Skocz do zawartości

[MTB] +/- 6tys co szukać,kilka pomysłów,pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Przekrok wbrew pozorom też jest ważny...  Przynajmniej dla mnie, ale myślę, że nie jestem w tym osamotniony :no:  Częściowo wpływ na to mają preferencje i styl jazdy - im więcej sportu, tym rower mniejszy (tu się niewiele zmieniło pod tym względem).  Tu już nie chodzi o przekrok sam w sobie, a o różnicę w jeździe.  Mniejszy przekrok to taki bonus, który sporo osób chciałoby mieć, bo jednak wśród przeciętnych rowerzystów przeważają za duże rowery...  Oczywiście po bułki to i na trzepaku można, ale moim zdaniem to jest zły kierunek. 

Napisano
12 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Co komu pasuje...  186 cm i XL ?  Przypuszczam, że wątpię, ale co kto lubi...  Przekrok 85 ?  Przykładowo ja mam 84 przy 1.8 m, i Scale M, tyle że tak miało być (L mierzony pro forma był za duży - delikatnie czułem górną rurę, a dla mnie to od razu dyskwalifikuje).  1 cm zapasu może być, ale na pewno nie w MTB, chyba że to będzie bułkowóz...  Oczywiście rower rowerowi nierówny, ale w większości przypadków XL nie jest dla osób o podobnych wymiarach - chyba, że ktoś ma wyjątkowo długie kończyny, a z danych wynika, że tak nie jest w tym przypadku.

no to może faktycznie jak gdzieś znajdę w okolicy tego speca to podjadę i wsiądę na ta L skoro tak mówisz. bo chyba tak będzie najlepiej po prostu wsiąść i zobaczyć czy mi spasuje a najlepiej sie przejechać 

13 godzin temu, Molekpl napisał:

Słuchaj z przymiarką roweru to jest nalepsza rada jaką dostałeś w tym wątku. Pytasz to Ci ludzie doradzają. Zobacz sobie, ze jeździłeś na rowerze o kwadratowej geometrii. W rozmiarze XL  w tej meridzie rura górna jest krótsza niż w chiselu w rozmiarze L nie wiele ale jest. Tam samo reach chisel L - 455 w XL 480 ten Twój big nine XL 429 . Nie patrz co jest na metce bo ja np mam jedne podkoszulki S a drugią L mimo, że mój rozmiar to M.
Kumpel kupował przy 188 XTC SLR i ja mu mówiłem XL na bank, poszedł do sklepu to na XL wisiał na jajach, kupił L i jest zadowolony.

A co do samego Chisela to po za ramą on nie ma nic lepszego od tej Almy h20 no może opony więc rama super - pod dalsze upgrady tak. Ale pierwszy to będą koła za 2 koła więc przemyśl sprawę.

dobrze pojadę i sprawdzę👍bardzo ci dziękuje za rady. Jak znajdę gdzieś tego chisela blisko to wsiądę na L i sprawdzę bo szczerze ta alma tak średnio mi podchodzi chociaz chetnie jej sie przyjże z bliska może cos nas połączy 😁

10 godzin temu, Rumcajs. napisał:

Kto kupuje rower MTB patrząc na jakiś przekrok? To nie lata 90. Tym bardziej w Specu gdzie rury podsiodłowe są niskie i rower dobiera się wyłącznie długością a nie jego przekrokiem…

To właśnie jest problem wielu amatorów zwykłych MTB, a już większą padaczką się robi jak inni tacy sami zaczynają doradzać. 
Do autora: dowiedz się co to jest reach, stack, ETT, jak te wartości wpływają na rower w pozycji siedzącej i stojącej. Jest mnóstwo artykułów, filmów na YT które to objaśniają. Przeważnie będą to opracowania bardziej pod kątem rowerów z pełną zawiechą i prawdopodobnie enduro ale to bez znaczenia. Wtedy sam dojdziesz do wniosku jaki rozmiar będzie dobry. 
Na 1enduro Michał napisał obszerny wpis o geometrii i doborze rozmiaru rowerów z dzisiejszą geometrią. 

