Alsew Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 W dniu 17.11.2022 o 17:17, Alsew napisał: Temat robi się nieco groteskowy. Kolega potrzebuje do bólu uniwersalnego roweru. Upiera się na współczesnego ht XC który de facto taki nie jest więc dalej idzie w jeszcze gorszą stronę w stylu full XC czy trail, a na końcu będzie 18kg aluminiowy trailowy full o skoku 130/130 żeby jeździć po lesie i 100km po asfalcie. Że tak sam siebie wyjątkowo zacytuję 😋
Alsew Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 10 godzin temu, bmw750 napisał: Jest zagwozdka, mamy tu jakichś użytkowników Fuela ex8? 😉 Poważnie... A co chcesz się dowiedzieć jak się tym jeździ po asfalcie?? Sorry ale rozmawiamy tu o rasowych maszynach do jazdy w mniej lub bardziej trudnym terenie, a Ciebie nie interesuje to jak rower podjeżdża, jak jego stabilność na zjeździe, jak pokonuje przeszkody itd. Kup sobie tego Scalpela od którego zaczęłaś , bo to znaczy że ci się podoba, dokup mu mostek regulowany oraz amortyzowaną sztyce i będzie wygodnie i szybko na asfalcie. 🤣
chudzinki Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 14 godzin temu, bmw750 napisał: trail będzie wygodniejszy od XC i przymierzyłem się do fuela ex 8 w odpowiednim rozmiarze, i jest fajny😍 Skok 140 mm i geometria roweru XC. Myślę, że to nie jest to czego wcześniej szukałeś.
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 10 godzin temu, artie napisał: No patrz prawie trafiłeś Ale generalnie niezła komedia wyszła z tego wątku - od roweru rekreacyjnego przez xc dla amatora za 12k przez lekki trail a skończywszy na rowerze gdzieś w okolicach trail/enduro za 16k i to w Zgierzu gdzie najwyższa górka ma jakieś 16 m n.p.m. Bez przesady, góra Wilamowska ma ponad 200 m n.p.m. 😉 18 minut temu, Alsew napisał: Poważnie... A co chcesz się dowiedzieć jak się tym jeździ po asfalcie?? Sorry ale rozmawiamy tu o rasowych maszynach do jazdy w mniej lub bardziej trudnym terenie, a Ciebie nie interesuje to jak rower podjeżdża, jak jego stabilność na zjeździe, jak pokonuje przeszkody itd. Kup sobie tego Scalpela od którego zaczęłaś , bo to znaczy że ci się podoba, dokup mu mostek regulowany oraz amortyzowaną sztyce i będzie wygodnie i szybko na asfalcie. 🤣 Niestety już niedostępny. 10 minut temu, chudzinki napisał: Skok 140 mm i geometria roweru XC. Myślę, że to nie jest to czego wcześniej szukałeś. To co byś polecił? Ogólnie to ja już nic nie rozumiem, mówicie, że ten rower nie będzie ok, a niektórzy polecają Rockridera który moim zdaniem jest, jeszcze mniej odpowiedni.
chudzinki Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Dwa rowery tak jak pisałem wcześniej, ale nie masz miejsca https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-dsx-fs Rower XC z pierwszego postu, wszystkie pozostałe propozycje, za wyjątkiem sztywnego Gianta, mają podobną geometrię Jeżeli full to coś lekkiego o skoku 100 mm, max. 120 mm
Tomek595 Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Z tego tematy dowiedziałem się wierutnych bzdur w stylu że najlepsze mtb xc to stalowy gravel z płaską kierownicą 😁 na ramie z rocznika 1984 za 150 złociszy . Jak nie ma różnicy to po co przepłacać . No i że rower wybieramy sercem i liczy się wolność i wiatr we włosach 😁
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 @chudzinki 1.Dwa rowery nie wchodzą w grę, musi być jeden maksymalnie uniwersalny, ale z większym nastawieniem na teren. 2. To będzie krok wstecz w stosunku do tego co mam obecnie, i wąska opona nie ma racji bytu w moim przypadku. 3. Jest już niedostępny. 4. Jakieś propozycje?
