Skocz do zawartości

[Pedały] Platformy MTB - Maszynowe łożyska

acid1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piszcie co lepsze jakie macie doświadczenia i co wybrać.

Moje wymagania to trwałość i budowa(dobre łożyska maszynowe) i łatwość lub brak serwisowania :).

1. XLC PD-M12 - MÓJ TYP  - ponoć dobre i jedyne w tej cenie na pełnych maszynowych łożyskach? 

2. Bicyklon DX1 - 3 uszczelniane łożyska maszynowe

3. BICYKLON PRO1 - 2 uszczelniane łożyska maszynowe, 1 ślizg - dziwne bo wyższy model

4. Bontrager Line Elite MTB - nigdzie nie ma szczegółów co do budowy czy na ślizgu czy maszynowe łożyska

5.  NS BIKES Bistro - łóżysko + ślizg 

6.  Crank Brothers Stamp 1 - łóżysko + ślizg  - trochę wystaje środkowa podstawa 

Miałem

DARTMOOR  STREAM - na kulkach bez uszczelnienia od korby  i bez klucza kontrowanie to problem - NIE POLECAM

Napisano

Dokumosa >> Fajne typy a jak z jakością w porównaniu do XLC PD-M12 lub Bicyklon 

Pytanie czy na pewno na łozyskach są bo nowe wersje już ślizgi mają. 

W aukcji niby są w pełni na łożyskach maszynowych.

Napisano

ht an01 - najmocniejsze jakie mam, bardzo sztywne, dobre trzymanie,  0 luzów od 8ciu lat w rowerach dirt/enduro, pare pinów dorabiałem, anoda prawie zeszła, ale łożyska jak nowe, przebieg głównie zjazdy   

w drugim rowerze WheelUp z ali, jakby kopia tych Ht z ,ale kompozytu - luzy na ślizgu po ok 15tys km, ale piny wszystkie 

Polecam ten kształt platformy

Napisano
1 godzinę temu, acid1234 napisał:

Dokumosa >> Fajne typy a jak z jakością w porównaniu do XLC PD-M12 lub Bicyklon 

Pytanie czy na pewno na łozyskach są bo nowe wersje już ślizgi mają. 

W aukcji niby są w pełni na łożyskach maszynowych.

Tych modeli mzyrh z pierwszego linka nie spotkałem na ślizgach. Te drugie na ali są na ślizgach ale tu sprzedawca twierdzi inaczej - jeśli w opisie przedmiotu stoi, że są 3 łożyska to jest to podstawa do ew. reklamacji na niezgodność z umową (tylko spradź czy sprzedaje to firma). Osobiście użytkuję takowe w 2 rowerach (te pierwsze, tych drugich użytkuję 4 komplety), dwa sezony przejechane, żadnego problemu. Przed montażem zawsze rozkręcam i pakuję do środka swój smar, który lepiej to wszystko.uszczelnia.

Nie wiem jak z trwałością do wskazanych. Mam porównanie np. do niedostępnych już ns bikes aerial pro oraz (dostępnych jeszcze) radiance. Alu platforma u mnie po jednym sezonie wygląda jak szmata (poobgryzana i poobdzierana, wyłazi gołe alu, piny pogubione), ślizgi do wymiany. Po dwóch wymianach ślizgów w aerial okazało się, że za trzecim razem wypadałoby też zmienić oś bo przez nią luzy. Dałem sobie spokój z taką konstrukcją chyba na zawsze. W nylonach jak przywalisz to nic nie odpada, jak zrobisz obcierkę to pod spodem jest tworzywo o tym samym kolorze więc specjalnie nie widać zużycia. Piny trzymają się b.dobrze do tego są to typowe śruby, które można za parę groszy nabyć w różnych długościach (fabryczne są odpowoednie do butów typu 5/10 freerider ale trampki przebija na wylot po pierwszych kilku km).

Napisano

Mam buty Shimano GR5 SH-GR500 ale nie chciałbym zbytnio niszczyć podeszwy dartmoor stream trzymały dobrze ale też piny były trochę ostre i ślady delikatne są :) .

Chyba pójdę w chińczyki Mzyrh MRH15  bo  XLC PD-M12  to widzę łożyska ma opis ślizgowe, typu cartridge i mnie zniechęca.

lub 

https://allegro.pl/oferta/pedaly-platformowe-nylonowe-piny-lozyska-maszynowe-12217843737   - ŻÓŁTE  :)

Napisano

Tak jakby ktoś dawał gw na łańcuch. Żuzycie to nie ukryta wada podlegająca naprawie/wymianie. A swoją drogą to CB ma b.przyzwlite ślizgi i jedne z najlepszych uszczelnień ale i tak trzeba smarować często bo smar i ślizgi po prostu się nie lubią. Ślizgi są świetne pod warunkiem, że jest smarowanie centralne na poduszce olejowej (jak w przypadku czopów wału korbowego w silnikach)

Napisano
13 godzin temu, Sansei6 napisał:

Platformy Shimano PD-GR500 mam i póki co jestem zadowolony 

One są na maszynowych? Poprzednie modele PD-M8140 z tego co pamiętam z papierów to kulki ( nie wiem organoleptycznie, bo jeszcze nie rozbierałem )

Napisano

Dobre łożyska kulkowe nie są złe w SPD 520 to z 7- 10 lat wytrzymały bez serwisu i nadal są w miarę ok :)

Łożysko w  Stremach ma kulki chyba około 2 mm  🤣.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.09.2022 o 09:36, acid1234 napisał:

5.  NS BIKES Bistro - łóżysko + ślizg 

6.  Crank Brothers Stamp 1 - łóżysko + ślizg  - trochę wystaje środkowa podstawa 

NSa miałem przez rok i z łożyskami/ślizgami nie było żadnego problemu, ale piny słabo trzymają.

Crank Brothers zamówiłem i po bliższych oględzinach odesłałem, bo nie wiem jak to ma trzymać buta.

Zamówiłem też jakieś Rockbrosy, które wyglądały jak OneUp Composite i skończyło się na oryginalnych OneUp Composite.

Jeżdżę na nich od początku sezonu, są rozbieralne, mają dostępne kity naprawcze (łożysko + ślizg) i świetnie trzymają. Jedyny minus, to mogą być za duże dla kogoś, kto ma małe stopy ;) 

• 1 rok później...
Napisano

Witam

coś nowego pojawiło się w temacie platform? Stoję przed wyborem jakiś bo stare pedały alu z koszyczkami czas już zmienić, a i buty też będą nowe.

pozdro

Napisano

@XC100S

image.png.05867e3a7203cd7700a7ceed556bb08a.png

Cytat

Dobre pedały z pinami.
Jedyne które mają również piny po środku.
Piny powinny być trochę wyższe i szkoda że brak łożysk maszynowych.
Ale polecam.

Na dodatek z tulejkami ślizgowymi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja polecam pedały DARTMOOR Stream Pro bardzo dobra przyczepność , elegancko chodzą . Ale jest 1 minus niestety niszczą buty rowerowe . A wydatek na buty co sezon 500-700zł to jednak dużo. Teraz zakupiłem  DARTMOOR Candy Pro całe nylonowe zobaczymy jutro jak zamontuje :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...