ale ja nie powiedziałem ze kupuje rower patrząc na przekrok😵po prostu kolega wyzej mi zasugerował ze pod moj wzrost lepszy rozmiar L wiec o tym rozmawialiśmy. Ja wiem ze przekrok nie jest az tak wazny i rozumiem mniej wiecej o co ci chodzi👍no i tak jestem amatorem,myslalem ze cos tam wiem o rowerach ale duzo tutaj osob sprowadziło mnie na ziemie bo jednak gów..o wiem😀dlatego słucham z dużym zaciekawieniem co tutaj osoby ktore sie znaja maja do powiedzenia i biore ich slowa do siebie zeby znaleźć dla siebie powiedzmy taki rower "marzeń" na który odkładałem długo kasę.twoje uwagi tak samo zreszta i na pewno poczytam sobie artykuły o geometriach roweru i jak dopasować rower pod siebie

Napisano
21 minut temu, grzes2035 napisał:

no to może faktycznie jak gdzieś znajdę w okolicy tego speca to podjadę i wsiądę na ta L skoro tak mówisz. bo chyba tak będzie najlepiej po prostu wsiąść i zobaczyć czy mi spasuje a najlepiej sie przejechać 

dobrze pojadę i sprawdzę👍bardzo ci dziękuje za rady. Jak znajdę gdzieś tego chisela blisko to wsiądę na L i sprawdzę bo szczerze ta alma tak średnio mi podchodzi chociaz chetnie jej sie przyjże z bliska może cos nas połączy 😁

ale ja nie powiedziałem ze kupuje rower patrząc na przekrok😵po prostu kolega wyzej mi zasugerował ze pod moj wzrost lepszy rozmiar L wiec o tym rozmawialiśmy. Ja wiem ze przekrok nie jest az tak wazny i rozumiem mniej wiecej o co ci chodzi👍no i tak jestem amatorem,myslalem ze cos tam wiem o rowerach ale duzo tutaj osob sprowadziło mnie na ziemie bo jednak gów..o wiem😀dlatego słucham z dużym zaciekawieniem co tutaj osoby ktore sie znaja maja do powiedzenia i biore ich slowa do siebie zeby znaleźć dla siebie powiedzmy taki rower "marzeń" na który odkładałem długo kasę.twoje uwagi tak samo zreszta i na pewno poczytam sobie artykuły o geometriach roweru i jak dopasować rower pod siebie

A gdzie mieszkasz? Bo mam L jak coś i możesz przymierzyć.

Napisano

blisko Kampinosu

Fajnie wytłumaczone tutaj i jak widze wiele osob ma racje co do rozmiaru👍

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-specialized-chisel-comp-gratis-p-2754.html?gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWTh0D7wiefKgoMH_rLmO3RR9kv8VZtkgiDMWRb_m8tLFzqwXeesKn4aAttGEALw_wcB

Chisel jest dostępny w rozmiarze L

w weekend jadę do Centrum rowerowego i do sprint rowery w Wawie to coś poszukam i przymierze. 

zobaczę ta alme h20, geta 30 i jak sie uda to może gdzieś tego speca

porobię zdjęcia i coś wrzucę tutaj

Napisano
1 godzinę temu, Michal2008 napisał:

przekrok też jest istotnym parametrem 🙂

Co ci on daje? 

1 godzinę temu, grzes2035 napisał:

Fajnie wytłumaczone tutaj i jak widze wiele osob ma racje co do rozmiaru👍

Nie rozśmieszaj mnie XD

To jakaś parodia.

Napisano
33 minuty temu, mareckiabc napisał:

nie chce czerwonego. jak tak to bym wybrał nx120 z decathlon tez jest czerwony

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-bh-expert-5-5-pd31009/

w sobotę sie przymierzam do tej maszynki. dzwoniłem i maja w magazynie.cena bardzo dobra i bardzo dobry osprzęt

Napisano

Ale pokraka z tego BH. Na to nie idzie patrzeć 😄 sorry.

