Skocz do zawartości

[Nostalgia] Apgrejd/Nowa część w rowerze, do której masz największy sentyment

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 8.12.2023 o 23:56, Rafał87 napisał:

jedyny minus wtedy to brak wskaźnika przełożenia dzis to niestety standard

Tylko po co ci taki wskaźnik? Oprócz szacunku na dzielni :P 

Napisano

W czasach kiedy większość do jazdy wykorzystuje jakieś telefony, garminy, mapy, czujniki na klatę, czujniki siły, wykresy, gpesy, jest cokolwiek śmieszne pytanie po co komu wskaźniki przełożenia.

Mnie tego okrutnie brakuje w gravelu. W starym fullu na szczęście mam i cieszy mnie to bardzo.

Napisano
W dniu 9.12.2023 o 14:45, Boss napisał:

[Nostalgia Ranking] Apgrejd/Nowa część w rowerze, do której masz największy sentyment którą uważasz za najlepszą

No nie. Liczyłem na to, że typowy obiektywizm będzie odsunięty na bok.

A co do wskaźników to chyba one zdechły 15 lat temu wraz z kultem manetek xt m770. Większość użytkowników co znałem, to je demontowała.

Napisano
15 godzin temu, JWO napisał:

Tylko po co ci taki wskaźnik? Oprócz szacunku na dzielni :P 

np jak podjeżdżam do skrzyżowania to wiem z którego biegu mi się najlepiej startuje i mając wskaźnik można by sobie ustawić odpowiedni bieg przed zatrzymaniem, a tak nie raz mi się zdarza zapiąć bieg gdzie kręci się w miejscu po wystartowaniu spod świateł :D i trzeba pół kasety przelecieć żeby to jakoś jechało.

Napisano
W dniu 8.12.2023 o 23:56, Rafał87 napisał:

Działało to lepiej, bezproblemowo, a i sama manetka dla mnie była wygodniejsza jedyny minus wtedy to brak wskaźnika przełożenia dzis to niestety standard.

A ja u siebie nie tak dawno zdemontowalem te wskaźniki zastępując je po prostu zaślepkami z zestawu. Jak dla mnie jest to zbędne i nic nie daje a same wskaźniki niepotrzebnie miejsca na kierownicy zajmowały bo nachodziły na tudzież kierownicę. Chodzi o manetki XT 780.

Napisano

Przy 3x9/10 były one trochę bez sensu. Przy 1x są totalnie bez sensu. W wypadku 2x10 prawie przeprosiłem się z nimi, jak chciałem zmienić manetki M780 ispec na klasyczne, żeby mieć wskaźnik, ale przede wszystkim tu chodziło o blat.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Rozmowa o sensie wskaźników jest bez sensu. Chyba że sens ma rozmowa o preferencjach. 

12tki z tyłu nie mają wskaźników. Axs ma możliwość sparowania z garninem i wyświetlania takich informacji. 

Przypuszczam że skoro jest dostępna taka opcja to są na nią chetni.

Napisano

Przyznam się, że w szosie używam (DI2 2x12). To znaczy mam takie pole na jednym z ekranów Garmina i zdarza się że na niego zerknę. Zwłaszcza jak sił już brakuje, a zmęczenie zaburza percepcję 😁

A nostalgia i gamechenger ? Wiele lat temu KTM Ultra i blokada amortyzatora z poziomu kierownicy. RockShox Pop-Lock zdaje się...  😁

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...