JarBas Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 2 minuty temu, Tomek595 napisał: No i że rower wybieramy sercem i liczy się wolność i wiatr we włosach 😁 A jak ktoś jest łysy to co? kolor roweru? 😁
Maciorra Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Odnośnie tego Marina, którego wkleił @chudzinki to akurat może być bardzo dobry wybór dla potrzeb OP:) Rama przyjmie wg producenta opony 2.1, pytanie jak z widelcem. Fabryczne 45c czyli pewnie coś koło 1.7 cala będzie akurat na jeżdżenie po lasach koło Zgierza. Jedyne co bym w nim poprawił do kulania się po płaskopolsce to pewnie wymiana napędu na jakieś 2x zamiast 1x... Ale skoro @bmw750 masz taką alergię na słowo "gravel" to kup sobie jakiegoś rekreacyjnego MTB i tłucz kilometry. Fulla sobie odpuść, bo nie jest Ci do niczego potrzebny, poza tym, w większości fulli nie włożysz dużej zębatki z przodu i zostaniesz z zębatką 30-32z. Na płaskim asfalcie zakręcisz się na śmierć, a z tego co napisałeś po tym asfalcie jednak sporo jeździsz...
chudzinki Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 9 minut temu, bmw750 napisał: 1.Dwa rowery nie wchodzą w grę, musi być jeden maksymalnie uniwersalny, ale z większym nastawieniem na teren. 2. To będzie krok wstecz w stosunku do tego co mam obecnie, i wąska opona nie ma racji bytu w moim przypadku. 3. Jest już niedostępny. 4. Jakieś propozycje? ad. 2. Zaproponowałem, bo napisałeś na początku: W dniu 9.11.2022 o 20:08, bmw750 napisał: Czy rower z taką geometrią, będzie ok na dłuższe przejażdżki 70-120 km w różnym terenie (asfalt, piasek, las, górki) a do tego Marina można wg producenta założyć oponę do 2.1, więc teoretycznie jeszcze trochę szerszą i masz duże pole manewru jeżeli chodzi o korbę. Co do osprzętu - myślę, że cena jest odpowiednia. ad. 4. Nie orientuję się w rynku tak drogich rowerów, więc propozycjami sypał nie będę. Coś tam staram się porównać, ale to wszystko. Sam mam fulle i jestem bardzo zadowolony, ale u mnie asfalt jest traktowany tylko jako dojazd do lasu, no chyba, że jedziemy z rodzinką, ale to też baaardzo mało.
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 9 minut temu, Maciorra napisał: Odnośnie tego Marina, którego wkleił @chudzinki to akurat może być bardzo dobry wybór dla potrzeb OP:) Rama przyjmie wg producenta opony 2.1, pytanie jak z widelcem. Fabryczne 45c czyli pewnie coś koło 1.7 cala będzie akurat na jeżdżenie po lasach koło Zgierza. Jedyne co bym w nim poprawił do kulania się po płaskopolsce to pewnie wymiana napędu na jakieś 2x zamiast 1x... Ale skoro @bmw750 masz taką alergię na słowo "gravel" to kup sobie jakiegoś rekreakycjnego MTB i tłucz kilometry. Fulla sobie odpuść, bo nie jest Ci do niczego potrzebny, poza tym, w większości fulli nie włożysz dużej zębatki z przodu i zostaniesz z zębatką 30-32z. Na płaskim asfalcie zakręcisz się na śmierć, a z tego co napisałeś po tym asfalcie jednak sporo jeździsz... Tutaj kolejna dla mnie nie zrozumiała rzecz, mój znajomy z którym kręcę większość kilometrów, kupił w tamtym roku Trek Caliber 7 właśnie na zębatce 30T i do 40 km/h nie ma żadnego problemu z kręceniem. Włożył tam mostek ergotec i wygodniejszego roweru nie miał.
wolek Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 To pożycz od niego tego treka i przejedź się po typowej dla siebie trasie i będzie odpowiedź czy zębatka 30/32 będzie dla Ciebie Ok.
chudzinki Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 @bmw750, jeżeli lubisz jeździć po prostej zjeżdżać górek z kadencją ok. 95 obr./min. 🤣 (zakładam kasetę od 10t) to nie musisz w ogóle zwracać uwagi na napęd. Swoją drogą to gratuluję koledze formy, no chyba, że to prędkość chwilowa, np. z górki. Pokreślałem, bo głupoty popisałem. Gdzie na takim rowerze 40 km/h...
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 3 minuty temu, wolek napisał: To pożycz od niego tego treka i przejedź się po typowej dla siebie trasie i będzie odpowiedź czy zębatka 30/32 będzie dla Ciebie Ok. 20 cm różnicy we wzroście🤣 nie da rady.
