Skocz do zawartości

[napęd] Czy łańcuch nie jest za długi ?

nikbar1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Problem jest inny, na  innym forum mi zasugerowali za długi łańcuch, ten problem występuje w dwóch takich samych rowerach no i drażę temat,  być może to po prostu urok tego silnika (to elektryk ,wydaje dziwny dźwięk przez moment kiedy przestaje pedałować )

Napisano

Na początku myślałem, że to z bębenka się wydobywa (ten dźwięk to takie klasyczne terkotanie przeskakujących zapadek, jak przy kręceniu do tyłu pedałami), potem zauważyłem, że  kiedy kończę pedałować, silnik przez moment ciągnie łańcuch i  ten dźwięk wydobywa się z silnika ,  bez wspomagania praktycznie nie ma tego dźwięku, zaskoczyło mnie to, bo to  irytujące, a w starym silniku takich wątpliwych atrakcji nie było .

Zastanawiam się jakbym pozbył się trybu Extended Boost (być może to jest przyczyna) , to to by zniknęło, albo przynajmniej trochę się zmniejszyło .

Napisano
14 godzin temu, RabbitHood napisał:

Jak nic nie obciera i łańcuch jest w miarę napięty to nie ma problemu. No ale patrząc na drugie zdjęcie spokojnie można skrócić o ogniwo/dwa.

Nie. Nie można. Napędy 1x są skonstruowane tak, aby na najwyższym przełożeniu wózek był dokładnie w tej pozycji w jakiej jest na oryginalnym zdjęciu. Długość jest dobrana idealnie.

Napisano

To jest dokładnie takie samo terkotanie (tylko szybsze chyba z fazą opadającą, czyli na początku szybsze terkotanie   potem zwalnia, coś jak tarcza do koła fortuny ;)), jakie masz  silnik ?

Napisano

Czyli taki sam, ciekawe w takim razie o co chodzi,gość z serwisu powiedział mi ,że to normalne, , bo niby silnik nie hamuje od razu, inny ,że to nienormalne ,podzwonię jeszcze  po innych ,może to coś w oprogramowaniu- za bardzo mam do "przodu" ustawione, na tour to ja pod każdą górkę podjadę, ciągnie jak popieprzony.

Pisałeś, że przy końcu pedałowania masz metaliczny dźwięk, jak to wygląda ?

Napisano

Metaliczny dźwięk jest normą w Boschu, jeśli tylko minimalnie nierówno ciągniesz pedałami - taki stuk jakbyś uderzył lekko młotkiem w kowadło.

A fabrycznie ten silnik jest ustawiony za mocno, nawet moja zona kazała sobie w aplikacji zmniejszyć - zmniejszyłem o 1 stopień Eco i Tour i teraz jest zadowolona. Pokombinuj z trybami jazdy, reguluj stopień wspomagania.

Napisano

To być może też mnie to czeka jak się coś poluzuje ;) 

w starym przerabiałem rożne dźwięki, ale  to zazwyczaj był zużyty napęd (trzaski ,wibracje w pedałach), a ogólny hałas największy był z dziury od regulowanego mostka .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Czy przy obliczaniu długości łańcucha trzeba jeszcze w jakiś sposób wziąć pod uwagę długość wózka przerzutki?

image.png.b98bf767dd8beee844e92ccc13336dcd.png

Wklepałem dane w https://www.omnicalculator.com/sports/chain-length i wynik wydaje mi się mało wiarygodny, bo 112 ogniw mam założone w rowerze, który ma wszystkie parametry mniejsze (chainstay 430, przód 30, tył 46, przerzutka SGS). Jaka długość powinna być dla chainstay 435, przód 32, tył 51?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...