Skocz do zawartości

[piasta] Specyficzna praca nowej piasty DT Swiss

kregiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Brzmi dziwnie. Zupełnie jakby coś było krzywe i zapadki raz były dociśnięte mocniej, a raz lżej.

Napisano

U mnie nie raz świeżo po serwisie smar był nierównomiernie rozłożony i kręcąc na stojaku taki efekt właśnie był, że się dźwięk nierównomiernie rozkładał.

Wsiądź, zrób dwa kursy i się wszystko unormuje.

Napisano

U mnie Ratchet 36t też ma taki "cykliczny" dźwięk. Miałem okazję słyszeć dwa inne rowery z takim systemem i dźwięk właściwie był cały czas równomierny.  U mnie się nie unormowało po pojeżdżeniu. 

Napisano

Rozbierz, wyczyść smar bo pewnie jest go aż grubo, nałóż jakis rzadki smar stały np shimano do łożysk kulkowych, ten zielony i puść kilka kropli jakiegoś oleju przekładniowego. Będzie cykał rowno i dość glosno. Jak nawalisz za dużo smaru to piasta będzie cichsza, jak mniej głośniejsza. Jak za dużo oleju nawalisz to nadmiar z czasem wypłynie. Na takim patencie chodzi u mnie 6 rowerów więc chyba jest ok.

Najważniejsze żeby nie przesadzić ze smarem i nie dać gęstego i lepkiego bo może skleić zapadki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...