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 33 minuty temu, chudzinki napisał: @bmw750, jeżeli lubisz jeździć po prostej zjeżdżać górek z kadencją ok. 95 obr./min. 🤣 (zakładam kasetę od 10t) to nie musisz w ogóle zwracać uwagi na napęd. Swoją drogą to gratuluję koledze formy, no chyba, że to prędkość chwilowa, np. z górki. Pokreślałem, bo głupoty popisałem. Gdzie na takim rowerze 40 km/h... Normalna prędkość do zrobienia po płaskim, chwilowa prędkość z górki to 60 km/h.
Brzoosa Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 sprawa jest prosta. Jeździsz dużo na asfalcie, ale czasem odbijesz w teren- bierz gravela. Ważniejszy jest na ciebie teren, ale np. musisz tam dojechać i masz w okolicy górki, do tego po prostu podoba Ci się mtb- bierz lekkiego hardtaila. Z kolei jak jeździsz głównie w terenie i to bardziej poważnie, tj hopki, konkretne zjazdy no to do rozważenia rower jak wspomniany Trek Fuel. Nie ma specjalnie nad czym dywagować, wszystko powinno determinować styl jazdy i teren jaki masz do dyspozycji. Nie kupuj chłopie czołgu jak jeździsz powiedzmy 40 % asfalt, 60 % teren, nawet jeśli podoba Ci się. https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-team-marin-2 ten marin ma wygodną, a przy tym nowoczesną geometrię. No i piękny
marcesco Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 1 godzinę temu, bmw750 napisał: kupił w tamtym roku Trek Caliber 7 właśnie na zębatce 30T i do 40 km/h nie ma żadnego problemu z kręceniem Kalkulator pokazuje niecałe 38 km/h przy kadencji 100 obr/min także troszkę wyolbrzymiasz, nie mówiąc już o totalnym braku sensu takiego zastosowania roweru. Na szczęście w kasecie Shimano można wymieniać dwie małe zębatki 👌
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 No właśnie i o ten brak sensu mi chodzi, jeżdżę z nim bardzo często nie narzeka, wręcz przeciwnie jest bardzo zadowolony z tego roweru, najdłuższa nasza wycieczka to ponad 130 km, w tym 50% asfalt. Jechała z nami dziewczyna, też na Treku z zębatką 30T, i też zadowolona. Więc tak sobie myślę, że nie ma sensu aż tak rygorystycznie trzymać się tego do czego jest rower. Bo Twoim zdaniem po takim tripie, powinni paść. A wszyscy zadowoleni. Dodam, że średnia nam wyszła w okolicach 19 km/h. Momentami jechaliśmy ponad 40 km/h. Cyferki swoje, rzeczywistość swoje.
Brzoosa Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Ludzie jeżdżą najczęściej na sporo za dużych zębatkach z przodu, a potem nie używają pełnego zakresu kasety
Kettler Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Zębatka z przodu to najłatwiejszy i najtańszy element do wymiany/zamiany w napędach 1x. Pozwala on dopasować cały układ do kondycji, terenu, stylu jazdy. Jednemu w tym samym rowerze będzie pasować 30t a innemu 36t..
Brzoosa Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Owszem, do tego służy przednia zębatka. Ja jednak pisałem o tendencji, zwłaszcza w Polsce, by jeździć na za dużych zębatkach/za ciężkich przełożeniach
FigoiFago Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 14 godzin temu, bmw750 napisał: Jest zagwozdka, mamy tu jakichś użytkowników Fuela ex8? 😉 Mój znajomy ma. Co chcesz wiedzieć?
chudzinki Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 5 minut temu, Brzoosa napisał: Ja jednak pisałem o tendencji, zwłaszcza w Polsce, by jeździć na za dużych zębatkach/za ciężkich przełożeniach Jeżeli 95-100 to za niska kadencja to jaka jest odpowiednia...? 🤭
bmw750 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Napisano 22 Listopada 2022 5 minut temu, FigoiFago napisał: Mój znajomy ma. Co chcesz wiedzieć? W jakim terenie jeździ tym rowerem, i jak to jeździ po płaskim?
Brzoosa Napisano 22 Listopada 2022 Napisano 22 Listopada 2022 Oczywiście wszyscy zapiepszają średnio 40 na godzinę. Taka norma u forumowiczów 7 minut temu, chudzinki napisał: Jeżeli 95-100 to za niska kadencja to jaka jest odpowiednia...? 🤭 Oczywiście wszyscy zapiepszają średnio 40 na godzinę. Taka norma u forumowiczów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.