Skocz do zawartości

[Tłoczek] tarczowe hamulce

DzikuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

nie wiem od czego zacząć heh  bo byłem użytkownikiem przez 20 lat  v-braków a od miesiąca mam rower z hamulcem tarczowym mechanicznym.  I tutaj moje pytanie  o co chodzi z tymi  tłoczkami?? 

Bo szukałem w sieci informacji i słyszałem tylko o zacisku jedno tłoczkowym i tutaj moje  pytanie  czy hamulec mechaniczny  tarczowy  posiada system dwu czy tylko jedno tłoczkowy zacisk?? 
Jestem zielony w tym temacie  a chcę się nauczyć obsługi tego wymiany regulacji itd..  bo nie stać mnie aby w sezonie 2 do 4 razy iść na regulacje i bulić hajsy bo to ne jest takie tanie :) 

Nie wiem jakich okładzin mam szukać do swojego zacisku bo ciężko cokolwiek znaleźć bo albo źle szukam albo radius nie występuje  na rynku juz hahah    Wrzucam zdjęcia niżej  .   Przy okazji mam tarczę (disc)160mm czy każda na 6 śrub będzie pasowała czy kupuje się takie pod zacisk  okładzin ?? 

Rower to Kross Evado 3.0 z końca produkcji  2022/23 

1697970843991.jpg

1697970844000.jpg

radius.jpg

Napisano

Czyli Shimano B01S, B03S, B05S  - o takich  piszesz??   A okładziny  które są lepsze  półmetaliczne czy żywiczne??   bo pod koniec sezonu 2024 przy pełnym serwisie chcę zmienić Hamulec zacisk tarczowy mechaniczny na dwustronny na przykład  Avid BB7  lub coś podobnego :)     Wybór padnie na coś co obsłuży co najmniej dwa rodzaje okładzin.   Chcę mieć dobre heble  bo mimo jazdy po asfalcie mam mocne górki okolicach  i bez hamowania nawet do 90km/h rowerem idzie się rozbujać :D   zabić się nie chcę a te obecne tarcze i okładziny spokojnie dojadę w 4 miesiące  hahah  

Więc wybaczcie za czasem prymitywne pytania bo ja się uczę obsługi i części współczesnych rowerów :) mam tz trekinga crossowego a  dawniej był to zwykły góral  :D    

Napisano

Avid BB7 też ma ruchomy jeden tłoczek,  statycznie jest regulacja obu, ale linka wprawia w ruch tylko jeden.

Jeśli chcesz mieć koniecznie dwa ruchome to np TRP Spyke

Napisano

@clavdivs  kolega wyżej podał taki docisk dwutłokowy i poszukałem info i faktycznie  jest więcej zabawy ale i tak mam sporo czasu więc zobaczę co i jak będzie... Na pewno chcę wymienić to co jest fabrycznie dane na coś o poziom wyżej   porządne docisk mieć  tarcze i okładziny...   Bo mieszkam w terenie już prawie górzystym i tutaj zjazdy z asfaltowych grek powodują ze hebel musi być naprawdę konkretny :)  A mam tarczę noname china  i zwykłe okładziny :) które są nowe a po 2 jazdach już piszczą a były oczyszczone  itd...  
Radius to nawet nie wiem czy to dobre  zacisk czy nie.  90km mam zrobione obecnie  na tych hamulcach :)  oby pogoda dopisała to do 200km dobije i wtedy zobaczę jak będzie hamowanie wyglądało :)

Napisano
15 godzin temu, clavdivs napisał:

Hamulce z dwoma ruchomymi tłoczkami nie są specjalnie lepsze od tych z jednym. 

Dokładnie, to nic nie wnosi 😉  miałem kilka modeli mechaników i chyba najlepiej wspominam Avid BB7 z jedyną stroną podkręcaną z palca , .... miałem tez okazje sprawdzić TRP Spyre... nie wiem czemu było nad nimi tyle zachwytów, moim zdaniem były zwyczajnie słabe.  

Na moje oko to w przypadku rowerów z prostą kierownicą, to nawet nie ma się co zastanawiać nad jakimiś kombinacjami na linkę, wystarczy kupić cos w stylu mt201, i bankowo pokona to wszystkie mechaniki.

komplet swieżych mt201 to pewnie z 200pln na OLX.

Napisano

Od krosa dostałem wiadomość o układzie hamulcowym 

zestaw hamulcowy Radius CX-7, rotor RT600  a co o okładzin to  Shimano - B01S, B03S, B05S 

I tutaj pytanie czy ten radius CX7 jest dobry posłuży  czy szykować się a wymianę na lepsze zaciski?? 

Napisano

radius to tani chinczyk stosowany w najtanszych rowerach na tarczach cóż więcej można dodać. Chcesz przyzwoite hamulce to idz w hydraulikę zwłaszcza że jezdzisz w górach.

Napisano

Skoro już zdecydowałeś że hamulce będziesz wymieniał idź w hydraulikę z servowave. Najtaniej masz Shimano Deore Mt500. Co prawda na plastikowych tloczkach, kablu Bh 59 i podstawowym zacisku ale to i tak będzie przeskok nad tymi mechanikami. 

A jak kasa pozwala to Shimano SLX M7100. Tam jest już sztywniejszy przewod Bh 90 i chyba ceramiki.

Napisano

OK miałem okazje pojeździć na  Shimano BR-MT200 / BL-MT200   i takie sobie do crossa założę ale po zjeżdżeniu  tarcz i okładzin obecnych  komponentów a sam zacisk  z tłoczkiem i manetką  za parę groszy sprzedam :)    Siła hamowania jest mocna jak na moja posturę i wagę.  Dziękuje za pomoc

Temat do zamknięcia 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...