Skocz do zawartości

[Debata] Kiedy wymieniamy płyn w hamulcach?

Michal_288

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zainspirował mnie post na jednej grupie rowerowej na Facebooku do utworzenia tego wątku

image.png.b641492e018f87ab41e7ff497dee9e4e.png

Można powiedzieć że są dwie grupy ludzi:

-wymiana płynu co roku (nawet jak są niezapowietrzone)

-działa to nie ruszaj, jak się nie zapowietrzyły to 'w ogóle' , jeżdżę 5 lat nic nie ruszałem

Przykłady:

image.png.e82efd22727fe9d23c18801e619dcdaa.png

image.png.862208acedcab26d8223f2a3b45fded4.png

image.png.4836a21544a8dd112ee9cf6b33ee3c2e.png

image.png.9368f5a61fc25000cd85413839099d27.png

image.png.bf4bd0f43d6bb50d4aece0293a7d3639.png

image.png.1d517d8433c13fb7ce6f2c588836e816.png

image.png.8d00eca271d94569d23affb64058c4c7.png

image.png.0952410e22ed906a221ffa99cdf8ec78.png

image.png.090f0bd3f6c54bcc0ff71901b581832d.png

image.png

A Wy po której jesteście stronie? Ja wymieniać co rok.

Napisano

Wcześniej miałem dokładnie takie same podejście - nic się nie dzieje nie ruszam. Ale dwa lata temu, choć hamulce były sprawne spuściłem olej z nich i się przeraziłem - syf, syf jeszcze raz syf. Od tego czasu przed sezonem zawsze wymieniam olej (dzięki temu moja psycha nie świruje 😃).

Napisano

Wydaje mi się, że Shimano zaleca wymianę raz w roku. Ja tak robię od kilku lat i nie mam absolutnie żadnego problemu. A to co po roku zlewam z układu ledwie przypomina nowy, czysty olej.

Nie chcę wiedzieć co by tam było, gdybym zmieniał co dwa lata albo... wcale.

2d555336b2ea6bcaeb7c487508772109.jpeg

Napisano
9 godzin temu, RabbitHood napisał:

Odpowietrzać jak są gąbczaste. Wymieniać - te na mineralnym w sumie nie ma potrzeby bo niby co ma się tam "zepsuć"? Nie wiem jak z "naturalnymi" wynalazkami.

Dużo. Pracujące tłoki zaciągają syf do gniazd a standard do środka zacisków. 

Zakładam że czyścisz i smarujesz łańcuch, czyli starasz się żeby pracował możliwie czysty z możliwie dobrym smarowaniem żeby ograniczyć ścierne zużycie trących o siebie elementów? 

Posiadasz jakiś amortyzator? Jeśli tak to prawdopodobnie wiesz jakie są  zalecenia serwisowe i w jakim celu się je stosuje. Podstawowe to redukcja tarcia. 

To teraz pytanie: czy zacisk hamulca pracuje w czystych warunkach? 

Zacisk, w porównaniu do amortyzatora czy łańcucha , ZAWSZE pracuje w syfie. Pył z okładzin hamulcowych plus ścieranie tarczy. I  to wszystko w mikro przestrzeni wnętrza zacisku. 

Chyba że zakładamy- prawa fizyki nie działają "wszędzie po równo"  ;)

2 godziny temu, manfred1 napisał:

Ile potrzeba oleju Shimano by wymienić w szosie np w 105 tce 

Ile potrzeba oleju do zalania układu czy do odpowietrzania układu? W odpowietrzonym masz kilka militrów, powiedzmy że 5-7. Hydraulik w rowerze ma mikroskopijny układ. Do odpowietrzania dobrze mieć powiedzmy 25 ml żeby, przy dobrych wiatrach, zalać i odpowietrzyć układ "na raz" używając jednej strzykawki taka ma pojemność 20-25 ml. 

7 godzin temu, manfred1 napisał:

Działa nie ruszam. Bardziej mnie kusi zadać pytanie co ile rozbierać i smarować piasty kół 

Co ile? 500- 50 000 km. Czyli zależy. Od: warunków atmosfeycznych, temperatur, konstrukcji piasty i jakości jej elementów składowych. 

Rower mtb  kąpany w błotnym szambie - serwis kontrolny po każdym wyścigu. 

Rower używany do jazdy na codzień, także w warunkach mokrych - przynajmniej ze 2 razy w roku. 

Rower używany do jazdy tylko w suchych warunkach  - co nawet kilkanaście tysięcy km. 

I to wszystko skracane lub wydłużane zależnie od jakości piast. 

Nowe piasty - sekcja i smarowanie po kupnie. Potem kontrolna sekcja zależnie od warunków żeby sprawdzić co zostało sponiewierane przez warunki eksploatacji. 

Napisano

Ten temat przypomniał mi, że chyba nigdy nie zmieniłem oleju w rowerze żony... 🙂 Rower ma 4 lata. Wobec tego, zabrałem sie do wymiany dziś. 

Olej w obu ukladach jak nowy.

Na pewno rower nie ma zbyt wielkiego przebiegu, który był zrobiony w przyjaznych warunkach oraz miejsko/leśnym terenie.

Przyznam, że nie spodziewałem się takiego stanu rzeczy. 

Można przypuszczać, że właściwości takiego oleju są gorsze niż nowego. Jednak ja bym nie był taki pewny. Dla takiego jeźdźca, w warunkach w jakich korzysta, taka wymiana za często, to według mnie przerost formy nad treścią.

Napisano

Wszystko zależy jak jeździsz. Obecnie jak wymieniam klocki w hamulcach wymieniam również olej. Syf, który wcześniej opisałem powstał podczas górskich maratonów gdzie hamulce mocno dostawały popalić , gdzie klocki wytrzymywały max pół roku.

Napisano

@Thomass13Czas nie jest w tym wypadku decydującym kryterium 🙄

Sprawdziłem w swoich rowerach. 2x Shimano. Szosa ma 16 miesięcy i 10 500km - olej jak nowy. MTB ma 4 miesiące i niecałe 2 000km - po oleju widać już zabrudzenie. Wnioski są raczej oczywiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...