Do tego co w nim fajnego? Jedynie przerzutka XT. Lipne hamulce, podstawowy FOX, reszta deore nic fajnego w nim nie ma. To raczej średni osprzęt a zostawilbym tylko przerzutke reszta out więc lipa jak za 5 tyś.

Napisano

Tak samo jak ta Alma wlasnie paskudna

23 minuty temu, grzes2035 napisał:

nie chce czerwonego. jak tak to bym wybrał nx120 z decathlon tez jest czerwony

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-bh-expert-5-5-pd31009/

w sobotę sie przymierzam do tej maszynki. dzwoniłem i maja w magazynie.cena bardzo dobra i bardzo dobry osprzęt

czyli wszystko to samo co mi wcześniej pisaliście. wychodzi na to ze każdy z podanych wyżej nadaje sie do śmietnika czy co? 

Napisano

Nikt za Ciebie nie wybierze. Szukasz i jakieś dziwne rowery przedstawiasz. Skoro Spec Ci nie dogodzi za taką zacna cene to ja juz nie wiem. 4 tys za speca i zostaje Ci sporo kasy, kiedys z czasem wymienisz koła za to co zostanie. Czerwony mowisz brzydki ja uważam że bardzo ładny. Ale jeśli nie to jezdzij oglądaj, mierz i kup.

Napisano

no czerwony jest paskudny. nie wiem jak można czerwonym rowerem jeździć🤣

nie przedstawiam dziwnych rowerów tylko sugeruje się waszymi pomysłami które sami przedstawiacie

ja podrzucilem canyona 8 ktory robi na mnie duze wrazenie tak samo jak spec tylko ze ten metaliczny a nie czerwony

Napisano

Żeby się tylko i wyłącznie przymierzyć do rozmiaru to możez też zerknąć na olx czy ktoś nie sprzedaje w okolicy - dzwonisz, mówisz, że jesteś zainteresowany, przymierzasz się, robisz jazdę próbną i mówisz, że jednak to nie to, że Ci nie leży.

Edit.

Czerwony jest szybszy, tak samo jak w samochodach :)

Napisano

Też rozważałem rózne rowery Rockridera, Canyona, Radona ale wstapiłem do sklepu Speca i rama bardzo mi przypasowała. Zona ma Scotta i jakoś nie czuje tego woow. Poogladaj na zywo to dużo zmienia. Zerknij na Radona dobry stosunek ceny do osprzetu podobnie jak Canyon ale ciężkawy. 

Napisano
29 minut temu, Greg1 napisał:

Żeby się tylko i wyłącznie przymierzyć do rozmiaru to możez też zerknąć na olx czy ktoś nie sprzedaje w okolicy - dzwonisz, mówisz, że jesteś zainteresowany, przymierzasz się, robisz jazdę próbną i mówisz, że jednak to nie to, że Ci nie leży.

Edit.

Czerwony jest szybszy, tak samo jak w samochodach :)

Zeby nie było to ja nie mam nic do czerwonych rowerów ale sam kolor mi nie leży a jednak wygląd tez bardzo ważny. Dobra pojadę w weekend i zobaczę co maja w tych magazynach  

Dobra to jeszcze szybkie pytanie jaki amor?

w większości jest Judy, recon, raidon lub ten najtańszy fox

rozumiem ze główny aspekt to grubość min 32? 

a jakaś hierarchia?

Napisano

Tylko ten szary Spec jest zupełnie inaczej wyposażony niż czerwony. Model z NX jest super okazją. Ten szary przy tej różnicy w cenie moim zdaniem nieopłacalny.

Do rozmiaru najlepiej się jednak przymierzyć. Jesteś na granicy rozmiarow, kwestia preferencji.

Napisano

mysle ze to nie ma az tak znaczącej różnicy miedzy L a XL ale chyba jednak wole usiąść bo te 2 cm może zaważyć

nawet juz jestem skłonny kupic ten czerwony jak to kolega wcześniej napisał kolor ferrari🤣

54 minuty temu, mareckiabc napisał:

dlaczego wogole te rowery w tym sklepie sa takie tanie? przecież tyle to ja 4lata temu dawałem za meride w Polsce na sprężynowym widelcu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...