Skocz do zawartości

[rower] Full vs HT

Siaja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry

Jestem właścicielem rockrider explore540 i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyne co to wymieniłem hamulec na magure mt5. Pisze z zapytaniem, ponieważ nasz mnie myśl na sprzedaż tego roweru i kupno jakiegoś fulla (myślałem o xc100s) czy waszym zdaniem zmiana na fulla jest bardzo na plus i warto to zrobić?

Chodzi mi czy naprawdę czuć ta amortyzację z tyłu i czy znacząco zwiększa to komfort jazdy

Napisano

Bardzo znacząco i nie zastąpi tego żadna amortyzowana sztyca, bo oprócz komfortu zmienia się zupełnie trakcja - tylne koło jest "przyklejone" do nawierzchni.

Napisano

Ja bym tam chciał HT. W gravelu :) 

W MTB pod kątem terenu i wygody to tylko full. Wadą jest waga, to będzie bardziej ociężałe. 

Tylko akurat XC100S ma jakąś dziwną i niedzisiejszą geometrię z kątem główki 69,5, a to gorzej niż w tym HT. To taki full do jazdy po płaskim :) Więc jakbyś chciał tym po górach jeździć to lepiej AM100S. Tylko on jest znowu jeszcze cięższy.

Napisano

Jeśli myślisz, że zmienisz HT na FS i zawsze będziesz zadowolony to tak nie jest chyba, że mowa wyłącznie o jeżdzie w dół bo wtedy to zawsze :)

Im tańszy rower tym cięższy a jak masz dużo górek i zamiast 13kg będziesz musiał wtargać  ponad 15kg i do tego jeszcze będzie mocno bujać a przednie koło będzie jakoś dziwnie z przodu to wtenczas zatęsknisz za swoim dawnym rowerem.

Napisano

Najtańsze sensowne moim zdaniem to:

Marin Rift Zone 1 2023 (do wyboru 27,5 i 29) za 8499zł. Trzeba doliczyć zakup sztycy regulowanej. Dostępne w grudniu.

Dartmoor Bluebird Evo (do wyboru 27,5 i 29) za 6999zł. Dostępne w Velo i nie tylko.

Rockrider AM100S za 7899zł.

Niemniej ja bym osobiście nie kupił nic poniżej rockridera am100s, to dla mnie najniższa akceptowalna półka jakości.

Napisano
W dniu 21.11.2022 o 23:01, KSikorski napisał:

Rowery o skoku powyżej 100mm w ogóle słabo się nadają do jazdy po płaskim, ale przecież nie jest to zabronione...

A to co ma 100mm to głównie wyścigowe XC. Generalnie fulle 120-130mm dla nieścigajacych się są najlepsztm wyborem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...