Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

przymierzam się w moim Tribanie 120grvl do wymiany korby i chce zrobić podmiankę na HT2. Znalazłem w parę informacji na ten temat i widziałem na OLX że ktoś tam wstawił korbę od braci ze wschodu chyba prowheel. Na youtube na kanale się robi widziałem srama nx z gravelową większą zębatką. Z tego co wiem to w tribanku jest mufa 68mm więc standardowy suport od shimano. Ja sam myślę nad grx lub deore i dołożeniem chińskiej zębatki 40. 

I teraz moje pytanie: czy są jakieś ograniczenia w doborze korby: tzn. czy musze na coś uważać żeby nie nadziać się na minę czy poprostu biorę korbę pod mufę 68mm, i do tego suport 68mm i tyle. Z góry dzięki za pomoc. 

Napisano

Poza tym co napisałeś to nie widzę innych rzeczy na które musiałbyś uważać. Kupujesz suport h2 i kupujesz do niego korbę h2. Nawet nie musisz zbytnio przejmować się czy akurat pasuje pod 68mm - bo to i linię łańcucha załatwiasz "podkładkami".

Napisano

Jeszcze trzeba pomyśleć o ,,planowaniu" mufy . Są tacy którzy mówią ,że nie trzeba  ale moim zdaniem lepiej to zrobić niż wymieniać łożyska ( = suport ) co 3 miesiące . 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wielkie dzięki za pomoc. Dla przyszłych pokoleń zostawię informacje: kupiłem korbę GRX 600 40t oraz dedykowany do niej suport shimano BB-RS500 68 mm ale ostatecznie wymianę oddałem do serwisu bo tam są plastikowe nakrętki do wkładu suportu rzeczywiście chwile musieli się z tym pomęczyć. Co do nowego suportu to pasował świetnie i  wszystko gra (przynajmniej na razie). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...