyby nie drugi koniec Polski, byłaby w kręgu mojego zainteresowania. No ale … za samochodem już jeździłem w pół Polski i się z tego wyleczyłem. Wpadł mi w oko natomiast taki gagatek 

https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-stumpjumper-evo-comp-2023-s4-CID767-IDY7eVm.html

I następny w kolejce 

https://allegro.pl/oferta/rower-ibis-ripmo-af-l-srebrny-deore-dvo-14092586831

z tym,że zawieszenie DVO nic mi nie mówi 😳 

Napisano
6 godzin temu, Endurfina napisał:

Ten gagatek jest warty tych pieniędzy. Masz tu flipchipa na chainstayu i anglesety. Mnóstwo możliwości ustawień, dla każdego coś dobrego.
DVO bym sobie odpuścił, przyjdzie, że chcesz to zmienić to praktycznie jest to niesprzedawane. 
@marcin_ostrów poprzednia generacja miała problem z damperami. 
Rewolucja to nie koło 29 tylko kąty, santa z linku 67/74, no nie mówcie mi, że między tym a dzisiejszymi 64/77, 3 stopnie na obu wartościach to „żadna różnica”. Polecam sobie zjechać ściankę na jednym i drugim, albo podjechać na jednym i drugim jakiś podjazd. Jak ktoś ma rower 27 to nie będę mu wciskał zmień to szajstwo na 29 bo tak się nie jeździ. Ale jak ktoś kupuje i nie ma nic wcześniej? Nic nikomu nie wciskam, logiczne jednak jest żeby nie pchać sie w stare 8 letnie rowery z foxami i reverbem w stanie kij wie jakim. 
Z drugiej strony nie wiem skąd w ogóle ten wywód o 27, przecież hightowery od początku były 29 i nigdzie nikt nie napisał że to 27/29 było jakaś rewolucja xd. 
Rewolucja były kąty, jak to zostało okrzyknięte wtedy „geometria progresywna v2” - wyostrzona podsiodlowka, dopasowane chainstaye, normalne mostki a nie ultrakrótkie 35mm. (Tak, mostek w enduro też ma swoją dobrą długość, nie im krótszy tym lepszy). 

Napisano
4 godziny temu, Rumcajs. napisał:

Rewolucja to nie koło 29 tylko kąty, santa z linku 67/74, no nie mówcie mi, że między tym a dzisiejszymi 64/77, 3 stopnie na obu wartościach to „żadna różnica”. Polecam sobie zjechać ściankę na jednym i drugim, albo podjechać na jednym i drugim jakiś podjazd. Jak ktoś ma rower 27 to nie będę mu wciskał zmień to szajstwo na 29 bo tak się nie jeździ. Ale jak ktoś kupuje i nie ma nic wcześniej? Nic nikomu nie wciskam, logiczne jednak jest żeby nie pchać sie w stare 8 letnie rowery z foxami i reverbem w stanie kij wie jakim. 

No ale to już przesadzasz bo 8 letnie to ocieramy się jak już padło o pierwszą Reginę z progresywnym geo. Bez jaj. Co do cyferek to wybacz ale w jakim celu chciałeś takie wartości w średnim kole? Przecież to by nie przeszło i nie przejdzie nawet obecnie w nowych odpowiednikach. Nadal masz coś koło 65/75 czasem okolice 77. Tyle starcza i już. Większe koło to już robi robotę ciut lepszą na zjazdach a cyferki są wynikiem tego by jak pisałem dało się tym jechać. Na pewno niedoświadczonej osobie nowe rowery z nowymi cyferkami pomogą ale reszcie już nie koniecznie. Jest kilka innych istotnych czynników gdzie cyferki będą tylko ładnie wyglądać i tyle z tego będzie. Sporo towarzystwa robiącego verty nadal siedzi w średnim kole a nie są to stare nabytki i oni dopiero robią nie ścianki tylko ściany. 

Napisano

Ale co ma średnica koła do kątów? Istnieją rowery na 27 z kątami 64/77 więc jednak to przeszło. Twierszisz, że wypłaszczenie kąta główki i podniesienie podsiodłowego z szosowych 74 na 77 stopni to wynik... koła 29 aby "dało się na tym jechać"? Gdzie ja znowu chciałem jakieś wartości w średnim kole? Gdzieś ja w ogóle napisałem, że 27 jest złe? Napisałem, że hightower V1 jest do bani i tyle, bo ma pradawną geometrię. 

Dobra, kończę to bo to jest trochę walka z wiatrakami, cokolwiek by się nie napisało "aaaale dawni tak sie jezdziło i ch...j".

Vitus jest za to bardzo ciekawy, nie interesowałem się nigdy tą marką ale sobie pooglądałem i  jeśli da się to kupić w spoko kasie to jak najbardziej. 

Napisano

Ja też nie mam ochoty na zbędne dyskusje czy coś jest pradawne czy nie. Zapominasz chyba, że średnie koło swego czasu w enduro zamykało się na 160mm skoku i pewnej wartości bazy kół. To co sugeruje to to, że nie da się za bardzo w tej pradawnej geo nieuszosowić podsiodłówki bo jak byś zrobił inaczej to byś siedział jak na taborecie. To nie było po prostu i nie jest nikomu potrzebne ani do podjazdu ani tym bardziej do zjazdu. A nowsze średnie koło ma o kilka cm zazwyczaj większą bazę kół i skok na poziomie 170-180mm. Pomijam czasem solidnie grubaśne laczki ze stajni Schwalbe. Trudno by tutaj zostać przy starych wartościach podsiodłówki bo już kąty na główce bywają takie same. A jak jest inaczej to też kij wie jak to jeździ bo korzysta pewnie z tego plankton. Ogólnie nie jaram się cyferkami bo nie one są najistotniejsze akurat w tej kwestii. 

Napisano
19 godzin temu, Endurfina napisał:

Santa choć leciwa, to gdyby nie drugi koniec Polski, byłaby w kręgu mojego zainteresowania. No ale … za samochodem już jeździłem w pół Polski i się z tego wyleczyłem. Wpadł mi w oko natomiast taki gagatek 

https://www.olx.pl/d/oferta/specialized-stumpjumper-evo-comp-2023-s4-CID767-IDY7eVm.html

Z przednich zębatek Srama tak szybko schodzi lakier, że to tak słabo wygląda po 400 km?

Napisano
11 godzin temu, Rumcajs. napisał:

Vitus jest za to bardzo ciekawy, nie interesowałem się nigdy tą marką ale sobie pooglądałem i  jeśli da się to kupić w spoko kasie to jak najbardziej. 

Chwilowo bankrutują, zobaczy się czy ktoś ich przejmie czy pójdą do piachu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...